Gemeenteraadsverkiezingen 2.0

Verkiezingscampagnes spelen zich meer en meer op internet af. Barack Obama werd er president mee, zo klinkt het vaak wat overdreven. Ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is internet niet meer weg te denken. Partijen en politici twitteren, bloggen, hyven en facebooken dat het een lieve lust is. De Stemwijzer is een dusdanig groot machtsmiddel geworden dat partijen keihard hebben onderhandeld over de vragen en antwoorden, en er uiteraard een nagenoeg identieke concurrent opdook, Kieskompas. Daarnaast zijn er allerlei websites waar je je als partij of kandidaat kunt presenteren. Zet dat zoden aan de dijk?

Vooropgesteld: politieke partijen doen er in de eerste plaats goed aan om hun eigen lokale site op orde te hebben. Hoewel de meeste kiezers zich hooguit baseren op krantenkoppen en oneliners in het NOS Journaal, moet je voor de serieus geïnteresseerde stemmer de belangrijkste informatie over programma en kandidaten goed online hebben staan. Belangrijker nog is dat die informatie goed is verwerkt in de Stemwijzer. Voor D66 in Amsterdam Nieuw-West ben ik daarbij betrokken geweest; het is een heel gepuzzel. Wat immers te vinden van een verwarrend standpunt van een politieke concurrent?

Als de Stemwijzer en de eigen site op orde zijn (en dat zijn ze natuurlijk al lang, nietwaar?) is het zinvol om ook elders op internet aanwezig te zijn. Cruciaal voor landelijke politici, maar op lokaal niveau is die invloed toch wat beperkter. Het is immers schieten met hagel. Zo nodigt de Utrechtse CDA-kandidaat Chantal Hakbijl me via Google Ads op mijn eigen weblog regelmatig uit om toch vooral op haar te gaan stemmen. Beetje lastig, als Amsterdammer.

Een website die blogs, tweets en overige online activiteiten van lokale politici in kaart brengt, is Volgdeverkiezingen.nl. Daar kun je zoeken per stad, of zelfs per stadsdeel (waar in enkele grote steden op 3 maart ook verkiezingen zijn). Ook dagblad Trouw heeft een speciale verkiezingspagina ingericht op Trouw In De Buurt. Met behulp van Google Maps kun je naar kandidaten in de regio zoeken, die de mogelijkheid hebben zichzelf te introduceren.

Als kandidaat in de hoofdstad kun je je ook presenteren op de website Nieuws Uit Amsterdam. Niet alleen word je in een overzicht opgenomen, maar ook hier kun je een persoonlijk verhaal kwijt. Een compact overzicht van hoofdstedelijke partijen en hun kandidaten is te vinden op Amsterdam Centraal.

Maar zoals gezegd: het is vaak schieten met hagel. Toen ik in mijn status-update op Facebook meldde dat ik op 3 maart verkiesbaar ben als kandidaat-raadslid in Amsterdam Nieuw-West, kreeg ik een felicitatie van een Amerikaanse vriendin in New York. Heel aardig, maar een extra stem levert dat natuurlijk niet op. Maar goed, dat gold ook voor Obama: eind 2008 kon ik niet op hem stemmen, ook al is hij mijn vriend op Facebook.

Speciaal voor niet-Amsterdammers: op Joop.nl staat een compleet herschreven versie van van dit stuk, met een algemener perspectief.

Tags: , , , , , , ,

4 Responses to “Gemeenteraadsverkiezingen 2.0”

 1. Henk van der Zijlijn Says:

  Ik begrijp dat u journalist bent. In onze samenleving controleren journalisten politici. Ik neem dan ook aan dat u uw functie bij Joop.nl neerlegt. Het mag toch niet zo zijn dat anno 2010 politici hun ‘journalistieke’ functie gebruiken om heimelijk de politiek te beïnvloeden.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Henk: De combinatie van politiek en journalistiek hangt helemaal af van het soort medium waarvoor je werkt. Dat politieke verslaggevers in Den Haag worden geacht zich niet aan een politieke partij te verbinden, kan ik begrijpen. Zij zijn de hele dag gesprekspartner van de politiek en worden als Vijfde Macht geacht diezelfde politiek te controleren. Toch is een kanttekening op zijn plaats. Politieke verslaggeving is normaliter niet opiniërend. Welnu, opiniërend is juist precies wat wij bij Joop.nl wel zijn. Dat is een wezenlijk verschil met de klassieke politieke verslaggeving.

  Mocht ik inderdaad de actieve politiek in gaan, dan zien we tegen die tijd (begin mei) wel weer hoe zich dat verhoudt tot mijn journalistieke werk. Zoals ik hier al eerder schreef: feit is dat ik bij Joop.nl juist mede vanwege mijn politieke kleur ben gevraagd. Het begrip ‘progressief’ reikt volgens Joop.nl van D66 tot aan de SP. Zo breed is ook de blik van de redactie. Het lidmaatschap van een politieke partij is daarbij voor mijn werkgever geen bezwaar.

 3. JeroenMirck.nl » Blog Archive » D66 op campagne Says:

  […] Campagne voeren is een circus. Eens in de zoveel tijd wordt het bij jou in de buurt opgebouwd en hangt de hele stad vol posters. Dezer dagen maakt het campagnemonster veel kabaal voor de ras naderende gemeenteraadsverkiezingen. Ook D66 is druk aan het flyeren, posters plakken, bijeenkomsten organiseren, netwerken en debatteren. Als kandidaat-raadslid doe ik daar uiteraard fanatiek aan mee. Een fotografisch inkijkje in het circus van de campagnetijgers. […]

 4. Jeroen Mirck Says:

  Altijd leuk: Nieuws uit Amsterdam signaleert dat twee D66-profielen de meeste aandacht trokken:

  “Van de kandidaten met een profiel op Nieuws uit Amsterdam heeft Ahu Sahin (D66, #4 voor de gemeenteraad) tot nog toe het meeste online stemmen weten te mobiliseren. De kandidaat die het meeste reacties heeft uitgelokt is Jeroen Mirck (ook D66, #5 in Nieuw-West). Blijkbaar is hij in bepaalde kringen the guy we love to hate.”

Leave a Reply