Verkiesbaar voor D66

Het is campagnetijd. Ook voor mij. Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik me als lid van D66 inzet voor de Amsterdamse afdeling van de partij. Dat is niet alles: bij de komende verkiezingen op 3 maart sta ik op de vijfde plek van de D66-kieslijst voor het stadsdeel Nieuw-West. Woon je in dat deel van Amsterdam, dan kun je dus op me stemmen.

“Opvallend veel noeste werkers in reclame, marketing en media gaan in de lokale politiek”, schrijft Adformatie deze week. “Jeukt de maatschappelijke plicht?” Bij mij is dat inderdaad het geval. Zowel landelijk als op lokaal niveau staat er deze jaren politiek gezien veel op het spel. Maken we in tijden van crisis wel de juiste keuzes? Hopelijk krijgen we volgend jaar een regering met meer daadkracht en toekomstvisie. Dit jaar al draait het in mijn woonplaats Amsterdam om het oplossen van grootstedelijke problemen met onderwijs, infrastructuur, evenwichtig woonbeleid, integratie, criminaliteit en sociale cohesie. Daarbij zijn structurele oplossingen nodig, dus geen uitstelgedrag of het isoleren van allochtone bevolkingsgroepen.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht heb ik afgelopen najaar besloten mezelf verkiesbaar te stellen voor de deelraad van Nieuw-West. Dit stadsdeel, met ruim 130.000 inwoners, is een samenvoeging van Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer. Misschien wel meer dan elders in de hoofdstad spelen hier de echte grotestadsproblemen in verhoogde mate. Politiek gezien dus wellicht het meest interessante stadsdeel van Amsterdam.

Als D66 in Nieuw-West straks bij de verkiezingen vijf van de 29 zetels in de wacht sleept, mag ik de partij vertegenwoordigen in de deelraad. Ik ben zeer gemotiveerd om dat te gaan doen. Sommige mensen vinden dat ik me als journalist niet in de actieve politiek mag begeven. Dat vind ik een ouderwetse gedachte. Nieuws en opinie lopen steeds meer door elkaar heen. Daarbij komt dat iedereen een politieke voorkeur heeft, ook iedere journalist. Ik denk dat het eerlijker en transparanter is als je, zoals ik, nooit geheimzinnig doet over je politieke voorkeur.

Mocht ik inderdaad de actieve politiek in gaan, dan zien we tegen die tijd (begin mei) wel weer hoe zich dat verhoudt tot mijn journalistieke werk, in dit geval voor de progressieve opiniesite Joop.nl. Feit is dat ik daar juist mede vanwege mijn politieke kleur voor ben gevraagd. Het begrip ‘progressief’ reikt volgens Joop.nl van D66 tot aan de SP. Zo breed is ook de blik van de redactie. Het lidmaatschap van een politieke partij is daarbij geen enkel bezwaar.

Het mooie van de politiek is dat niet ik maar de burger bepaalt. Die beoordeelt de lokale kandidaten op hun bijdrage aan het politieke debat, maar laat zich zeker ook leiden door de landelijke prestaties van politieke partijen. Hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops schreef dit weekend een goed opiniestuk voor NRC Handelsblad, waarin hij stelt dat sterke lokale politiek nodig is om het verschil te maken op plaatselijke problemen omtrent met name kwaliteit van onderwijs en het gedrag in de publieke ruimte. Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid te wachten.

Op 3 maart mag heel Nederland naar de stembus om zich uit te spreken over de gemeentelijke politiek. Bewoners van Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer, ik hoop van harte op jullie stem!

Meer over mijn ideeën als kandidaat-raadslid voor D66 Amsterdam Nieuw-West kun je lezen op JeroenMirck.nl/D66

Tags: , , , , ,

14 Responses to “Verkiesbaar voor D66”

 1. Bas Paternotte Says:

  We lopen wel de hele tijd op elkaar te bitchen, maar ik volg je wel. Wat mij betreft moet je kappen met de journalistiek. Je bent nu verkiesbaar. Ik heb jaren lang in de Tweede Kamer gewerkt als verslaggever en collega’s ontmoet die politiek geëngageerd waren. Maar zich nooit uitspraken.

  Elsevier gooide Pim Fortuyn de deur uit toen hij voorman van Leefbaar Nederland werd.

  Je hebt jezelf verkiesbaar gesteld en dat pleit voor je. Maar je bent nu niet meer serieus te nemen als journalist. Echte journalisten zijn namelijk onafhankelijk, jij hebt je nu committed aan een partij.

  Benieuwd naar je reactie,

  Bas

 2. Jeroen Mirck Says:

  Beste Bas, de combinatie van politiek en journalistiek hangt helemaal af van het soort medium waarvoor je werkt. Dat politieke verslaggevers in Den Haag worden geacht zich niet aan een politieke partij te verbinden, kan ik helemaal begrijpen. Zij zijn de hele dag gesprekspartner van de politiek en worden als Vijfde Macht geacht diezelfde politiek te controleren.

  Toch is een kanttekening op zijn plaats. Politieke verslaggeving is normaliter niet opiniërend. Welnu, opiniërend is juist precies wat wij bij Joop.nl wel zijn. Dat is een wezenlijk verschil met de klassieke politieke verslaggeving. Sterker nog: de journalistiek is aan grote verandering onderhevig. Nieuws en opinie lopen steeds meer door elkaar heen, schrijf ik hierboven. “Daarbij komt dat iedereen een politieke voorkeur heeft, ook iedere journalist. Ik denk dat het eerlijker en transparanter is als je, zoals ik, nooit geheimzinnig doet over je politieke voorkeur.”

  Tot slot, wat Pim Fortuyn betreft: dat was een columnist. De goede man heeft nooit gesuggereerd journalist te zijn, dus loopt die vergelijking mank. Overigens heel begrijpelijk dat Elsevier ervoor koos om hem als kandidaat-premier niet langer een column te laten schrijven. Dat is een keuze. Op Joop.nl is kandidaat-premier Wouter Bos van harte welkom om een opiniestuk te schrijven. Ik zal hem niet tegenhouden, ongeacht mijn politieke kleur.

 3. Bas Paternotte Says:

  Beste Mirck,

  De kwestie is nu wel dat als ik over je schrijf (doen we nu 1 keer per jaar) dat ik schrijf over Jeroen Mirck (D66) i.p.v. over Jeroen Mirck. Ik vind het dus niet zuiver. Maar ik begrijp je argumentatie wel: je schrijft voor Joop en dat is een opinieblog en geen nieuwsblog.

  We gaan het zien. Als je echt verkozen bent wordt het anders. Want dan denk ik dat je dus écht niet meer in de journalistiek kan werken. Benieuwd hoe jij daar in staat. Ben je nog journalist als je volksvertegenwoordiger bent voor D66?

  B

  P.S. Kom je naar de TwitterShizzle? http://www.twittershizzle.nl

 4. Rob Says:

  “Opvallend veel noeste werkers in reclame, marketing en media gaan in de lokale politiek”

  Voor mij bevestigt dit de vrees dat het in de politiek niet (meer) gaat om goed bestuur, maar om het verkopen van een standpunt / een partij / een politicus. Misschien ben ik naïef en is dat altijd al zo geweest. Maar ik ben oprecht verontrust om dergelijke ontwikkelingen.
  Ik zie dat reclame en marketing voor enorme problemen zorgt, omdat het tracht het beoordelingsvermogen van de mens te ondermijnen. Als je ziet dat hier in Italië minderjarige meisjes zich prostitueren om een iPhone te kunnen kopen, en dat met als excuus dat ze moeder moeten helpen omdat het crisis is (met andere woorden: die iPhone MOET er komen en zo hoef ik het niet aan mamma te vragen), begrijp je wat ik bedoel. We zijn niet meer trendgevoelig maar trendafhankelijk.

  ‘Trendmakers’, mensen die weten hoe je van een produkt een zeer gewilde gagdet kunt maken, moeten we niet in de politiek terugzien. Democratie vraagt van de burger de inspanning om een serieuze, weloverwogen keuze te maken en van de politicus om een serieuze kandidaat te zijn met de belangen van zijn kiezers als eerste zorg. Reclamemensen hebben een tegenovergesteld belang. Zij zoeken kopers die geen weloverwogen keuzes maken en hun eerste belang is eigenbelang.

 5. Mike's Webs Says:

  Succes met de verkiezingen, Jeroen!

  Ik denk dat een journalist wel een politieke voorkeur mag uitspreken, mits dit geen parlementair journalist is. Ik schrijf zelf over media en beeldcultuur, dus ik zou niet weten waarom ik dan geen politieke voorkeur zou mogen uitspreken. Hoewel ik het niet van de daken af schreeuw, kunnen mensen die mijn blog volgen wel afleiden van welke politieke partijen ik geen fan ben en dat ik onze premier het liefste zo hard mogelijk zie vertrekken.

 6. UberVU Says:

  This post was mentioned on Twitter by Huub Koch:
  Bewoners van Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer…
  Opgelet: @JeroenMirck verkiesbaar: http://bit.ly/aTc6Lm

 7. Gerdjan Says:

  In tal van kranten zie je opiniërende artikelen en columns van politici. Ik zie geen bezwaar tegen deze praktijk zolang maar duidelijk is dat ze vanuit een politiek gekleurd perspectief schrijven. Ik sta ook achter de regel dat parlementaire journalisten niet partijpolitiek geëngageerd mogen zijn. Het meest zorgwekkend vind ik de verzwegen voorkeuren. Zoals De Telegraaf en eertijds de Haagsche Courant die merkbaar het CDA een warm hart toe dragen (voor De Telegraaf kan hier tot op zekere hoogte Wilders aan worden toegevoegd) of de Volkskrant, die naarmate een verkiezing nadert opeens een stuk positiever over de PvdA wordt.

 8. Ernst Debets Says:

  Jeroen,

  Veel succes op 3 Maart (5 van de 29 moet toch mogelijk zijn bij jullie?)
  Ik hoop dat jullie net als wij in Zaanstad er in geslaagd zijn om een D66 topteam neer te zetten in Nieuw West zodat er werkelijk “Anders” (Ja!), zoals D66 het voorstaat, bestuurd gaat worden!

  Ernst Debets
  Vz. Afdelingsverkiezingscommissie D66 Zaanstad

 9. JeroenMirck.nl » Gemeenteraadsverkiezingen 2.0 Says:

  […] Verkiezingscampagnes spelen zich meer en meer op internet af. Barack Obama werd er president mee, zo klinkt het vaak wat overdreven. Ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is internet niet meer weg te denken. Partijen en politici twitteren, bloggen, hyven en facebooken dat het een lieve lust is. De Stemwijzer is een dusdanig groot machtsmiddel geworden dat partijen keihard hebben onderhandeld over de vragen en antwoorden, en er uiteraard een nagenoeg identieke concurrent opdook, Kieskompas. Daarnaast zijn er allerlei websites waar je je als partij of kandidaat kunt presenteren. Zet dat zoden aan de dijk? […]

 10. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Waarom marketeers voor D66 kiezen Says:

  […] Veel ondernemers in het marketing- en communicatievak gaan de lokale politiek in, constateerde reclamevakblad Adformatie, opmerkelijk vaak voor D66. In de rubriek Tamtam signaleert journalist Erwin Wijman er deze week weer een paar: Marcel Bregman (Zadkine Media, D66 Schiedam), Peter Schot (Business Identity Management, D66 Lelystad) en Karen Romme (Calimeromarketing, D66 Tilburg). Bregman noemt D66 ‘de enige partij die bewezen heeft dat sociaal-liberale principes toekomst hebben.’ […]

 11. JeroenMirck.nl » Blog Archive » D66 op campagne Says:

  […] Campagne voeren is een circus. Eens in de zoveel tijd wordt het bij jou in de buurt opgebouwd en hangt de hele stad vol posters. Dezer dagen maakt het campagnemonster veel kabaal voor de ras naderende gemeenteraadsverkiezingen. Ook D66 is druk aan het flyeren, posters plakken, bijeenkomsten organiseren, netwerken en debatteren. Als kandidaat-raadslid doe ik daar uiteraard fanatiek aan mee. Een fotografisch inkijkje in het circus van de campagnetijgers. […]

 12. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Nummer vijf Says:

  […] Het Parool heeft dagelijks de rubriek ‘Nr. 5′, waarin een kandidaat van een Amsterdamse kieslijst aan het woord komt. Aangezien ik de nummer vijf ben van D66 in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, belde redactrice Malika Sevil mij gisteren. Het interview staat vandaag in de krant. […]

 13. JeroenMirck.nl » Louter lokaal Says:

  […] Het is nog maar een kleine week tot de verkiezingen, dus komt ook HP/De Tijd met een verkiezingsspecial. “Louter lokaal”, want het blad was al naar de drukker toen het kabinet viel. Voor de special belde de redactie ook mij, want ik ben op 3 maart verkiesbaar voor D66 in Amsterdam Nieuw-West. Mooie plek op pagina 6. Brede exposure, net als vorige week in Het Parool. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een mooie verkiezingswinst voor D66 in heel Nederland. […]

 14. JeroenMirck.nl » Ellen, Ronald en Tuncay Says:

  […] De voorkeurstemmen zijn geteld, de restzetels verdeeld. Vrijdag was de dag dat alle verkozen raadsleden met een handtekening hun zetel in de lokale politiek bezegelden. In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, waar ik zelf kandidaat was, behaalde D66 drie zetels. Deze fraaie winst ten opzichte van die ene zetel in de drie nu samengevoegde stadsdelen vierden we in het stadsdeelkantoor in Osdorp. Naast lijsttrekker Ronald Mauer zijn met voorkeurstemmen verkozen: Tuncay Sevincer en Ellen van Slagmaat. Proficiat, collega’s! Nummer twee van de lijst Herman Mulder zit op het vinkentouw, mocht onze lijsttrekker als wethouder toetreden tot het dagelijks bestuur. Als nummer vijf val ik dan net buiten de boot. Geen probleem, want de mensen boven me zijn echte kanjers. Ik weet zeker dat de Nieuw-Westse politiek beter wordt door de inzet van Ronald, Tuncay, Ellen en wellicht Herman. D66 Nieuw-West meldt online: “Maar liefst 5.088 bewoners hebben in Nieuw-West op D66 gestemd. Dit zijn er 3.529 meer dan in 2006: kiezers bedankt!” […]

Leave a Reply