Beste muziek van 2008

Voor mij speelde muziek een meer dan belangrijke rol in het jaar 2008. Ik ging verder weg van mijn huis werken en dat betekende meer reizen met het openbaar vervoer, samen met mijn iPod als vaste metgezel. De muziek die ik het afgelopen jaar het meest draaide, is dan ook mijn soundtrack van 2008. Met dank aan Last.FM, dat telkens bij het uploaden van mijn iPod alle afgespeelde liedjes scrobblede, presenteer ik nu met de jaarwisseling in zicht de muziek die mij het meeste inspireerde.

Ik kan jullie vermoeien met een hele waslijst aan veelgespeelde artiesten en liedjes, maar die kan de ware lijstjesfreak gewoon online bekijken (en vergelijken met de lijst van vorig jaar). Ik volsta hier nu met de drie artiesten die er qua draaibeurten duidelijk bovenuit staken. Het zal niemand verbazen dat ik een bijzondere band heb met deze drie acts.

Radiohead
Op de derde plaats eindigt Radiohead, dat met haar album In Rainbows al in 2007 historie schreef. Tegen een zelf te bepalen prijs (gratis mocht ook) kon je de cd online bestellen op de website van de band zelf. Het dubbelalbum veroverde een toppositie in mijn iPod en werd vele, vele malen gedraaid. Mijn favoriete track is Weird Fishes / Arpeggi, vanwege de uitgesponnen dromerige melodielijn.

R.E.M.
Helaas zag ik Radiohead afgelopen zomer niet live in het Amsterdamse Westerpark. Wie ik daar wel zag, was R.E.M. (zie ook mijn verslag). Dat was heel bijzonder, want ik zag ze nog niet eerder live. Het nieuwe album Accelerate is het beste dat de band in jaren maakte. De eerste single Supernatural Superserious was dit jaar een tophit in mijn oren. De explosieve kracht van het nummer zorgde ervoor dat ik al fietsend altijd mijn trein haalde.

PJ Harvey
Maar de absolute nummer één is een vrouw. Ik kende de muziek van PJ Harvey al langer, maar leerde haar werk nog beter kennen via vriendin Seren. Zij overtuigde me ook om beter naar het nieuwste album White Chalk te luisteren, dat ik op het eerste gehoor een saaie pianoplaat vond. Inmiddels weet ik wel beter. Toch kies ik voor een ouder nummer, vanwege de onweerstaanbare kracht: This Is Love. Wat ik van Polly Jean Harvey zo waardeer is haar veelzijdigheid.

Natuurlijk luisterde ik naar nog veel meer muziek. Vierde eindigde het veel te vroeg overleden Franse genie Serge Gainsbourg, met wiens muziek ik dit jaar in aanraking kwam dankzij vriendin Natasha. Zijn album Comic Strip zou iedereen blind moeten kopen, onder meer vanwege de verslavende beat van Requiem Pour Un Con. Ook het bekendste hijgnummer ter wereld staat erop: Je t’aime… moi non plus, dat Gainsbourg opnam met Jane Birkin.

Verschillende artiesten zag ik dit (of vorig) jaar live, zoals Ryan Adams, Nick Cave, Jon Spencer Blues Explosion (met verslag, yeah!), The Posies en eerder deze maand nog dEUS.

Het meest opvallende optreden vond evenwel buiten een muziekzaal plaats: in februari begaf ik me na een tip naar de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied, waar Pixies-zanger Black Francis een precore gaf voorafgaand aan een optreden in de Melkweg. Zijn ode aan Herman Brood legde ik op film vast en werd mijn eerste ‘hit’ op YouTube. Dagelijks komen er nog mensen naar die opname kijken. Een uniek optreden, heel bijzonder om erbij te kunnen zijn.

Wat was de muziek die jouw jaar 2008 kleur gaf?

Tags: , , , , ,

12 Responses to “Beste muziek van 2008”

 1. Schrik Says:

  Ik heb er meerdere lijstje gemaakt vol geweldige muziek. Heeft veel te veel tijd gekost, ha. Een aantal muzikale hoogtepunten:

  Santogold: geweldig debuutalbum, song van het jaar en een overtuigend concert.
  The Gaslight Anthem: een soort Springsteen + E-Street Band, maar dan iets harder.
  Ida Maria en Lykke Li: uniek talent uit Scandinavië.
  Verdere hoogtepunten: MGMT, The Hold Steady, TV on the Radio, Bloc Party en de comeback van Weezer.

  Beste live optreden: Franz Ferdinand op Lowlands. De tent stond in de fik, zelfs bij nieuw materiaal.

 2. Menno Says:

  zonder twijfel: The Last Shadow Puppets, maar ook HIT ME TV en de Infadels.

 3. wisselendtij Says:

  […] vergeten jaarlijstje is op Bob Dylan and The Band ook al nauwelijks zichtbaar. (naar een idee van Jeroen Mirck) This entry was written by woordenaar and posted on December 29, 2008 at 5:27 pm and filed under […]

 4. koningwoning Says:

  Dear Science – TV on the Radio,
  onschrijfbaar album – Sigur Rós,
  the Bedlam & the Goliath – The Mars Volta
  Black hole, Blank Canvas – Motorpsycho
  And the glass handed kites – Mew,

  Die laatste is eigenlijk niet eerlijk omdat het album alweer uit 2006 komt – maar ik hoorde hem pas dit jaar. Snotverdorie wat een plaat…. de alternatieve rock versie van de Alan Parsons Project.

  Verder een heel raar jaar gehad – veel blues, veel breekbare momenten gehad, veel moeten verwerken…. en dat komt terug in de muziek.

  En dan heb ik het niet over live optredens…. (want dan scoort bijvoorbeeld My Morning Jacket ERG hoog, samen met Motorpsycho)

 5. Jeroen Mirck Says:

  Note to self: Sigur Rós kopen! :)
  Het concert van My Morning Jacket waar ik heen wilde, ging helaas niet door.

 6. woordenaar Says:

  My Morning Jacket is voor mij dé band van het jaar. Sterke plaat en een ijzersterk concert in de melkweg.

 7. Jeroen Mirck » Blog Archive » Een gelukkig 2009! Says:

  […] was een muzikaal jaar. R.E.M. zag ik voor het eerst live, terwijl ik ook aanwezig was bij een verrassingsoptreden van […]

 8. Olchert Vels Says:

  Mooie keuze en leuk om te lezen.
  REM en vooral Radiohead staan eigenlijk al bijna 20 jaar in overzichten beste muziek van het jaar.

  Mijn top 10 van beste albums van dit jaar kan je hier vinden:
  http://olchert.blogspot.com/2008/12/album-top-10-van-2008.html

  Topconcerten dit jaar: Deus, MGMT, Radiohead, Patrick Watson, Editors, Last Shadow Puppets.

  Fantastisch filmpje van Frank Black (was ik graag bijgeweest)!

 9. Erik Says:

  Ik vond dit jaar vooral de nieuwere bandjes leuk.. Dieptepunt waren de sexpistols op Lowlands..

 10. Jeroen Mirck » PJ Harvey, blootvoets in Paradiso Says:

  […] Eind vorig jaar roemde ik al de veelzijdigheid van PJ Harvey. Dat klopt nog steeds, maar haar ware kracht is de onverholen passie in haar optredens en haar muziek. Net als bijvoorbeeld Radiohead wil Harvey niet louter leuke liedjes maken, maar echt iets persoonlijks uitdragen. […]

 11. Jeroen Mirck Says:

  Vanwege een vakantie in de afgelopen kerstvakantie ben ik helemaal vergeten te bloggen over mijn lijstje van meest gedraaide artiesten in 2009. Gelukkig heb ik die lijst wel opgeslagen:

  1. Bob Dylan (243)
  2. Sigur Rós (240)
  3. Miles David (221)
  4. Wir sind Helden (207)
  5. Peter Fox (173)

  Ter vergelijking is dit de lijst van 2008:

  1. PJ Harvey (427)
  2. R.E.M. (415)
  3. Radiohead (376)
  4. Serge Gainsbourg (226)
  5. Ryan Adams (201)

  … en dit is de lijst van 2007:

  1. Neil Young (317)
  2. Ryan Adams (312)
  3. Beck (222)
  4. Prince (217)
  4. G. Love & Special Sauce (217)

 12. JeroenMirck.nl » Mijn Top 2000 Says:

  […] “Please don’t stop the music.” De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af om tegen die tijd de nummer één van de Top 2000 te horen: The Eagles met ‘Hotel California’. Tja, mijn lijst is het niet: klassiekers van Radiohead, The Doors en Prince worden afgewisseld met rotzooi van André Hazes en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2010 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes, Grooveshark of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. En het meest gedraaide liedje? […]

Leave a Reply