Mijn Top 2000

“Please don’t stop the music.” De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af om tegen die tijd de nummer één van de Top 2000 te horen: The Eagles met ‘Hotel California’. Tja, mijn lijst is het niet: klassiekers van Radiohead, The Doors en Prince worden afgewisseld met rotzooi van André Hazes en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2010 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes, Grooveshark of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. En het meest gedraaide liedje? Dat is ‘Don’t stop the music’ van Jamie Cullum. Toch zijn er meerdere artiesten die zich de beste kunnen noemen.

Verwacht van mij geen jaaroverzicht met de meest obscure bands die je nog niet kende: ga dan bij voorkeur naar OOR, 3voor12 of één van de vele goed geïnformeerde muziekblogs die Nederland rijk is. Alternative rock heeft wel mijn voorkeur, maar ik heb geen platenkast vol met nieuwste releases, dus ik mis nog wel eens iets hips. Daarnaast ben ik dol op het afspelen van oude muziek, want wat in het vat zit verzuurt niet.

Dit alles heeft geresulteerd in een jaarlijst van Last.FM, waarbij de winnaar afhankelijk is van de keuze om te selecteren op liedje, album of artiest. Van alledrie geef ik even de topvijf, dan zie je meteen hoe dat uitpakt.

Meest gedraaide artiest van 2010

 1. Wilco (177 tracks)
 2. The Tragically Hip (176)
 3. Prince (152)
 4. Jamie Cullum (138)
 5. The Stone Roses (137)

Meest gedraaide album van 2010

 1. Arno: Charles Ernest (2002)
 2. Jamie Cullum: The Pursuit (2009)
 3. Ben Harper: Lifeline (2007)
 4. Wilco: Yankee Hotel Foxtrot (2002)
 5. Loney, Dear: Dear John (2009)

Meest gedraaide nummer van 2010

 1. Jamie Cullum: Don’t Stop The Music
 2. Depeche Mode: Enjoy The Silence
 3. Grant Lee Buffalo: Truly, Truly
 4. Lucinda Williams: Car Wheels On A Gravel Road
 5. Ben Harper: Fight Outta You

Wat opvalt is dat niet alleen Cullum aanspraak kan maken op winst, maar ook Arno en Wilco, terwijl mijn favoriete Canadese band The Tragically Hip slechts één liedje te kort komt om zich de meest gedraaide artiest te mogen noemen. Kortom: ik heb dit jaar niet echt een absolute favoriet.

Natuurlijk tekenen zich door de jaren heen wel degelijk onmiskenbare voorkeuren af, zo blijkt als je naar eerdere jaarlijsten kijkt.

Meest gedraaide artiest van 2009

 1. Bob Dylan (243)
 2. Sigur Rós (240)
 3. Miles Davis (221)
 4. Wir sind Helden (207)
 5. Peter Fox (173)

Meest gedraaide artiest van 2008

 1. PJ Harvey (427)
 2. R.E.M. (415)
 3. Radiohead (376)
 4. Serge Gainsbourg (226)
 5. Ryan Adams (201)

Meest gedraaide artiest van 2007

 1. Neil Young (317)
 2. Ryan Adams (312)
 3. Beck (222)
 4. Prince (217)
 5. G. Love & Special Sauce (216)

Sinds 2008 voerde PJ Harvey mijn Last.FM-lijst aan. Dat leek ook dit jaar zo te blijven, maar op de valreep werd ze toch nog voorbij gestreefd door Radiohead, dat veel aandacht kreeg door een lijst met rockraadsels op de website Cracked.com. Het verschil is klein: 797 om 787 gedraaide liedjes. Ook van Ryan Adams (wiens debuut ‘Gold’ al jarenlang mijn albumlijst op Last.FM ruimschoots aanvoert) en R.E.M. heb ik meer dan 700 keer iets beluisterd. Prince completeert de topvijf op gepaste afstand.

Maar om nou toch even in lijn te blijven met de Top 2000 die vandaag zijn ontknoping beleeft op Radio 2, zal ik tot slot mijn eigen lijst van meest gedraaide liedjes aller tijden bekendmaken. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik pas sinds begin 2007 gebruik maak van Last.FM, dus echt ‘aller tijden’ is het natuurlijk niet. Ach ja, dat geldt natuurlijk ook niet voor de Top 2000, waarin topnoteringen zijn weggelegd voor artiesten zonder enige historische waarde, zoals Caro Emerald, Coldplay en Adele. In dat licht bezien is mijn toplijstje nog niet eens zo gek. Komt-ie!

 1. Jeff Buckley: Grace
 2. Johnny Cash: Hurt
 3. Bob Dylan: Like A Rolling Stone
 4. Radiohead: Weird Fishes Arpeggi
 5. Neil Young: Heart Of Gold

Ik wens iedereen een net zo knallende jaarwisseling als de exploderende piano op de hoes van Jamie Cullums ‘The Pursuit’. Met diens jazzy cover van Rihanna’s hit sluit ik mijn muzikaal jaaroverzicht af. “Please don’t stop the music!”

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Mijn Top 2000”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter en Facebook […] Mijn muzikale jaarlijst van 2010 […] YEAH! Geslaagd in de uitdaging aan mezelf: 31 blogposts in 31 dagen. #ElkeDagBloggen

 2. Mijn Top 2011 Says:

  […] De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af tot de nummer één van de Top 2000: Queen met ‘Bohemian Rhapsody’. Zoals ik vorig jaar al zei: mijn lijst is het niet. Klassiekers van The Beatles en Prince worden afgewisseld met rotzooi van Jantje Smit en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2011 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. De band die er het meeste uitspringt? Dat zijn The Black Keys. […]

Leave a Reply