Blogjaar 2011: Sanoma verslaat GeenStijl

Beste lezers, hartelijk dank voor jullie vele bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar waren er drie discussies die er met kop en schouders bovenuit staken: over het Viva-forum, over de migratie van Weblog.nl en over het geweldsincident waar ik in december slachtoffer van werd. Wat dat laatste betreft: dank voor de betrokkenheid. Vrees niet, het gaat weer prima met me.

Terug naar de cijfers: in 2011 kwamen ruim 93.000 unieke bezoekers langs, vrijwel net zo veel als vorig jaar. Zij brachten circa 235.000 bezoeken (in 2010 waren dat er 250.000) en lazen samen zo’n 650.000 pagina’s, iets minder dan de 713.000 van vorig jaar. Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen dan? Hier zijn de lijstjes!

Meest gelezen blogposts in 2011

 1. Problemen met migratie van Weblog.nl (14.092 views)
 2. Waarom ik aangifte doe wegens mishandeling (12.131)
 3. Moderator of forumfossiel: wie is de baas? (5.731)
 4. Adieu ArtZuid! (3.189)
 5. Wanneer is @Webstreepjelog weer live? (2.168)
 6. Dit is niet mijn winkel, vriend (1.519)
 7. Het einde van e-mail (1.462)
 8. Aan de slag met Google+ (1.212)
 9. Twittercode of Social Media Beleid? (1.195)
 10. Mislukte deals van Groupon (1.127)

De voorgaande twee jaren was mijn meestgelezen blogpost een artikel waar GeenStijl naar linkte (zie de terugblikken van 2009 en 2010), maar ditmaal is dat verrassend genoeg niet het geval. Zeker, Pritt Stift en zijn makkers startten de actie “Blijf met je rotpoten van onze rotmirck af”, maar die legde het af tegen de verhitte discussie over Weblog.nl. Deze FAIL van het Jaar wint dus op de valreep toch nog een troostprijs. Sanoma verslaat dus GeenStijl – een voorbode voor de uitkomst van de curieuze rechtszaak tussen beide partijen?

Qua debat was mijn stuk over het Viva-forum (eveneens Sanoma Media) trouwens een sterke nummer twee. Allebei goede discussies met het onderwerp van gesprek zelf, die veel meerwaarde toevoegden aan de blogposts waar ze onder stonden. Dank voor al die feedback! Hieronder het overzicht van de berichten met de meeste reacties.

Meest besproken blogposts in 2011

 1. Problemen met migratie van Weblog.nl (691 comments)
 2. Moderator of forumfossiel: wie is de baas? (373)
 3. Waarom ik aangifte doe wegens mishandeling (186)
 4. Wanneer is @Webstreepjelog weer live? (81)
 5. Twiet Magazine: een onmisbare twitterglossy? (32)
 6. Mishandeld in Amsterdam West (26)
 7. Mogen media jouw Twitter-foto’s plaatsen? (20)
 8. Column: oorlog op het Viva-forum (18)
 9. Aan de slag met Google+ (17)
 10. Wat is erger: PVV-cartoon of tuigdorp? (16)

Los van deze populaire blogberichten van afgelopen jaar waren er ook oudere stukken die nog steeds veel publiek trekken, met name dankzij Google. Deze vijf klassiekers haalden ook in 2011 weer voldoende hits om de toplijsten te halen, ware het niet dat ik daar geen oude stukken in zet. Laten we ze de Bohemian Rhapsody’s van JeroenMirck.nl noemen.

 1. (1) How To… Twitter (6.478)
 2. (-) Dutch Bloggies: de jury heeft gesproken (3.908)
 3. (3) Red de Nederlandse strip! (3.604)
 4. (-) Anonieme reaguurders komen uit de kast (2.941)
 5. (2) Twitter koppelen aan Hyves (2.236)

Tot zover de cijfers van het jaar 2011. Volgend jaar weer nieuwe onderwerpen en discussies. Al zijn we vast nog niet uitgepraat over de wereldeconomie, Wilders en Weblog.nl. Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2012 toegewenst!

Tags: , , , ,

Leave a Reply