Nieuw bestuur in Nieuw-West

Installatie Els Verdonk (PvdA)

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West bestaat sinds maandag officieel. Er is een deelraad geïnstalleerd en een dagelijks bestuur benoemd. Hoewel de bijeenkomst in het stadsdeelkantoor van Slotervaart (voortaan ‘gewoon’ een wijk) een feestelijk karakter had, beet de oppositie toch even venijnig van zich af. Aanleiding was “een akkefietje, zoals dat op een website werd genoemd”, aldus aankomend PvdA-wethouder Els Verdonk. Inderdaad, dat woord las ze hier.

Verdonk, die wethouder van Ruimtelijke Ordening wordt in het dagelijks bestuur onder leiding van haar partijgenoot Achmed Baâdoud, kreeg kritische vragen van VVD en BNW ’81 over een integriteitsonderzoek tijdens haar vorige wethouderschap in Amsterdam Zuidoost. Verdonk betoogde dat een op Google makkelijk vindbaar Volkskrant-artikel over deze kwestie “niet klopt.” VVD verzocht om openbaarmaking van het naar haar uitgevoerde integriteitsonderzoek, maar Verdonk riposteerde dat dat rapport vertrouwelijk is. “Ik heb het zelf niet eens.”

Alle wethouders, dus ook Verdonk, werden uiteindelijk met voldoende stemmen aanvaard als bestuursleden van Nieuw-West. Daarmee is de coalitie van PvdA, D66 en GroenLinks, waar sinds de verkiezingsuitslag langdurig over onderhandeld is, een feit.

Dagelijks bestuur Nieuw-West

Het dagelijks bestuur van Nieuw-West bestaat uit: Paulus de Wilt (GroenLinks), Els Verdonk, Achmed Baâdoud en Jesse Bos (alledrie PvdA) en Ronald Mauer (D66). De oppositie maakte ook nog even een punt van het aantal wethouders, maar de coalitiepartijen verdedigden de keuze met het argument dat er een zware bezuinigings- en fusieklus voor de deur staat. De Wilt merkte bovendien op dat alle fusiestadsdelen in Amsterdam een bestuur van vijf leden hebben geïnstalleerd.

Voor Baâdoud en De Wilt is bestuursverantwoordelijkheid in Nieuw-West niets nieuws, want zij waren de afgelopen vier jaar al wethouder in de stadsdelen Osdorp en Slotervaart. D66-fractieleider Ronald Mauer beleefde maandag met zijn benoeming wel een primeur. Hij wordt wethouder van Onderwijs, Sport, Verkeer & Vervoer en Participatie & Emancipatie, vier speerpunten tijdens zijn verkiezingscampagne.

D66 Nieuw-West

D66-wethouder Ronald Mauer (links) in gesprek met zijn fractieleden Tuncay Sevincer en Herman Mulder. (Foto’s: Jeroen Mirck)

P.S.: Nog even de definitie van ‘akkefietje’: een kwestie waarin een klein conflict of probleem schuilgaat. Er zijn twee soorten akkefietjes: 1. een conflict of probleem dat klein genoemd kan worden, omdat het weinig tijd en energie in beslag neemt en dus snel op te lossen of terzijde te schuiven is, los van de inhoudelijke diepgang ervan, en 2. een conflict of probleem dat klein genoemd kan worden, omdat het een bijzaak betreft binnen een breder kader en dus inhoudelijk ondergeschikt is aan een groter probleem. Kortom: het dagelijks bestuur kan gewoon aan de slag.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Nieuw bestuur in Nieuw-West”

 1. Twitter Trackbacks Says:

  Tweets about this link: @PolitiekNext (“Verbindt burgers, politici en media”): Nieuw bestuur in Nieuw-West: Verdonk, die wethouder van Ruimtelijke Ordenin… http://bit.ly/cifOFR #vvd […]

 2. Jan Engel, raadslid TvA Nieuw-West Says:

  Tja, akkefietje… Feit blijft dat ze ooit even de fout in is gegaan. Jezelf een vergunning willen verstrekken voor een door dhr Spijker (? gerucht) (ook PvdA) ontworpen serre is natuurlijk niet zo verstandig. Maar goed iedereen mag fouten maken.
  Ik vond het veel erger dat de nieuwe bestuurders zich niet even fatsoenlijk hebben voorgesteld aan de overige raadsleden. Geen toelichting, geen kans om vragen te stellen. Een gemiste kans om een vlekkeloze start te maken. De steun voor de DB’ers was dan ook niet echt groot. (Verdonk 17!) Alleen Ronald Maurer kreeg de hele raad achter zich en dat is een goed teken toch?!

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Jan: Het was geen halszaak en heeft haar benoeming ook niet in de weg gestaan. Wat het voorstellen van de nieuwe bestuurders betreft: na enig aandringen hebben ze zich toch wel degelijk voorgesteld? De unanieme steun voor Ronald Mauer was inderdaad mooi, een teken dat hij zich de afgelopen jaren als betrouwbaar raadslid heeft geprofileerd.

 4. JeroenMirck.nl » Liefde, leven en werk Says:

  […] Terugblikken, het gebeurt deze laatste week van het jaar aan de lopende band. Bijna iedereen doet het, maar toch is iedere persoonlijke terugblik uniek en dus waardevol. Voor mij was 2010 in alle opzichten een turbulent jaar. Het was een jaar van zoeken, ontdekken en soms ook weer kwijtraken. Een intensieve maar waardevolle ontdekkingstocht die nog niet is voltooid. […]

Leave a Reply