Wordfeud past ratings aan na kritiek

WF-logoWordfeud, die mobiele variant op Scrabble, is nog altijd een van de populairste spelletjes voor smartphone en tablet. Dat merk je als gebruiker aan de reeks upgrades die je nog altijd te verstouwen krijgt. In april dit jaar werd met versie 2.5 een meerwaarde voor zeer fanatieke wordfeuders toegevoegd: statistieken van je speelgedrag, alleen in te zien tegen een eenmalige betaling van 2,69 euro. Voor dat geld verdwijnen ook alle advertenties uit beeld. In juli leidde dat echter alweer tot een nieuwe upgrade: gebruikers hadden geklaagd over hun berekende Skill Rating. Wat was het probleem? Als een speler met een hoge rating nipt wint van iemand met een lage rating, daalde volgens de oude rekenmethode soms toch zijn rating. De protesten hierover deden Wordfeud besluiten om het algoritme aan te passen: wie een potje wint, verliest voortaan nooit meer ratingpunten. Je stelt je voor dat toptennissers als Djokovic en Murray zich hier druk over maken bij de ATP-ranking, maar blijkbaar houdt het ook de spelers van een potje Wordfeud bezig.

Gafascineerd door alle ophef heb ik (als fanatiek Wordfeud-speler) deze week toch ook maar eens een premium-account aangekocht voor Wordfeud. Het eerste wat opvalt is dat je van die vreselijke advertenties af bent. Daarna ga je gluren bij je statistieken. Het jammere is dat Wordfeud die pas vanaf 16 februari 2013 bijhoudt, dus tellen oudere potjes niet mee. Voor een fanatiekeling als ik is dat natuurlijk geen probleem: al mijn uitslagen hield ik bij in een aparte Google Doc. Indien Wordfeud al langer had gemeten was mijn Skill Rating wellicht hoger dan de 1808 die ik vandaag heb, maar dat is voer voor cijferfetisjisten. Even voor de goede orde: ieders startscore is 1200, waarna elke overwinning punten oplevert en elke nederlaag juist punten kost. Het aantal punten dat je met een potje wint of verliest is afhankelijk van de rating van je tegenstander.

Is zo’n rating een meerwaarde? Ik denk van wel. Het maakt het extra interessant om zwaardere tegenstanders uit te dagen. Bovendien weet je sneller wie er echt aan je gewaagd is. Het jammere is dat de app zelf geen overzicht geeft van vrienden met verwante ratings, maar daarvoor kun je ongetwijfeld terecht op tal van van fanforums of Wordfeud-gerelateerde websites. Domme vraag misschien, maar is er sinds 2011 ooit nog eens een Nederlands Kampioenschap Wordfeud gehouden? Bij zo’n NK lijken ratings me bij uitstek geschikt om deelnemers te selecteren en – net als bij tennis – een plaatsingslijst op te stellen. Maar dat hebben vast andere mensen al bedacht, toch?

Jeroen Mirck is internetjournalist.

Tags: , , , , ,

30 Responses to “Wordfeud past ratings aan na kritiek”

 1. Menno Nicolai Says:

  Ik heb 1133, ik schaam me dood.

 2. Hans Says:

  Sinds iedereen Wordfeud speelt met een cheat-app ben ik er mee gestopt.Hoge rankings kun je dan ook per definitie wantrouwen lijkt me..

  Mindfeud is leuker. :)

 3. Thea Says:

  Is er een cheat app? Wist ik niet en zou ik nooit gebruiken want ik wil het zelf hebben gewonnen..of verloren. En er is toch niets leuker dan een heel apart woord vinden of een woord leggen waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het betekent en of het wat betekent, en dat dan goed blijkt te zijn. Ik speel wordfeud toch vooral ook om zelf steeds beter te worden. Die ratings heb ik ook nog niet gezien, ik speel nog altijd onbetaald.

 4. Jaap Stronks Says:

  Goed bezig, Mirck. Ik heb nu 1821, maar had ergens rond de 2150 voor de rating-reset.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Jaap: Die vergelijking kan ik zelf helaas niet maken, want ik had nog geen premium-account voor de reset. Vanmorgen kukelde mijn rating trouwens na een nipte nederlaag alweer van 1838 naar 1815. Terwijl ik toch echt tegen een van mijn sterkste tegenstanders speelde. Ik koester die 1838 dus voorlopig maar even als mijn all time high. Potje doen trouwens?

 6. Elisa & Tom Says:

  “Domme vraag misschien, maar is er sinds 2011 ooit nog eens een Nederlands Kampioenschap Wordfeud gehouden? Bij zo’n NK lijken ratings me bij uitstek geschikt om deelnemers te selecteren en – net als bij tennis – een plaatsingslijst op te stellen. Maar dat hebben vast andere mensen al bedacht, toch?”

  Kijk op http://feudia.com . Daar worden regelmatig grote toernooien georganiseerd en ze hebben een eigen rating systeem ontwikkeld. Het schijnt dé plek te zijn voor fanatieke wordfeuders. ;)

 7. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de tip, Elisa/Tom. Al is de site met al dat Spaans en Scandinavisch redelijk onleesbaar. Zelf kreeg ik via een tegenspeelster de Nederlandse variant van diezelfde toernooisite door: http://www.wordfeudia.nl

 8. Alkomgo Says:

  Hey Jeroen,
  Ik ontdekte laatst inderdaad ineens die ratings, maar snap er niks van. Soms als een potje is afgelopen zie ik het even in beeld (bovenaan) maar dan is het ook weer weg. Waar kan ik die ratings vinden? Ik heb bij friends statistics gekeken maar daar staat ook niks.

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Alkomgo: Je rating is te vinden onder het statistiek-icoontje binnenin het scherm van de Wordfeud-app. Klik daarop en selecteer het soort spel dat je speelt: standard board en het random board. Die hebben allebei een aparte rating. Als je ‘Overall Statistics’ hebt geselecteerd, staat er daarom geen rating in beeld.

 10. Alkomgo Says:

  ah, dank je! Deze digibeet heeft weer wat geleerd :). En nu ik toch blonde vragen aan het stellen ben: hoe zie ik dan de rating van mijn tegenstanders?

 11. Jeroen Mirck Says:

  @Alkomgo: De scores van je tegenstanders kun je niet zien in de app. Dat vind ik inderdaad wel een gemis.

 12. Alkomgo Says:

  Ja, dat betekent dus ook dat jouw redenering niet opgaat dat je tegenstanders met gelijkwaardige ratings kunt uitdagen?

 13. Jeroen Mirck Says:

  @Alkomgo: Op zich kan dat wel. Tegenstanders uit je vriendenkring kun je vragen wat hun rating is. Daarnaast is er een levendige online discussie over Wordfeud, waar soms ook overzichten van ratings worden gepubliceerd. Verre van compleet natuurlijk, maar je kunt er wel je tegenstanders op uitkiezen. En er zijn natuurlijk online toernooien, zoals op Feudia.

 14. Alkomgo Says:

  Ok, maar… ik ben wel fanatiek, maar niet ZO fanatiek :).
  Dank je voor je heldere toelichtingen en succes met je ratings!

 15. Thomas van den Bergh Says:

  Beste Jeroen Mirck, dit is een oud draadje dus je bent er intussen misschien zelf al achter dat je wel degelijk de scores van je wf-vrienden kan bekijken. Je doet dat door op het pijltje te drukken dat rechts naast de desbetreffende speler staat in het lijstje van ‘friend statistics’. Hartelijks, Thomas

 16. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de uitleg, Thomas. Mijn reactie is inderdaad al een half jaar oud en ik ben er alweer een tijdje achter. Anderen wellicht nog niet. Wat me wel verbaast is dat spelers hun ranking kunnen afschermen. Dat vind ik een beetje flauw. Ziet zo iemand dan wel mijn ranking? Ik vind dat deze verborgen informatie dan twee kanten op moet werken. Net zoals op Whatsapp: als jij niet toont of je online bent en berichten hebt gelezen, krijg je dat ook niet van anderen te zien.

  Iets wat ik echt mis in Wordfeud is de mogelijkheid om iemands profiel en ranking te bekijken voordat je hem accepteert. Je zoekt immers tegenstanders van min of meer hetzelfde niveau.

 17. Cor van der Hoeven Says:

  Hallo Jeroen en inzenders, weten jullie misschien hoe het zit met het volgende: op een gegeven moment was mijn rating 1611 (redelijk gemiddeld, ik cheat niet, want geen lol aan), maar na één of twee potjes was die 1611 niet meer in m’n grafiek te vinden. Klopt dat? Of is het een bug?

 18. Jeroen Mirck Says:

  @Cor: Dat merk ik ook wel eens. Die grafiek vertoont vermoedelijk bugs, maar ik heb niet de indruk dat de rating daardoor verandert.

 19. Cor van der Hoeven Says:

  @Jeroen: Merci.

 20. Pjotr M. Says:

  Het blijft vreemd gaan bij die Wordfeud-app.
  Bij de betaalde Windows-versie geen enkele info in beeld te krijgen over de rating, dus maar weer op de tablet gegaan.
  Mijn rating is nu 3148 (!) en het vreemde doet zich nu voor dat ik van tegenspelers met minder dan 1900 bij winst 0 punten vergaar, terwijl deze tegenstander er 31 bij krijgt als hij van me wint. En onlangs verloor ik er 13 bij een gelijkspel met een tegenstander die 2206 op zijn lijstje had staan.
  Ik doe het nu steeds minder, omdat de uitdaging te klein is.

 21. nicole Says:

  Ik heb een vraag. Nu ik de betaalde versie heb, zie ik het aantal punten niet meer als ik een woord neerleg. Erg vervelend! Is dit een instelling? Ik kan hem iig niet vinden.

 22. Jeroen Mirck Says:

  @Pjotr en Nicole: Dit lijkt me een fout in de app, waarvan ik me niet kan voorstellen dat Wordfeud hem niet gaat repareren. Hebben jullie al de laatste software-update geïnstalleerd?

 23. Joost B. Says:

  Rating is al een tijd in de 1600 toch als ik er 2 op rij win en 1 verlies is de grafiek niet kloppend. Lees hier ook verhalen van mensen die zeggen hun onbekende woorden te leggen. Geloof dat in eindspel maar bijv.lange achterlijke woorden verraad meestal gebruik wordfeud helper app. Dan geef ik op als degene zegt toeval.

 24. Jeroen Mirck Says:

  @Joost: Deze blog en een deel van de discussie stamt al uit 2013. Rond die tijd rommelde Wordfeud met de ratings. Het kan goed zijn dat het inmiddels stabieler werkt. Zelf ben ik geen actief wordfeuder meer, dus heb ik geen ervaring met de huidige telling.

 25. GeeJeeBee Says:

  Wat maakt die rating nou uit?
  En cheat-apps maken het hele spel geen zak aan omdat mensen die rating zo belangrijk vinden…

 26. Rianne Says:

  Je kunt de rating van andere spelers wel zien als ze het niet onleesbaar hebben gemaakt.
  Als je op het poppetje gaat staan en je rolt naar boven dan staan daar de punten.

 27. Ellen-Rose Says:

  Aan cheaten doe ik niet.
  Mijn rating heb ik eigenhandig welverdiend.
  Op dit moment 2323 (standaard bord).
  Laat een ander lekker cheaten joh, kan jou het schelen.
  Zodra je gaat mekkeren over cheaten, verpest je je eigen spelplezier.
  Ik speel trouwens voornamelijk met random-players.

 28. 12PK Says:

  Speel al ruim 6 jaar wordfeud, een tegenspeler blijft zeuren over wat wel niet goed is voor mijn raring, wist niet eens dat die er was, maar goed, vandaag gegoogled en vond de stukjes van Jeroen Mirck en er gaat een wereld voor je open : mijn rating is dus 1945 ….. Moet ik me schamen of ben ik misschien gewoon heel toevallig goed in wordfeud???? Hou van taal, heb talen gestudeerd, drie tegelijk nog wel en speel ter ontspanning, jawel dat kan ook;-) (val er soms bij in slaap en als ik wakker schrik check ik wel of ik vooral niet op play heb gedrukt;-)) en gebruik geen hulpapps maar gewoon op eigen kracht, iets wat bovengenoemde tegenspeler maar niet bij kan, maar het kan wel hoor : grote woordenschat, brede algemene ontwikkeling en vleugje taalgevoel en zo kom ik dan kennelijk tot een rating van 1945 ….. Mag ik even juichen en mezelf een schouderklopje geven of bescheiden me terugtrekken en gewoon doorspelen met jawel de gratis app inclusief de al dan niet hinderlijke reclames

 29. 12PK Says:

  Tja, die ene typefout is me ontglipt, geef heel sportief de schuld aan mijn lenzen en het kleine smartphoneschermpje rating moet het zijn …..

 30. Mike Says:

  Niet valsspelen, Mirck

Leave a Reply