Twitter is stom

Twitter is stom. Sms’en is stom. Eigenlijk is mailen ook gewoon hartstikke stom. Aldus mijn goede vriend René van Densen, ervaren programmeur maar tegelijk zelfverklaard technocynicus. Nieuwe vormen van communicatie brengen mensen niet dichter bij elkaar, vindt deze voormalige nachtburgemeester van Tilburg. Toch chatten en mailen we geregeld met elkaar, paradoxaal genoeg. Dat mondde vandaag uit in een cynische monoloog van René, vooral over zijn aversie jegens Twitter (dat hij ‘blegh’ noemt). Neem een kijkje in het hoofd van een rabiate Twitterhater.

“Ik ben een technocynicus in hart en nieren, Jeroen, al mag wellicht de hele fokking wereld het doen en een speeltje dáárdoor relevant, leuk, sprankelend, je haar danst, ongelofelijk haribo worden, en wellicht dus zelfs zoals in het door jou doorgestuurde TIME-artikel gesuggereerd (en in Wired ook) dat levens, evenementen, ontwikkelingen en weetikwat in de context van die *blegh* (ik ga het woord niet eens intikken) vastgelegd worden, aan mij is het gewoon niet besteed.

Ik ben nog altijd tegen de GSM ook al heb ik er nu een. Zou ‘m dolgraag in de plomp gooien, al is het maar om nooit meer een SMS te hoeven versturen. Niet voor anderen, dat moeten ze helemaal zelf weten, ik ben tegen een GSM om MIJZELF. Het voegt niks toe, zorgt er enkel voor dat ik met een domme blik in mijn ogen op een handjevol toetsjes zit te drukken om een bericht te verzenden dat in het grootste aantal gevallen volstrekt onnodig was geweest als niet alles en iedereen verwácht dat je maar per direct terugreageert. Dat legt een maatschappelijke druk op je, via technologie, die niet te misverstaan is.

Facebook, Hyves, Myspace, enz legt voor alles en iedereen – want Google komt overál, ook al staat je profiel dan zogenaamd op privaat – je vrienden, kennissen, interesses, hangouts vast, dusdanig dat iedereen die het maar wil weten, ook ongevraagd, die info van je kan zien. Camera’s overal in het straatbeeld, laatst nog over geschreven. En Twitter.

In plaats van dat men nog de tijd neemt om elkaar face to face op je gemak te leren kennen, is het al vaak genoeg dat een kaartje met Facebook- of Twitternaam gegeven wordt. Enerzijds kun je zeggen, och, kun je op je gemak alles over die persoon leren kennen, of vanuit de ander gezien, veel meer mensen ‘ontmoeten’ op een avondje en toch op tijd nog in bed liggen, maar ik vind het zorgelijke ontwikkelingen. En JUIST niet vanuit een luddietenperspectief. Ik verdien al een decennium mijn geld met technologie. En hoe meer ik ermee werk en zie wat het met mensen en de maatschappij doet, hoe meer ik terug wil naar geschreven brieven. Naar kroeggesprekken. Naar typemachines.

Hell, ik werkte hier nog geen twee dagen of ik zat te fantaseren over sleutelen aan mijn oude batavushybride, met z’n prehistorische eenvoudige apparatuur, en zelfs me af te vragen hoe het zou zijn om gewoon op een veranda in de zon te zitten en kauwtabak in een kwispedoor te kwatten.

Dus nee, hou mij alsjeblieft buiten die leuke, bruisende, fantastische, vernieuwende, wereldveranderende, spetterende, geweldige, superdeluxe, snelle, harde, vlotte, levendige, HALLLLLEEEEEEELOOOOOOOOYAAAAAH wereld van Twitter. Hoe vaker mensen mij vertellen dat ik het eens zou moeten proberen, hoe meer zin ik krijg om uit te vogelen hoe het werkt en dan te saboteren. Stekker eruit. Doe jezelf dus een lol en zorg dat JIJ ervan geniet en IK het woord niet te vaak hoef te horen.

Want al tien jaar raken we een hoop menselijkheid kwijt in de volstrekt paradoxale situatie van steeds snellere en overdadigere communicatiemogelijkheden. En als je dié ontwikkeling niet ziet, kunnen we beter over dit onderwerp zwijgen.”

Voor wie ondanks deze cynische woorden toch nog steeds met Twitter aan de slag wil, staat hier een handleiding voor beginnende twitteraars.

Tags: , , , , ,

20 Responses to “Twitter is stom”

 1. madbello Says:

  Tja ! Kan hem geen ongelijk geven, ik heb het weer niet zo met mensen. ;-)

 2. vanderheijden Says:

  smsen en twitter is stom maar ook chatten en mailen iedereen gooit de mail weg voordat ze hem lezen, Dus onzin je moet toch altijd een brief schrijven als er iets fout is gegaan.

 3. Jeroen Mirck Says:

  Geheel in lijn met René’s rant is de teneur van een bangmakend artikel dat pas nog verscheen op InfoWorld (en dat tot lacherige reacties leidde):

  “Geef het maar toe: je bent verslaafd aan social networking. Je persoonlijk obsessie kan Twitter zijn, of Facebook, LinkedIn of zelfs Hyves. Sommigen gebruiken ze zelfs allemaal tegelijk, als bezetenen, zelfs IT-beveiligingsmensen die beter zouden moeten weten. Hoewel je onmogelijk kunt ontkomen aan alle sociale-netwerkdreigingen, zijn er ook stappen die je kunt nemen om de risico’s flink terug te dringen. CSOonline nam onlangs contact op met tientallen IT security professionals (via verschillende social network platforms nota bene) om de zeven meest voorkomende beveiligingszonden in kaart te brengen – en natuurlijk ook voor tips om ze te vermijden.”

  De zeven dreigingen zijn de volgende (klik hier voor de toelichting):
  1. Overenthousiast bedrijfsactiviteiten delen
  2. Geen onderscheid tussen privé en werk
  3. Scheldpartijen via Twitter (LinkedIn/Hyves/Facebook/Myspace…)
  4. Degene die sterft met de meeste contacten heeft NIET gewonnen!
  5. Wachtwoordmoeheid
  6. Klikgekte
  7. Jezelf en anderen in gevaar brengen

 4. Jeroen Mirck Says:

  Het kon niet uitblijven: René blogt er nu zelf ook over: “Jeroentje kinderschoentje doet zo het een en ander in marketing en technologie en zo en is heel enthousiast altijd over nieuwe dingeskes. Ik iets minder, ik kijk doorgaans zo wat het doet en wat voor aandacht het krijgt en als ik het idee heb dat het iets toevoegt dan vind ik het ook leuk, anders blijf ik erbij weg. Welnu, Jeroentje afwasboentje heeft de laatste tijd nogal een bobbel in de broek van Twitter. En hij blijft maar zeggen dat ik het ook moet gaan doen want dat het echt iets voor mij is. Waarop ik dan antwoord dat ik paalzitten op Antarctica ook echt iets voor hem vind.”

 5. Dialoogje Says:

  Jaaaa! Dat goeie ouwe gesprek van mens tot mens, in de kroeg, aan het strand, in de hangmat, in de winkel of bij je oma thuis!
  Gratis bijgeleverd: beeld, geluid, aanraking, geur, emotie en dialoog. Mijn contacten worden daar altijd een stuk rijker van. Moeten jullie ook echt eens proberen ;-)

 6. karin r. Says:

  het toch gewoon allebei hoor. juist die online/offline gesprekken zijn waardevol. binnenkort meer. ;-)

 7. Paul B. Says:

  Ik mag aannemen dat die 11 icoontjes/linkjes dan ook als grap onder dit artikel geplaatst zijn?…

 8. Mike's Webs Says:

  Het beeld dat online gebruikers (twitteraars, bloggers, hyvers, 2ndlifers, etc.) geen offline contacten zouden hebben of dat de online communicatie ten kosten zou gaan van face to face gesprekken is achterhaald. Toch hoor je het nog vaak dat vooroordeel. Terwijl het een natuurlijk het ander niet uitsluit. En zo heb je twitter-evangelisten en twitter-haters. Het zal mij worst wezen. Ik gebruik wat ik leuk/aardig/handig vind. Wat de rest doet mag de rest weten.

 9. Marlise Says:

  Laten we het hier op houden: René is stom! ;-)

 10. karin r. Says:

  even beter uitgelegd:

  Als je vooroordelen hebt ten aanzien van nieuwe media, dan kijk je vanuit een kokervisie en dus heb je geen (breed) goed beeld van hoe je die nieuwe media sociaal gebruiken kan. want het kan natuurlijk wel.

  ik denk juist in deze tijd dat het ‘booming’ is. men zoekt en verlangt erg naar de verbinding tussen online en offline. (met blog-art spelen wij daar bijvoorbeeld op in.) er is een groeiend verlangen naar online kennis en info te delen op een offline gebied.

  als je met je vooroordelen kijkt dan kijk je vanuit beperkingen en angst in plaats van de verrijking en toevoeging. want er ís toevoeging en er ís verrijking.

  de toevoeging van twitter is het online netwerken en in contact komen met mensen die iets met jou hebben of met je willen. daarin heb je altijd vrije keus, net zoals in de kroeg als je aan de bar hangt met een pilsje en met de één wel een gesprek voert en met de ander niet.

  de verrijking is de verschillende mensen die je ontmoet en die ergens, terwijl die verbinding gelegd wordt, iets voor je kunnen betekenen. dat kan kortdurend of langdurend zijn, er kunnen meerdere ontmoetingen uit voortvloeien en zelfs werkopdrachten.

  de verrijking van o.a twitter is ook dat je soms al een herkenning met iemand hebt waardoor je makkelijker en op een toegankelijkere manier de eerste afspraak maakt. het is laagdrempelig. veel mensen zijn terughoudend als zij voor het eerst naar een social meeting gaan. als je via twitter al contacten gelegd hebt is die drempel soms lager.

  je hebt altijd nog je gezonde verstand, lijkt mij. natuurlijk ga je niet meedelen dat je van 3 augustus tot weet ik veel met vakantie bent. dat je ooit ontslagen bent of die ene collega niet kan uitstaan. je let als je een beetje slim bent wel op wat je wel en niet meedeelt.

 11. Robert Says:

  karin r.: “natuurlijk ga je niet meedelen dat je van 3 augustus tot weet ik veel met vakantie bent.”

  uhm…

  http://www.jeroenmirck.nl/2009/06/mirck-media-is-even-dicht

 12. karin r. Says:

  @Robert: um, niet slim.

 13. Jeroen Mirck Says:

  @Robert, Karin: Dat was misschien niet zo handig, maar die angst voor inbrekers wordt ook nogal overdreven. Het hele land is namelijk op vakantie, niet alleen ik. Het schijnt dat twitterende inbrekers nieuws waren tijdens mijn vakantie, vandaar dat iedereen er nu zo hysterisch over doet. Voor mezelf geldt: er zijn huizen met veel meer dure spullen om leeg te roven dan dat van mij. Met of zonder aankondiging van mijn vakantie op Twitter. ;)

 14. RareVerhalen Says:

  Tja het is maar in welke contekst je het ziet….
  Gebruik het waar nodig, anders laat het links liggen.

 15. JeroenMirck.nl » Is God tegen Twitter? Says:

  […] Is Twitter stom? Zolang er mensen zijn (zoals ik) met een heilig geloof in dit medium, zullen er ook altijd ongelovigen blijven. Ook hun tegengeluid kan interessant zijn, dus liet ik een jaar geleden ‘technocynicus’ René van Densen aan het woord. Ook dit weekend hoorde ik weer enkele sceptici aan het woord, tijdens de alumnidag ‘Ik twitter dus ik besta’ aan de Universiteit van Tilburg. PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer noemde Twitter een soort Botox of ADHD, terwijl filosoof Herman de Regt waarschuwde voor het overwaarderen van het fenomeen online vriendschap. Baas boven baas was echter theoloog en ‘Twitter-agnost’ Erik Borgman, die zozeer ageerde tegen de digitale cultuur dat hij zijn gesproken column maar gewoon aan alle aanwezigen uitdeelde als dubbelzijdig gestencild stuk papier. Borgman heeft namelijk ook geen weblog. […]

 16. chiwawa Says:

  Twitteren is digitaal roddelen!!!

 17. Verslaafd aan Twitter? Says:

  […] Sommige mensen kunnen zich er echt over opwinden. Zoals vriend René van Densen, die zich via een mailtje aan compadre Jeroen Mirck uitlaatte over Neerlands snelstgroeiende babbelbox. Mirck vond het mailtje interessant genoeg om hem online te zetten op zijn blog JeroenMirck.nl. Waarna Van Densen weer een reactie op zijn blog Kutbinnenlanders.nl schreef. Twitter mag dan behoorlijk mainstream aan het worden zijn (de meeste media hebben er in de afgelopen maanden genoeg aandacht aan besteed), voorlopig zijn we er niet over uitgepraat. […]

 18. René van Densen Says:

  […] Welnu, Jeroentje afwasboentje heeft de laatste tijd nogal een bobbel in de broek van Twitter. En hij blijft maar zeggen dat ik het ook moet gaan doen want dat het echt iets voor mij is. Waarop ik dan antwoord dat ik paalzitten op Antarctica ook echt iets voor hem vind. Maar nee, toch volhouden he. Linkjes sturen naar artikelen die zeggen dat Twitter de wereld aan het veranderen is. En dan voor ik kan reageren gaan lunchen. Dus wat doe je dan als je mij bent ? Je stuurt een lange mail om verdomme eens meneer Jeroentje bacardilimoentje te doen stoppen met Twitter aanraden. En wat doet Jeroentje zitaswoentje dan ? Die vindt ’t leuk om dat mailtje door te plaatsen op zijn blog. Tsja. […]

 19. KutBinnenlanders.nl Says:

  […] heil meer in webcomics. Ik heb sindsdien zaken als muziek en filmpjes – en godbeterd zelfs flauwekul als Twitter – zo een beetje zitten volgen, hopend op dat éne soort uiting dat op zou komen zetten […]

 20. René van Densen Says:

  This aged surprisingly well. Ondanks dat ik me nu al zeer lange tijd op Twitter wentel als een varken in de stront. Maar om nu te zeggen dat ik het speeltje gebruik zoals het bedoeld is, is ook de plank mis. En dat van de googlebaarheid, de digitale erosie van de samenleving en al, daar is inmiddels al zoveel over geschreven dat het haast een consensus mag heten. Toch een leuk fossiel, dit.

Leave a Reply