Mijn Top 2011

De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af tot de nummer één van de Top 2000: Queen met ‘Bohemian Rhapsody’. Zoals ik vorig jaar al zei: mijn lijst is het niet. Klassiekers van The Beatles en Prince worden afgewisseld met rotzooi van Jantje Smit en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2011 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. De band die er het meeste uitspringt? Dat zijn The Black Keys

Verwacht van mij geen jaaroverzicht met de meest obscure bands die je nog niet kende: ga dan bij voorkeur naar OOR, VPRO’s 3voor12 of één van de vele goed geïnformeerde muziekblogs die Nederland rijk is. Alternative rock heeft wel mijn voorkeur, maar ik mis nog wel eens iets hips. Daarbij komt dat ik ook graag oude muziek draai. Mijn favoriete hardloopmuziek was ‘Maxinquaye’ van Tricky (uit 1999), mijn meest gedraaide song was de Bowie-klassieker “Heroes” (uit 1977). Hieronder mijn jaarlijstjes volgens Last.FM, uitgesplitst op liedje, album of artiest.

Meest gedraaide artiest in 2011

 1. David Bowie (420 tracks)
 2. Miles Davis (308)
 3. The Black Keys (230)
 4. Tricky (228)
 5. The Beatles (214)

Meest gedraaide album in 2011

 1. The Black Keys: Brothers (2010)
 2. Band of Horses: Infinite Arms (2010)
 3. Tricky: Maxinquaye (1999)
 4. De Staat: Wait for Evolution (2009)
 5. Captain Beefheart: Trout Mask Replica (1969)

Meest gedraaide nummer in 2011

 1. David Bowie: “Heroes”
 2. The Black Keys: Next Girl
 3. Band of Horses: Compliments
 4. Eefje de Visser: Afdwaalt
 5. The Stone Roses: Fools Gold

Waarom Bowie zo hoog staat? Begin dit jaar ben ik me na het lezen van enkele blogposts van Menno Kooistra eens gaan verdiepen in de Berlin Trilogy van dit excentrieke pop-icoon. Het album Lodger (1979) mag dan een rommeltje zijn, Low en “Heroes” (allebei uit 1977) zijn ware meesterwerken. Ik heb ze ademloos zitten luisteren, vele malen achter elkaar. Daar konden zelfs Miles Davis en The Beatles niet tegenop.

Elk jaar is anders, zo blijkt wel uit mijn eerdere jaarlijsten.

Meest gedraaide artiest van 2010

 1. Wilco (177)
 2. The Tragically Hip (176)
 3. Prince (152)

Meest gedraaide artiest van 2009

 1. Bob Dylan (243)
 2. Sigur Rós (240)
 3. Miles Davis (221)

Meest gedraaide artiest van 2008

 1. PJ Harvey (427)
 2. R.E.M. (415)
 3. Radiohead (376)

Meest gedraaide artiest van 2007

 1. Neil Young (317)
 2. Ryan Adams (312)
 3. Beck (222)

Tot slot: om toch in de sfeer te blijven van de Top 2000, die vandaag zijn ontknoping beleeft op Radio 2, presenteer ik ook even mijn eigen lijst van meest gedraaide liedjes aller tijden. Wel met als kanttekening dat ik pas sinds begin 2007 gebruik maak van Last.FM, dus echt ‘aller tijden’ is het natuurlijk niet. Ach ja, dat geldt natuurlijk ook niet voor de Top 2000, waarin topnoteringen zijn weggelegd voor artiesten zonder enige historische waarde, zoals Coldplay en BZN. Nee, doe mij dan dit maar!

 1. Johnny Cash: Hurt
 2. Jeff Buckley: Grace
 3. Bob Dylan: Like A Rolling Stone
 4. Radiohead: Weird Fishes Arpeggi
 5. Oasis: Wonderwall

Ik wens iedereen een swingend 2012, met hopelijk veel muzikale pareltjes. The Black Keys (wát een geweldige band!) kwamen op de valreep nog met een nieuw album, El Camino. Toch sluit ik af met een dit jaar pas ontdekte parel uit eigen land: Eefje de Visser. Haar liedje ‘Afdwaalt’ is van een betoverende schoonheid. Hopelijk levert komend jaar weer veel muzikale aberraties op.

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Mijn Top 2011”

 1. Last.FM bestaat 10 jaar Says:

  […] Zonder Last.FM had ik nooit zo’n geweldig overzicht gehad van mijn eigen luistergedrag. Al jarenlang stel ik tussen kerstmis en oudjaar mijn muzikale jaarlijst samen. Ook volgende maand doe ik dat weer, met dank aan de jubilaris. Lang leve Last.FM! […]

Leave a Reply