Woelig jaar voor politiek Amsterdam

Het politieke reces is aangebroken. De laatste raadsvergadering van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West moest over twee lange avonden worden uitgesmeerd om alle circa 80 (!) moties en amendementen over de begroting van het stadsdeel te behandelen en erover te stemmen, maar woensdag na middernacht hamerde raadsvoorzitter Edward Vos iedereen eindelijk richting kerstreces. Terugblik op het eerste politieke jaar van fusiestadsdeel Nieuw-West — en op de rest van Amsterdam.

Wat tijdens de afsluitende borrel in het stadsdeelkantoor van Slotervaart vooral opviel, is dat mijn blogjes over de lokale politiek door de directe betrokkenen stiekem best goed worden gelezen. Zo is wethouder Verdonk een trouw lezer (Hallo, Els!) en vertelde Mirjam van de griffie me dat mijn verslag van de algemene beschouwingen een herkenbare weergave was van het politieke debat eerder deze maand. Leuk om te horen, ik hoop er het komende jaar nog veel meer te schrijven.

De verkiezingen in maart leverden het gefuseerde stadsdeel Nieuw-West een Dagelijks Bestuur op bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66. Die samenwerking verloopt vooralsnog prima. In tegenstelling tot geruzie bij de formatie van het stadsbestuur, de gevallen (en wederopgestane) stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik in Amsterdam Oost en huidig gekrakeel in stadsdeel West, gaat het hier in Nieuw-West heel voorspoedig. Saai eigenlijk, voor een blog als deze.

Toch komen er de komende drie jaar nog volop spannende momenten aan, want het stadsdeel moet flink bezuinigen, ook op belangrijke thema’s als zorg, ruimtelijke ordening en onderwijs. In die nog te voeren debatten zullen coalitie- en oppositiepartijen veelvuldig de degens kruisen en zal ook zeker het dualisme op de proef worden gesteld: wat wil je als coalitie en hoe ver ben je bereid daarin te gaan als zelfstandige partij?

Voor een voorlopige toekomstvoorspelling verwijs ik snelle beslissers naar het D-café vanavond in de Amsterdamse bar P96. Onder mijn leiding komt een interessant gezelschap gasten met prognoses over wat 2011 ons als politiek jaar gaat brengen. Ik heb voor u in petto: een astroloog, een jonge leraar, een stedebouwkundige (die tevens beoogd Statenlid is) en de twee kandidaten voor het vacante voorzitterschap van D66 Amsterdam. Tot dan, of tot 2011!

Tags: , , , , ,

One Response to “Woelig jaar voor politiek Amsterdam”

  1. Topsy.com Says:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […]
    Woelig jaar voor politiek Amsterdam

Leave a Reply