Blogjaar 2013: 39% kans dat jij leeft!

jaaroverzicht_kleinMijn dertiende kalenderjaar als blogger zit er bijna op. Nog even aftellen, affikken en afblussen, daarna sluiten we het jaar 2013 definitief af. Hoog tijd dus om de balans op te maken. Wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Nou, om eerlijk te zijn: dit jaar weet ik het even niet. De bezoekersaantallen zijn vertroebeld door het enorme aantal (spam)bots dat internet overspoelt.

Begin deze maand bleek uit onderzoek van Incapsula dat maar liefst 61% van het online verkeer uit bots bestaat, dus niet uit mensen van vlees en bloed. Dat viel me vooral in augustus en september op, toen mijn statistieken explodeerden. Maar ik zie het ook aan de bootladingen Viagra-comments die mijn spamfilter Akismet te verstouwen kreeg – veel meer dan de voorgaande paar jaar. Daarom open ik voor de afwisseling eens níet met de ranglijst op basis van pageviews (daar klopt namelijk niks van), maar met de top-10 van blogposts met de meeste comments. Echte comments, van échte mensen.

Meest besproken blogposts in 2013

 1. Sanoma Media stopt met Weblog.nl (30 comments) 
 2. Goed dat Monique Burger armoede agendeert (22) 
 3. Verboden te fotograferen! (16)
 4. Wordfeud past ratings aan na kritiek (14)
 5. Geld verdienen met beauty-blogs op Blogtoday (10) 
 6. Gestopt met Twitter? Dan hoor je er pas bij! (9) 
 7. De Correspondent: innovatie of mediahype? (8)
 8. Stoppen met Twitter: ook gij, Superjan? (8)
 9. Twitter bedreigt democratie, VVD? Onzin! (7)
 10. Flickr houdt niet van betalende klanten (7)

Eerlijk is eerlijk: voor het tweede jaar op rij ben ik niet onder de indruk van het aantal comments dat mijn weblog in een jaar tijd genereert. Had ik in 2011 nog hype-topics met honderden comments (met het absurde record van 691 reacties), sindsdien is de stroom goeddeels opgedroogd. Geloof me, er reageren best veel mensen, maar dat gebeurt sinds een paar jaar hoofdzakelijk op social media: Twitter draagt daar redelijk aan bij, maar dit jaar spant Facebook echt royaal de kroon. Ik had daar zelfs een blogtopic met meer dan 120 reacties. Kortom: de interactie versnippert.

Goed, dan nu de lijst met meest bekeken blogposts. Bekeken zeg ik, want gelezen hebben die vele bots het toch niet – en van de ‘levende’ linkjesklikkers weet je het natuurlijk ook niet altijd zeker. Eerst de kale cijfers: in 2013 kwamen ruim 105.000 unieke bezoekers langs, ruim meer dan de 94.000 van vorig jaar. Zij brachten circa 260.000 bezoeken (in 2012 waren dat er 230.000) en lazen samen zo’n 810.000 pagina’s (dat waren er 670.000). De groei schrijf ik compleet toe aan spambots, dus geen reden voor champagne.

Meest gelezen blogposts in 2013

 1. Volvo moet even intuïtief zijn als iPhone (3882 views) 
 2. Ik ben kandidaat voor de gemeenteraad (3802) 
 3. Goed dat Monique Burger armoede agendeert (2806) 
 4. Twitter bedreigt democratie, VVD? Onzin! (2777) 
 5. De week van de Jeroenen (2722) 
 6. Stop Phubbing! (2484) 
 7. In debat over de Publieke Omroep (2356) 
 8. Gestegen naar plek 19 op D66-lijst (2320) 
 9. Ga jij ook iets nieuws doen? (2282) 
 10. Hoe bezuinigt regering op zzp’ers? (2239)

Opmerkelijk is dat het stuk met de meeste reacties (over het opheffen van Weblog.nl) de top-10 van meest gelezen blogposts niet heeft gehaald. Het Volvo-stuk dat nu bovenaan staat, heeft dat goeddeels aan spammers te danken: er kwamen honderden fake-comments op binnen. Ik had het stuk weg kunnen laten uit de ranglijst, maar dat is net zoiets als Lance Armstrong schrappen uit de Tour-uitslag: wie van de andere toppers zou dan gegarandeerd dopingvrij zijn?

Toch is deze top-10 wel een teken van de tijd: hij vat mijn politieke jaar heel aardig samen en besteedt ook aandacht aan media-onderwerpen, waar ik sinds september dagelijks over aan het bloggen ben voor MarketingTribune.

Tegelijk leren beide lijsten me ook dat mijn weblog een probleem heeft: hij is veel te versnipperd. Ik wissel medianieuws en opiniestukken over internet af met politieke columns over mijn nevenactiviteit als deelraadslid in Amsterdam en een enkel verdwaald stuk over reizen, film of muziek. Die lokale politiek trekt een heel gericht maar klein publiek, dat doorgaans weinig op heeft met mijn mediaschrijfsels. Andersom speelt dat probleem ook: geïnteresseerden in mijn visie op (online) media zullen veelal geen interesse hebben in de politieke realiteit van Nieuw-West.

Wat leert mij dit? Dat ik moet kiezen. Dat ik mijn blog moet opsplitsen. Ik weet alleen nog niet of dat betekent dat ik een tweede blog moet starten of mijn blog simpelweg in tweeën moet knippen: klik rechts voor medianieuws, klik links voor de lokale politiek. Daar wil ik in 2014 een oplossing voor bedenken. Heb jij een idee? Vertel het me, ik wil het graag weten!

Tot zo ver dus het blogjaar 2013. Volgend jaar ga ik het dus anders doen, al weet ik nog niet precies hoe. Dat is een mooie uitdaging, waar ik zeker over ga bloggen. Ik hoor dan graag jouw feedback! Voor nu zeg ik tegen alle lezers, reageerders en zij die naar mij linkten: dank voor jullie support! Ik wens iedereen een blogrijk 2014 toe, vol goede nieuwe ideeën.

Jeroen Mirck
Amsterdam, december 2013

Tags: , , , , , , , , , , ,

One Response to “Blogjaar 2013: 39% kans dat jij leeft!”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Heb ik net mijn blogje af, stuurt WordPress me zijn eigen statistieken:
  http://jetpack.me/annual-report/41654002/2013/

  Jetpack lijkt me heel wat zorgvuldiger dan de blogstats van mijn provider waar ik bovenstaande bereikcijfers uit heb gedistilleerd. Meest opvallende uitkomst: als je alle spambots elimineert is mijn Wordfeud-stuk veruit de meest gelezen blogpost van het jaar, met 2.598 views. Op ruime afstand volgt mijn opiniestuk over Monique Burger (1.439) en mij Blogbal-column ‘Hou vol, Peter Breedveld!’ (975 view). Waarbij ik stukken die niet uit 2013 stammen heb weggelaten, net als in bovenstaande lijstjes.

  Ook leuk: de reageerders van het jaar. Volgens WordPress zijn dat:

  1. Ximaar (12)
  2. Arnoud de Jong (9)
  3. Margo / Uitwijkpost (5)
  4. William (5)
  5. Hans de Heer (5)

  Volgend jaar ga ik mijn jaarlijst van meestgelezen postings baseren op Jetpack. Nu wil ik daar even geen tijd en zin meer voor maken. Het is zoals het is: “You have lies, damn lies and statistics.”

Leave a Reply