D-Day voor Ahmed Marcouch

Ahmed Marcouch (PvdA)

Maandagavond beslisten de leden van de PvdA-afdeling in het fusiestadsdeel Amsterdam Nieuw-West over de toekomst van de omstreden PvdA-prominent Ahmed Marcouch. Ondanks publieke steunbetuigingen van wethouder Lodewijk Asscher, partijleider Lilianne Ploumen, burgemeester Job Cohen en zelfs vice-premier Wouter Bos, verloor Marcouch de verkiezing om het lijsttrekkerschap in drie ronden nipt van zijn gematigde rivaal Achmed Baâdoud. “Niemand is groter dan de partij.”

Partijleider Lilianne Ploumen, zelf woonachtig in het stadsdeel van Marcouch, heeft afgelopen maand druk uitgeoefend op het lokale partijbestuur om niet de Osdorpse wethouder Achmed Baâdoud aan te wijzen als lijsttrekker. Ook Wouter Bos, stedelijke lijsttrekker Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen steunen Marcouch openlijk. Cohen deed dit vrijdag nog in Netwerk, dat na de uitzending een uitgebreider interview met de burgemeester online zette.

De steun van deze prominenten doet niets af aan de grote tegenstand die Marcouch in zijn eigen stadsdeel moet overwinnen. Veel lokale leden vinden hem te polariserend. Tegenstander Baâdoud is veel gematigder. Afgelopen donderdag zei hij in een debat met Marcouch: “De discussie over de islam werkt verstikkend. Door die deken van religie kan ik in het donker het probleem niet meer zien.”

Het Parool verbaast zich erover dat Wouter Bos op de dag van de verkiezing een ‘stemadvies’ heeft afgegeven. Op zijn BosBlog schrijft de vice-premier:

“Ahmed Marcouch vecht maandag voor zijn lijsttrekkerschap in Amsterdam Nieuw-West. Maar eigenlijk gaat het niet om personen maar om de manier waarop je van een PvdA bestuurder verwacht dat hij met een onderwerp als integratie om gaat. Mij vallen dan twee dingen op. Allereerst dat er een tegenstelling wordt geschapen tussen verbindend en confronterend bezig zijn. Wat een onzin. Juist wie wil binden en verbinden moet duidelijk maken wat het dan is wat mensen bindt, welke waarden dan leidend zijn. En ja, dat kan wel eens confronterend zijn.  (…) Wat me ook opvalt is dat er kennelijk een debat heerst over de vraag of het in de politiek ook over religie, meer in het bijzonder de islam, mag gaan. En of dat wel hoort bij een seculiere partij als de PvdA. Wat mij betreft is het heel simpel. Als je weet dat het voor veel mensen zingevend is kun je er domweg niet aan voorbij gaan.”

Maandagavond beslisten de leden van de PvdA-afdeling Nieuw-West wie van beiden (de derde kandidaat Marjo Teuling werd al bij voorbaat weinig kansen toegedicht) de lijsttrekker wordt. Marcouch gaf vooraf al aan dat hij zich bij een nederlaag terugtrekt als kandidaat-raadslid – en deed dat na de uitslag ook.

Trouw sprak na afloop van de uitslag over een bizarre avond:

“Het lijkt op die slotscène uit de film ’Lost in translation’. Net nadat de leden hem na een krankzinnige avond tot lijsttrekker hebben verkozen, wordt Achmed Baâdoud door de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher omhelsd, midden tussen een menigte camera’s. De mannen kijken elkaar even aan. De een – Asscher – heeft veel in het werk gesteld om de ander – Baâdoud – géén lijsttrekker te laten worden. Maar tijdens de omhelzing die volgt, fluistert Asscher onhoorbaar iets in het oor van Baâdoud.”

In Nova stonden Baâdoud, Asscher en Marcouch broederlijk naast elkaar om presentator Twan Huys commentaar te geven. Veelzeggend was het dat geen van hen een echte glimlach op het gezicht kon toveren. Deze moeizame verkiezing komt de toch al zwaar gehavende PvdA bijzonder slecht uit.

Tags: , , , , , , , ,

14 Responses to “D-Day voor Ahmed Marcouch”

 1. Arne Says:

  Je zit er naast, Jeroen. Meeste leden die ik spreek (en dat waren er toch zo rond de 200 afgelopen week) steunen Marcouch. Vraag is of de meerderheid zal komen, of dat de stemming besloten wordt door partijkader dat door de fusie over elkaar heen valt.

  Geruchten dat ‘jongeren’ hem niet mogen door uitspraken, dat bewoners niet tevreden zijn (hoogste tevredenheidsscore, zo bleek afgelopen week) en dat het homodebat niet valt (er wordt op één plek in de stad gediscussieerd over homo’s op scholen – en dat is daar) kloppen gewoon niet. Simpel.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Arne: Ik weet niet hoe ik ‘er naast kan zitten’, want ik doe geen prognose over de uitslag van de lijstrekkersverkiezing vanavond. Wel weet ik dat er openlijk kritiek op Marcouch wordt geuit, dus lijkt zijn overwinning me alles behalve een uitgemaakte zaak. Wel heeft hij steun van het partijkader en is hij veel vaker in de media, wat zonder meer in zijn voordeel zal werken.

  Die tevredenheidsscore zegt niet enorm veel, want het betreft alleen stadsdeel Slotervaart, terwijl de verkiezing van vanavond over de PvdA in het fusiestadsdeel Nieuw-West gaat, waar ook Osdorp (stadsdeel van Baâdoud) en Geuzenveld toe behoren. Die kennen de prestaties van Marcouch minder goed.

 3. Arne Says:

  @Jeroen: Met ‘er naast’ bedoel ik je duiding dat het leden vs partijtop is, terwijl je hooguit zou kunnen spreken van lokaal kader vs Amsterdams kader of iets dergelijks. Enfin, we zullen het zien ja. Ben exit, want Blekberrie is stuk. Kijkt Nova, en bid! (Alhoewel je als D66’er vast de pappen-en-nathouden-vooral-niet-benoemen-en-moeten-we-het-nu-wel-over-homo’s-hebben-politiek van Baadoud steunt. ;-))

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Arne: Asscher beschouw ik als belangrijkste representant van de Amsterdamse partijtop. Dat is ook kader. En wat D66 betreft: die gaan vanaf maart 2010 eindelijk eens de status quo oplossen die de PvdA heeft veroorzaakt. ;)

 5. Jooper Says:

  Toch wel tekenend voor de PvdA van dit moment dat ze geen lijsttrekker kunnen vinden die door zowel leden als partijtop gesteund wordt. Terwijl de partij juist nu behoefte heeft aan eenheid, leiderschap en helderheid. Ik vrees dat de PvdA de grote verliezer gaat worden bij de komende verkiezingen, ook (of misschien vooral) in Amsterdam.

 6. Jeroen Mirck Says:

  Gisteravond rond een uur of tien was de kogel door de kerk: Baâdoud won de derde stemmingsronde met 90-83. Een ronde eerder was de stemming blijven steken op 88-88. In de eerste ronde haalde Marcouch van de toen nog drie kandidaten de meeste stemmen (88, tegen 79 voor Baâdoud en 9 voor Teuling), maar onvoldoende voor een absolute meerderheid. Baâdoud wordt nu de nieuwe lijsttrekker. Marcouch trekt zich terug als kandidaat voor de stadsdeellijst.

  Partijleider Wouter Bos, die een dag eerder nog een onverholen stemadvies afgaf voor Marcouch, feliciteerde de verrassende winnaar Baâdoud vandaag op zijn BosBlog: “Vanavond hebben de leden van Amsterdam Nieuw West een nieuwe lijsttrekker gekozen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ahmed Marcouch heeft nipt verloren van Achmed Baâdoud. Drie goede bestuurders gingen de strijd aan en Baâdoud heeft gewonnen. Ik feliciteer Baâdoud. De leden beslissen en de leden hebben zich gisteren actief en betrokken getoond. Precies wat we nodig hebben. Zo werkt democratie. Nu met zijn allen campagne voeren, er is veel werk te doen.”

 7. Jan Engel, raadslid Slotervaart Says:

  Het lijkt nu net of de nederlaag van Marcouch alleen komt door de fusies van de stadsdelen en dus ook de afdelingen. Dat is natuurlijk onzin.
  Met enig gemor zijn de drie stadsdelen akkoord gegaan met een samenvoeging. Het zou dan van leiderschap getuigen als je als eerste man gaat proberen om er ook een geheel van te maken voordat er gekozen gaat worden wie lijsttrekker wordt. En dat heeft Marcouch dus niet gedaan. Dat is ook zijn grote falen van de afgelopen vier jaar.
  Een eigen politieke lijn uitzetten waarin de islam centraal staat – gesteund door Cohen, Asscher, Ploumen, Bos – zonder ook maar enige aandacht te hebben voor zijn fractie (de volgzamen) ,voor zijn deelraad (verdeeld in oppositie en coalitie – uniek want dat heb ik sinds 1994 nog nooit zo meegemaakt) en voor zijn PvdA-leden in Nieuw West. Het eeuwige bij elkaar houden van Cohen is het andere uiterste maar het uiteen laten vallen van alle groepen waar je steun van nodig hebt , getuigt van slecht leiderschap.
  De positieve uitkomst voor Slotervaart is natuurlijk een totaal beeld waar De Wilt, Ketelaar en de hele raad voor hebben gewerkt. Om dat nu weer te gebruiken om Marcouch te pamperen! Bovendien is het beeld sterk vertekend door de niet aflatende pr-machine van het bedrijf Marcouch/PvdA Herengracht. De lokale krantjes hebben langzamerhand veel weg van promotieblaadjes van mevrouw Padmos.
  Gebrekkig leiderschap, islamisering, niet willen luisteren, pr-fanaat, onderschatten van… Dat zijn oorzaken van de nederlaag.
  Vier jaar lang heb ik Ahmed erop gewezen dat zijn aandacht en pr te eenzijdig gericht was Vooral omdat het niet past bij een functie als stadsdeelvoorzitter die er voor iedereen is. Triest voor hem maar de club zal wel een leuke functie voor hem bedenken. Ahmed komt wel weer op zijn pootjes terecht. En wij gaan dan wel verder met Nieuw West waar het regentendom van de PvdA maar eens ten einde moet komen.
  Een sociaal, vrijzinnig en seculier Nieuw West dat is waar wij Tulpen voor Amsterdam voor gaan. Een mooie toekomst samen met D66? Wie weet!

  Jan Engel, lijsttrekker Tulpen Nieuw West http://www.janengel.nl

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Jan: Het lijkt me evident dat Marcouch zelf ook debet is aan zijn nederlaag. Volgens mij spreekt dat ook wel uit de titel van mijn vorige bericht, een maand geleden: Marcouch splijtzwam voor PvdA.
  En wat politieke samenwerking met D66 betreft: inderdaad, wie weet. Laat de politieke campagne beginnen, ik heb er zin in!

 9. JeroenMirck.nl » D66 op campagne Says:

  […] PvdA-lijsttrekker Achmed Baâdoud, ook buiten het stadsdeel bekend door zijn interne strijd met de weggestemde Ahmed Marcouch, was van alle debaters het meest aan het woord, maar dat mocht de grootste partij in Amsterdam niet baten bij de lokale peiling. […]

 10. JeroenMirck.nl » Wie wint? Says:

  […] Veel mensen in Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer zijn de PvdA beu. Niet voor niets gaf een moslimgroepering zelfs een negatief stemadvies over de huidige stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart. Marcouch werd eind vorig jaar door zijn eigen leden geweigerd als lijsttrekker en voert nu een intensieve campagne om met voorkeurstemmen in de gemeenteraad te komen. […]

 11. JM.nl » En de winnaar in Nieuw-West is… Says:

  […] De uitslag van de verkiezingen in Amsterdam Nieuw-West is bekend: de PvdA heeft zijn verlies weten te beperken en is de grootste partij gebleven, net als in de centrale gemeenteraad. Met 96% van de stemmen geteld heeft de PvdA in Nieuw-West nu elf zetels. De VVD eindigde als tweede met 5 zetels, gevolgd door een drietal met drie zetels: D66, GroenLinks en de lokale partij BNW ‘81. De SP haalde twee zetels, het CDA en de PvdA-afvallige Tulpen voor Amsterdam elk één zertel. Nieuwkomer ChristenUnie haalde enige deelnemende partij geen enkele zetel. Op de foto wachten de lijsttrekkers, met in het midden het meest zichtbaar Achmed Baâdoud (PvdA) en Ronald Mauer (D66), op deze laatste tussenstand. […]

 12. JM.nl » Bos en Verdonk naar Nieuw-West Says:

  […] Het is zover. Amsterdam Nieuw-West heeft een coalitie: PvdA, GroenLinks en D66. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (1972), die de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap won van Ahmed Marcouch, krijgt onder meer de portefeuilles Financiën, Economie, Algemene Zaken en Werkgelegenheid. Namens GroenLinks gaat Paulus de Wilt (1955, nu nog wethouder in Slotervaart) aan de slag met de onderwerpen Milieu, Groen, Kunst & Cultuur en Wonen & Stedelijke Vernieuwing. D66 schuift Ronald Mauer (1953) naar voren, deelraadslid in Osdorp en gemeentesecretaris van Oegstgeest. Hij wordt verantwoordelijk voor Onderwijs, Sport, Verkeer & Vervoer en Participatie & Emancipatie. […]

 13. JM.nl » Marcouch-gate Says:

  […] De val van Ahmed Marcouch als politiek leider van de Amsterdamse PvdA-afdeling Nieuw-West, eind vorig jaar, is zorgvuldig voorbereid door het kamp van zijn tegenstrever Achmed Baâdoud, meldt de Volkskrant dit weekend. Nieuwe leden zouden zijn geronseld om Baâdoud te kiezen als lijsttrekker voor de lokale verkiezingen van 3 maart en op de avond waarop de lijsttrekker werd gekozen, zouden Marcouch-stemmers zijn geïntimideerd. Waarom krijg ik van dit verhaal een bittere smaak in de mond? […]

 14. JM.nl » Lokale politiek: criminelen en cowboys Says:

  […] De andere lokale partij, Tulpen voor Amsterdam, was hard voor de PvdA (waar de partij ooit zelf uit is gestapt) en voor GroenLinks-wethouder Paulus de Wilt. Die bleef volgens Tulpen-raadslid Jan Engel “op zijn luie reet” zitten en kreeg het verwijt niet te willen bezuinigen op cultuur. De Wilt op zijn beurt noemde dat een leugen. Engel lanceerde daarnaast een bijnaam voor stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud: “Na Ahmed Marcouch als sheriff van Slotervaart hebben we nu de cowboy van Nieuw-West.” […]

Leave a Reply