En de winnaar in Nieuw-West is…

Lijsttrekkers Nieuw-West wachten op uitslag

De uitslag van de verkiezingen in Amsterdam Nieuw-West is bekend: de PvdA heeft zijn verlies weten te beperken en is de grootste partij gebleven, net als in de centrale gemeenteraad. Met 96% van de stemmen geteld heeft de PvdA in Nieuw-West nu elf zetels. De VVD eindigde als tweede met 5 zetels, gevolgd door een drietal met drie zetels: D66, GroenLinks en de lokale partij BNW ’81. De SP haalde twee zetels, het CDA en de PvdA-afvallige Tulpen voor Amsterdam elk één zetel. Nieuwkomer ChristenUnie scoorde als enige deelnemende partij geen enkele zetel. Op de foto wachten de lijsttrekkers, met in het midden het meest zichtbaar Achmed Baâdoud (PvdA) en Ronald Mauer (D66), op deze laatste tussenstand.

Dit is nog niet de definitieve uitslag, maar wel de meest waarschijnlijke. Uiterlijk vrijdag wordt bekend of er nog een restzetel verschuift, vermoedelijk van de PvdA naar GroenLinks of D66. Vrijdag weten we dus de precieze uitslag. Hoe dan ook: felicitaties voor de winnaar, PvdA!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

8 Responses to “En de winnaar in Nieuw-West is…”

 1. Mike's Webs Says:

  Voor jou geen zetel dus, als D66 er slechts drie heeft gescoord. Helaas.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Mike: Vrijdag wordt de definitieve uitslag bekend. Eventueel verschuift er nog een restzetel, om nog maar te zwijgen over voorkeursstemmen. Ik verwacht echter niet dat dat me een plek oplevert.

  Hier de uitslag:
  http://www.at5.nl/destadkiest/amsterdam-nieuwwest

  “De PvdA en D66 zijn de winnaars van de verkiezingen in het fusiestadsdeel Nieuw-West”, schrijft Het Parool over onze verkiezingsstrijd. Ook schrijft de Amsterdamse krant over het centrale D66-feest in Escape en de reacties na bekendmaking van de uitslag:

  ”Positief is dat de coalitie van PvdA en GroenLinks gebroken is,” zegt D66-Kamerlid en lijstduwer Boris van der Ham (die met voorkeurstemmen is verkozen en heeft beloofd om steunraadslid te worden). ”We hebben tegen deze coalitie campagne gevoerd. Er zijn nu heel andere combinaties mogelijk. Het kan niet zijn dat het PvdA en GroenLinks blijft met een derde erbij.”

  Er is volgens Het Parool zelfs al een wethouderskandidaat: Alexander Ribbink, oud-topman van TomTom. ”Een eer om Amsterdam te dienen. Hoe D66 tegen de stad aankijkt, spreekt me aan.” Mocht hij wethouder worden, dan het liefst in de financieel-economische hoek. Politieke ervaring in de strikte zin heeft hij niet. ”Maar ik ben al lang een betrokken burger. Ik heb bij kleine en grote bedrijven gewerkt en ook daar is samenwerking met mensen de kern van succes.”

 3. Jeroen Mirck Says:

  [UPDATE] De zetelverdeling is definitief en blijft zoals hij is. Naast lijsttrekker Ronald Mauer zijn met voorkeurstemmen verkozen: Tuncay Sevincer en Ellen van Slagmaat. Proficiat, collega’s! Straks borrelen we samen in het stadsdeelkantoor van Osdorp, waar jullie je zetel gaan aanvaarden.

  D66 Nieuw-West meldt online: “Maar liefst 5.088 bewoners hebben in Nieuw-West op D66 gestemd. Dit zijn er 3.529 meer dan in 2006: kiezers bedankt!”

 4. UPDATE: Ellen, Ronald en Tuncay Says:

  […] De voorkeurstemmen zijn geteld, de restzetels verdeeld. Vrijdag was de dag dat alle verkozen raadsleden met een handtekening hun zetel in de lokale politiek bezegelden. In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, waar ik zelf kandidaat was, behaalde D66 drie zetels. Deze fraaie winst ten opzichte van die ene zetel in de drie nu samengevoegde stadsdelen vierden we in het stadsdeelkantoor in Osdorp. Naast lijsttrekker Ronald Mauer zijn met voorkeurstemmen verkozen: Tuncay Sevincer en Ellen van Slagmaat. Proficiat, collega’s! Nummer twee van de lijst Herman Mulder zit op het vinkentouw, mocht onze lijsttrekker als wethouder toetreden tot het dagelijks bestuur. Als nummer vijf val ik dan net buiten de boot. Geen probleem, want de mensen boven me zijn echte kanjers. Ik weet zeker dat de Nieuw-Westse politiek beter wordt door de inzet van Ronald, Tuncay, Ellen en wellicht Herman. […]

 5. UPDATE: Bos en Verdonk naar Nieuw-West Says:

  […] Al tijdens het verkiezingsfeest in de Meervaart schoven de drie partijen bij elkaar aan tafel. Na een lange serie coalitiebesprekingen, waarin ook even de VVD in beeld kwam, hebben de drie fracties inmiddels ingestemd met de afspraken over de portefeuilleverdeling. Er komen vijf portefeuillehouders in het nieuwe bestuur van Nieuw-West, dat met 135.000 inwoners ‘een forse stad’ is. […]

 6. Nieuw bestuur in Nieuw-West Says:

  […] Alle wethouders, dus ook Verdonk, werden uiteindelijk met voldoende stemmen aanvaard als bestuursleden van Nieuw-West. Daarmee is de coalitie van PvdA, D66 en GroenLinks, waar sinds de verkiezingsuitslag langdurig over onderhandeld is, een feit. […]

 7. Reconstructie: Marcouch-gate Says:

  […] De val van Ahmed Marcouch als politiek leider van de Amsterdamse PvdA-afdeling Nieuw-West, eind vorig jaar, is zorgvuldig voorbereid door het kamp van zijn tegenstrever Achmed Baâdoud, meldt de Volkskrant dit weekend. Nieuwe leden zouden zijn geronseld om Baâdoud te kiezen als lijsttrekker voor de lokale verkiezingen van 3 maart en op de avond waarop de lijsttrekker werd gekozen, zouden Marcouch-stemmers zijn geïntimideerd. Waarom krijg ik van dit verhaal een bittere smaak in de mond? […]

 8. Terugblik 2010: woelig jaar voor politiek Amsterdam Says:

  […] De verkiezingen in maart leverden het gefuseerde stadsdeel Nieuw-West een Dagelijks Bestuur op bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66. Die samenwerking verloopt vooralsnog prima. In tegenstelling tot geruzie bij de formatie van het stadsbestuur, de gevallen (en wederopgestane) stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik in Amsterdam Oost en huidig gekrakeel in stadsdeel West, gaat het hier in Nieuw-West heel voorspoedig. Saai eigenlijk, voor een blog als deze. […]

Leave a Reply