A Serious Man

Ken je het gevoel dat alles je ontglipt? Dat anderen bepalen wat er met jouw leven gebeurt? Dat je totaal machteloos staat tegenover de Grote Boze Wereld? Geen film die dat gevoel zo mooi registreert als ‘A Serious Man’, deze week genomineerd voor de Oscars.

De joodse Amerikaan Larry Gopnik heeft alles prima voor elkaar. Een vrouw, een huis, een gezin, een goede baan aan de universiteit. Tuurlijk, hij is nogal kleurloos, maar alles gaat z’n gangetje. Totdat zijn vrouw vanuit het niets een scheiding aanvraagt omdat ze een relatie heeft met de manipulatieve huisvriend Sy Ableman. Hoewel Larry overduidelijk het slachtoffer is van de situatie, laat hij zich in de onderhandelingen over de scheiding alles welgevallen. Tegelijk komt ook zijn promotie aan de universiteit onder druk te staan.

Het filmduo Joel en Ethan Coen heeft met ‘A Serious Man’ een hilarische film vol joodse humor gemaakt, maar tegelijk stemt hij somber. Larry is zo’n enorme antiheld dat je niet alleen medelijden met hem krijgt, maar je ook echt boos maakt. Doe nou eens iets aan die situatie, slapjanus! Larry is het slachtoffer van zijn eigen leven, maar doet verdomd weinig om het tij te keren.

In feite houdt de film je een spiegel voor: klaag niet over wat je overkomt, maar neem het heft in eigen handen. Dat is voor eenieder een wijze les, niet alleen voor een karikatuur als Larry Gopnik.

Tags: , , ,

One Response to “A Serious Man”

  1. karin r. Says:

    heb ‘m gezien maar vond het soms langdradig. ook wel grappig, maar vooral langdradig.

Leave a Reply