Politieke column: Overvolle werkweek

VoorzittershamerHoe ziet de werkweek van een lokaal politicus eruit? Die vraag is me vaak gesteld toen ik deelraadslid was in Nieuw-West, en ook als lid van de bestuurscommissie hoor ik hem geregeld. Eerst even een wijdverbreid misverstand wegnemen: voor wie geen wethouder of stadsdeelbestuurder is, geldt de lokale politiek niét als een fulltime baan. Sterker nog: daar wringt het soms flink mee. De politiek is namelijk een perpetuum mobile, een immer doordraaiende machine. 

We doen dit dus naast ons werk, net zoals een ander actief is voor Amnesty, een voetbalclub of de voedselbank. Vrijblijvend is onze politieke inzet natuurlijk niet, want we zijn voor vier jaar gekozen. Bovendien komt er heel wat op je af.

Goed, laat ik mijn ‘werkweek’ als politicus eens doornemen. Op elke maandagavond vergader ik met mijn eigen fractie. Soms plakken we daar een tweede vergadering aan vast, met de andere coalitiepartijen. Het is de opmaat naar woensdag, wanneer de bestuurscommissie elke week vergadert.

Het leukst daarvan vind ik de thema-avonden, waar bewoners in een vrijere setting kunnen spreken met politici en bestuurders. Laatst ging die avond over het openbaar vervoer in Amsterdam, waarbij zich een fanatieke discussie ontspon over het inkorten van bus 21 in Geuzenveld. Het was goed om daar met de buurt zo uitgebreid over te praten.

Na zulke vergaderingen is het werk absoluut nog niet klaar. Vaak moeten er moties worden geschreven, soms zijn er werkbezoeken toegezegd. Wat steeds vaker gebeurt: dat we als bestuurscommissieleden onze fracties in de gemeenteraad benaderen. Ook hier is bus 21 een goed voorbeeld: we hebben direct onze zorgen over het inperken van de buslijn gedeeld met ‘onze’ raadsleden. Als bestuurscommissie hebben we namelijk zelf geen directe invloed op GVB, regiobestuur of VVD-wethouder Litjens. Wel kunnen we lobbyen voor een beter resultaat.

Ondertussen gaat ons politieke werk gewoon door. Werkbezoeken, een waslijst aan uitnodigingen van bijzondere activiteiten in de buurt, politieke debatten, een nuttige netwerkborrel… en natuurlijk moeten we ook nog onze vergaderstukken lezen. En dat allemaal naast ons reguliere werk, dat er nog wel eens onder lijdt. Zelf ben ik als zzp’er flexibel, maar dat betekent al gauw dat het werk maar even moet wachten op de politiek.

Jazeker, dit klinkt bijna als een volledige politieke werkweek. Eigenlijk zijn we gek dat we het doen. Nou ja, we zijn gek op Nieuw-West, gek op dit mooie stadsdeel. Daarom doe ik al deze dingen graag. En o ja, soms moet ik ook nog even een stukje schrijven voor de krant. Zoals nu.

Elke maand doet Jeroen Mirck als D66-commissielid verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam Nieuw-West. Zijn columns verschijnen in Westerpost, op Dichtbij.nl en Amsterdam Centraal.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply