Wie wint?

We staan aan de vooravond van de zoveelste politieke omwenteling in korte tijd. Woensdag kiest Nederland zijn nieuwe gemeenteraden en dreigen de twee grootste partijen, PvdA en in iets mindere mate CDA, veel zetels te gaan verliezen. Tegelijk zijn er ook beoogde grote winnaars: de Partij voor de Vrijheid (PVV) in Almere en Den Haag, maar vooral ook D66. De democraten doen in een record aantal gemeenten mee, waardoor maar liefst 80% van de Nederlanders op D66 kan stemmen. Als Amsterdammer gaat mijn meeste belangstelling uit naar de revolutie in de hoofdstad: verliest de PvdA een derde of misschien zelfs wel de helft van zijn electoraat? D66 ligt op de loer om de macht over te nemen.

De slag om Amsterdam. Zo kopte de Volkskrant zaterdag een inspirerend artikel over de Amsterdamse strijd van het nu nog nietige D66 tegen het bolwerk der sociaal-democraten. David tegen Goliath. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de hoofdstad nog nooit bestuurd zonder de PvdA. De Europese verkiezingen van juni vorig jaar waren een voorbode: D66 werd met 21,2% van alle stemmen de grootste partij van Amsterdam, enorme winst vergeleken met de 4% die de partij momenteel twee zetels gunt in de gemeenteraad. PvdA (met voorheen een aanhang van 39,4%) scoorde voor Europa een vernietigend aandeel van slechts 14,7%. Een verwoestende nederlaag.

Logisch dus dat de PvdA in de afgelopen verkiezingscampagne alles in het werk stelde om D66-lijsttrekker Ageeth Telleman te beschadigen. Zonder succes, want D66 staat nog altijd op acht zetels in de Amsterdamse peilingen. Het verschil tussen beide partijen was twee weken geleden nog maar een zetel. De val van het kabinet Balkenende-IV leverde de lokale politiek echter een ‘breekbonus’ op. Woensdagavond weten we wat al die peilingen nu werkelijk waard zijn geweest.

Persoonlijk kijk ik natuurlijk vooral ook naar Amsterdam Nieuw-West. Voor dat stadsdeel heb ik twee maanden lang campagne gevoerd. Als nummer vijf op de kandidatenlijst mag ik zelfs dromen van een plek in de deelraad. Omgerekend naar de voorspelde acht zetels in de centrale gemeenteraad (omvang: 45 zetels) klinkt vijf van de in totaal 29 zetels in Nieuw-West voor een buitenstaander wellicht als een logische schatting, maar dan vergeet je dat mijn stadsdeel in het verleden veel zwaarder op de PvdA leunde dan centraler in de stad.

Toch is die situatie wel degelijk aan het veranderen. Turkse Nederlanders zouden massaal overstappen van PvdA naar D66, zo zeggen opiniepeilers. Ook wordt er gezegd dat Marokkaanse en Turkse jongeren eveneens richting D66 schuiven. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch snap ik die onderzoekers best: ik heb de afgelopen tijd veel Turken en Marokkanen horen vertellen dat zij inderdaad die overstap gingen maken.

Veel mensen in Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer zijn de PvdA beu. Niet voor niets gaf een moslimgroepering zelfs een negatief stemadvies over de huidige stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart. Marcouch werd eind vorig jaar door zijn eigen leden geweigerd als lijsttrekker en voert nu een intensieve campagne om met voorkeurstemmen in de gemeenteraad te komen.

Het zal je niet verrassen: natuurlijk hoop ik dat D66 wint. In Nederland, in Amsterdam, in Nieuw-West… maar niet in Zevenaar. In deze Gelderse stad waar ik deels opgroeide, voert Noor de Laat campagne voor de SP. Noor staat tweede op de kandidatenlijst van haar partij. Momenteel heeft de SP geen zetels in Zevenaar, want die twee zetels worden na een eerdere interne ruzie ingenomen door een andere socialistische partij. Ik hoop dat de SP die zetels weer terugwint. Waarom? Noor de Laat is de allerliefste moeder op aarde. De mijne.

Tags: , , , , , , , , , , ,

9 Responses to “Wie wint?”

 1. Bart Monné Says:

  Mooi stukje! Als de Vrouw-aan-wie-je-alles-te-danken-hebt op de kieslijst staat, lijkt de keuze me niet zo moeilijk inderdaad.. :)

 2. Tienke van der Werf, lijsttrekker D66 Zevenaar Says:

  Begrijpelijk deze persoonlijke steun voor de SP. Maar ter informatie: ook D66 is nu niet in de Zevenaarse raad vertegenwoordigd. Op zes stemmen na vielen we bij de verkiezingen 5 jaar geleden buiten de boot.
  Het kan anders in Zevenaar!
  Mèt de SP maar zeker ook met D66. Laten wij als progessieve democraten eens proberen wat te doen aan de macht en het conservatisme van het CDA. Wat mij betreft krijgt de SP de twee zetels van Sociaal Zevenaar terug. Dat zal in ieder geval de kwaliteit van het debat ten goede komen.
  Maar de kiezer beslist, vanavond weten we meer …

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Tienke: Ook jij veel succes vandaag!

 4. Noor de Laat Says:

  SP Zevenaar én D66 Zevenaar zullen in ieder geval zorgen voor een frisse wind door de gemeenteraad als ze gaan deelnemen.

 5. JeroenMirck.nl » En de winnaar in Nieuw-West is… Says:

  […] De uitslag van de verkiezingen in Amsterdam Nieuw-West is bekend: de PvdA heeft zijn verlies weten te beperken en is de grootste partij gebleven, net als in de centrale gemeenteraad. Met 96% van de stemmen geteld heeft de PvdA in Nieuw-West nu elf zetels. De VVD eindigde als tweede met 5 zetels, gevolgd door een drietal met drie zetels: D66, GroenLinks en de lokale partij BNW ‘81. De SP haalde twee zetels, het CDA en de PvdA-afvallige Tulpen voor Amsterdam elk één zertel. Nieuwkomer ChristenUnie haalde enige deelnemende partij geen enkele zetel. Op de foto wachten de lijsttrekkers, met in het midden het meest zichtbaar Achmed Baâdoud (PvdA) en Ronald Mauer (D66), op deze voorlaatste tussenstand. […]

 6. Klaas Says:

  Voor jou de allewrliefste moeder op aarde, voor mij het liefste lief dat een man zich kan wensen.
  Groetjes, Klaas

 7. Marcel Says:

  Amhali, nooit meer in Zevenaar, toch? Er zijn cabaretiers waar je met plezier een avond mee doorbrengt.
  De ontboezeming van Klaas waardeer ik, maar niet alleen dat, ik begrijp hem!

 8. JeroenMirck.nl » Even naar Zevenaar Says:

  […] Dit weekend was ik weer even in Zevenaar. Niet omdat het zo’n onweerstaanbare hotspot is, maar omdat mijn moeder er woont. Het was gezellig om weer even terug te zijn in de stad waar ik een paar jaar op school heb gezeten. Maar verder vind ik er weinig aan, in Zevenaar. Ik ben niet de enige, getuige de befaamde sketch van cabaretier Najib Amhali. […]

 9. JeroenMirck.nl » Wat stem jij? Says:

  […] Vandaag gaan we alweer voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. Na de Europese, de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen stemmen we nu voor de Provinciale Staten en indirect ook voor de Eerste Kamer. Wat stem(de) jij vandaag? En met welke motieven? Er zijn er vele. Trouw op een vaste partij. Hetzelfde als je vader (of moeder). Puur op basis van vergeleken partijprogramma’s. Vanwege een aansprekende leider. Op de winnaar van het laatste debat. Strategisch. Voor de coalitie. Tegen de coalitie. Lokaal. Blanko. Tegen. Of helemaal niet. Wat leidde jou bij je stemgedrag? […]

Leave a Reply