Stop Phubbing!

phubbKen je dat: iemand waar je mee zit te praten tuurt de hele tijd op zijn smartphone? Vast wel. En je doet het vast ook zelf. Ik in ieder geval wel. We zijn massaal in de ban van ‘phubbing’, oftewel: “the act of snubbing in a social setting by looking at your phone instead of paying attention.” De Australische student Alex Haigh ergerde zich er zodanig aan dat hij een website is gestart: StopPhubbing.com. Hij raakte een gevoelige snaar, want die site gaat nu viral. Maar gaat ons gedrag erdoor veranderen?

Kijk gewoon eens om je heen en je ziet de verslavende werking van internet. In cafés, op het werk, in het openbaar vervoer en op de fiets, we staren bijna allemaal voortdurend naar onze mobiele telefoon. Deze mini-computer zendt ons de hele dag door boodschappen. Bliep, een sms’je. Bliep, een mailtje. Bliep, een whapsappje. Bliep, een nieuwe Facebook-status van een nabije vriend. Nou ja, nabij: hij spamt mijn timeline vol met grappig bedoelde foto’s, virale filmpjes (waar adverteerders veel geld voor betalen) en slimme citaten van Gandhi. Sommige van dit soort vrienden zijn echt zelf creatief en verblijden de wereld met kekke oneliners van eigen makelij, afgewisseld met foto’s van katten, kinderen of zonsondergangen. Bliep, allemaal belangrijk.

Wat betekenen al deze afleidingen? We communiceren blijkbaar liever met iemand anders dan onze fysieke gesprekspartner, zegt Haigh. Of we googelen Chuck Norris. Mijn vriendin vroeg me al wat Norris heeft dat zij niet heeft. Confronteer phubbers, is de boodschap van Haigh. Heel toepasselijk is deze tv-commercial van een Thais telecombedrijf: “Disconnect to connect.”

Tags: , , , ,

Leave a Reply