Bos en Verdonk naar Nieuw-West

Het is zover. Amsterdam Nieuw-West heeft een coalitie: PvdA, GroenLinks en D66. Vanavond informeerde D66 haar leden in het stadsdeelkantoor van Slotervaart, waarna coalitiegenoot PvdA het nieuws de wereld in stuurde. De lijsttrekkers Achmed Baâdoud (PvdA), Ronald Mauer (D66) en Paulus de Wilt (GroenLinks) treden alledrie toe tot het dagelijks bestuur. Van Baâdoud was al bekend dat hij de stadsdeelvoorzitter wordt. In het vijfkoppige bestuur levert zijn partij nog twee wethouders. Dat zijn twee vrouwen van buiten het stadsdeel: Els Verdonk, momenteel wethouder in Zuidoost, en gemeenteraadslid Jesse Bos.

Al tijdens het verkiezingsfeest in de Meervaart schoven de drie partijen bij elkaar aan tafel. Na een lange serie coalitiebesprekingen, waarin ook even de VVD in beeld kwam, hebben de drie fracties inmiddels ingestemd met de afspraken over de portefeuilleverdeling. Er komen vijf portefeuillehouders in het nieuwe bestuur van Nieuw-West, dat met 135.000 inwoners ‘een forse stad’ is.

Baâdoud (1972), die de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap won van Ahmed Marcouch, krijgt onder meer de portefeuilles Financiën, Economie, Algemene Zaken en Werkgelegenheid. Namens GroenLinks gaat Paulus de Wilt (1955, nu nog wethouder in Slotervaart) aan de slag met de onderwerpen Milieu, Groen, Kunst & Cultuur en Wonen & Stedelijke Vernieuwing.

D66 schuift Ronald Mauer (1953, foto) naar voren, deelraadslid in Osdorp en gemeentesecretaris van Oegstgeest. Hij wordt verantwoordelijk voor Onderwijs, Sport, Verkeer & Vervoer en Participatie & Emancipatie, allemaal thema’s die speerpunten waren tijdens de campagne.

Jesse Bos (1949) was eerder wethouder Welzijn & Zorg in Amsterdam Noord en sinds 2006 lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Haar portefeuilles in Nieuw-West worden Welzijn, Zorg en Jeugd. Voor de afgelopen verkiezingen maakte ze deze promo-video.

Els Verdonk (1959) is sinds 2002 wethouder van onder meer Ruimtelijke Ordening in Amsterdam Zuidoost, waar ze zich bezighield met de vernieuwing van de Bijlmer. Ook was er daar een akkefietje met een aan zichzelf verleende bouwvergunning voor een serre. In Nieuw-West wordt Verdonk verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Stadsdeelwerken en Handhaving.

PvdA, D66 en GroenLinks schrijven momenteel driftig aan een programma-akkoord ‘op hoofdlijnen’. De fusie van de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart vindt feitelijk per 1 mei aanstaande plaats. Op 3 mei is de eerste vergadering van de nieuwe stadsdeelraad waarin de gekozen leden worden geïnstalleerd. De drie partijen verwachten nog voor die datum overeenstemming te bereiken over het programma, zodat het dagelijks bestuur tijdens die eerste raadszitting kan worden gekozen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Bos en Verdonk naar Nieuw-West”

 1. Kim Says:

  Top Jeroen! Van harte :-)

  Kim

 2. René Says:

  Zo dus de postjes zijn weer verdeeld in deze politieke hobbyhoek die de burger alleen maar geld kost en bureaucratie ten den deel valt.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Kim: Dank je!

  @René: Gebeurt het netjes in de openbaarheid, ver weg van de achterkamertjes, is het volgens sommigen nog niet goed. Ben jij ooit wel eens positief over de politiek, René?

 4. JeroenMirck.nl » Nieuw bestuur in Nieuw-West Says:

  […] Het stadsdeel Nieuw-West bestaat sinds maandag officieel. Er is een deelraad geïnstalleerd en een dagelijks bestuur benoemd. Hoewel de bijeenkomst in het stadsdeelkantoor van Slotervaart (voortaan ‘gewoon’ een wijk) een feestelijk karakter had, beet de oppositie nog even venijnig van zich af. Aanleiding was “een akkefietje, zoals dat op een website werd genoemd”, aldus aankomend PvdA-wethouder Els Verdonk. Inderdaad, dat woord las ze hier. […]

 5. Woelig jaar voor politiek Amsterdam Says:

  […] De verkiezingen in maart leverden het gefuseerde stadsdeel Nieuw-West een Dagelijks Bestuur op bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66. Die samenwerking verloopt vooralsnog prima. In tegenstelling tot geruzie bij de formatie van het stadsbestuur, de gevallen (en wederopgestane) stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik in Amsterdam Oost en huidig gekrakeel in stadsdeel West, gaat het hier in Nieuw-West heel voorspoedig. Saai eigenlijk, voor een blog als deze. […]

 6. Donkere wolken boven Nieuw-West Says:

  […] Donkere wolken pakken samen boven Amsterdam Nieuw-West. Het stadsdeel erkende in de raadsvergadering van 13 juli dat het ‘in zwaar financieel weer terecht is gekomen’. Volgens oppositiepartij VVD moet Nieuw-West rekenen op een tegenvaller van 16 miljoen euro, stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud noemde dat ‘dagkoersen’ en ‘niet gevalideerde cijfers’. […]

Leave a Reply