De Ochtend: gratis muziek op internet

Vroeger kopieerden we cassettebandjes, tegenwoordig halen we onze muziek van internet. Platenmaatschappijen (alleen die naam al!) zien de online ontwikkelingen al jaren met lede ogen toe. Veel muziek wordt illegaal gedeeld en levert de artiest en zijn label niets op. Zodoende werden muzieksites als Napster en Kazaa juridisch aangepakt, net als latere opvolgers als Muxtape en Pandora. Toch wordt er via peer-to-peer sites als BitTorrent, Limewire en Soulseek nog altijd massaal muziek uitgewisseld. De nieuwe sites Spotify en Grooveshark doen het anders: daar kun je muziek streamen. Toch is de muziekindustrie ook daar niet onverdeeld blij mee.

Last.FM was enkele jaren de populairste streamingsite, maar werd onder dwang van de muziekuitgevers een betaalde site. Dat maakte ruimte voor nieuwe partijen: afgelopen jaar kwam Spotify opzetten, inmiddels beconcurreerd door Grooveshark. Beide sites bieden een enorm lading muziek aan via streams, gratis als je ook naar de reclame luistert. Daarmee concurreren ze met de populaire dienst iTunes van Apple, waar je wel gewoon voor je muziek betaalt (of je eigen muziek afspeelt). Maar verdient de artiest daar zelf nog wel wat aan? Muzieksite 3voor12 schreef deze zomer kritisch:

“Dat klinkt als een serieuze concurrent voor het bejubelde Spotify, en in Amerika voor diensten van Rdio en Rhapsody. Maar Grooveshark is nog wel een dienst met een luchtje. Over het bedrijfsmodel van Spotify hebben veel mensen hun twijfels, maar ook over de geldstromen vanGrooveshark is veel onduidelijk. Het bedrijf uit Florida zegt een legale dienst te zijn. Met andere woorden: de artiest deelt in de opbrengst van de dienst.”

Maar is dat wel zo? Door de ontwikkelingen op internet zagen veel artiesten hun cd-verkoop instorten en verdienen zij nu vooral aan concerten, merchandise en online abonnementen voor premium content. Rockband Metallica klaagde downloaders aan, terwijl artiesten als Prince, Radiohead en Nine Inch Nails hun muziek zelf maar online gingen verkopen. Of een streamingsite als Grooveshark lucratief is voor die artiesten, is sterk de vraag. Sam Tarantino, ceo van Grooveshark, zei daar ooit eens over:

“The key is building their fan base. At the end of the day an artist makes money by building their fan base because it is this fan base that pays for their key sources of revenue (tours, merchandise, etc.). Of course artists and labels are getting a share of our revenue but it is the fans that are the drivers of all those revenue sources. Without fans the artist has nothing.

Kortom: de strijd om vrije online muziek is nog lang niet gestreden. Sommigen verkiezen die goeie ouwe radio, die ook gewoon online te beluisteren is. Een overzicht van die digitale zenders vind je op Nederland.fm. Maar daar heb je dus zelf geen invloed op wat er wordt gedraaid. Welke dienst gebruik jij het liefst: Spotify, Grooveshark of toch liever Last.FM of iets heel anders?

Online muziek staat deze maandag centraal in de internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

11 Responses to “De Ochtend: gratis muziek op internet”

 1. Chris Hanselaar Says:

  Niet ondenkbaar dat het zo bejubelde Spotify inderdaad omkukelt. Redenen:
  -downloaden wordt op den duur verboden (Europa), -nog slechte behavioural targeting, -te klein bereik, -te lage penetratie, maar belangrijker nog: datastreams voor mobiele apps gaan weer duur worden: gratis mobiel internet is komende tijd exit. M.a.w. de voordelen van Spotify t.o.v. downloaden nemen af. Maar interessant is het initiatief wel.

 2. Rijk Says:

  Ik gebruik Blip.fm. Deze relatief kleine dienst speelt meer in op het DJ gevoel bij gebruikers.

 3. Robert Says:

  Na de introductie van Spotify in Nederland heb ik iTunes niet één keer meer geopend.
  Ik hoef niet zo nodig muziek te bezitten. Fijne tracks zet ik bij Spotify in het rijtje favorieten. En ik als ze zat ben, mik ik ze er weer uit. Ideaal.

  Verder gebruik ik af en toe http://www.deezer.com – een Franse variant op Last.fm. Prima wanneer ik een stream met muziek van één bepaald genre wil horen.

  Op mijn mobiel speel ik eigenlijk nooit muziek, omdat het 9 van de 10 keer toch niet werkt.

 4. Maarten Says:

  Ikzelf gebruik last fm. Mede door de inmiddels opgebouwde statistieken (116.000+ nummers). Het fijne aan het afspelen van de library is dat je ‘s ochtends op je werk het aanzet en je een radiostation hebt zonder gelul tussendoor. Het nadeel is wel dat van sommige artiesten erg veel langskomt. Het afspelen van mijn “loved tracks” zorgt wel voor meer variatie. En het feit dat ik voor $18 een half jaar abonnement heb en het goedkoper is dan spotify is mooi meegenomen.

  Jammer is ook dat de last fm app op de iPhone in Nederland niet beschikbaar is. Spotify is ook gekoppeld aan last fm dus m.b.t. De statistieken hoef ik dus niet bang te zijn dat geluisterde muziek verloren gaat.

 5. dekogifts Says:

  Muziek op internet behoort altijd gratis te zijn of in ieder geval redelijk betaalbaar

 6. Jeroen Mirck Says:

  Via Twitter kreeg ik nuttige feedback, die ik hier even herhaal:

  Rob van Leeuwen (KindaMuzik): “Muziekindustrie is wel blij met Spotify, zijn zelfs aandeelhouder.”

  Hans van Driel (Universiteit van Tilburg): “Spotify is het business-model waarop de muziekindustrie en ik hebben gewacht. Inspireert tot onthechten. Waarom alles hebben?”

  Ik: “Rob en Hans, de muziekindustrie omarmt Spotify, maar heeft wel jarenlang aan dit soort concepten moeten wennen. Is alle twijfel nu weg?”

  Van Driel: “Ik denk het. Boekenuitgevers zouden eens goed moeten kijken. Analogie is leerzaam.”

  Van Leeuwen: “Twijfel is niet weg. de muziekindustrie is bang dat de meerderheid van de gebruikers alleen een gratis abo neemt en groot deel van de inkomsten dus uit advertenties moet komen. Is conjunctuurgevoelig, dus onzeker.”

 7. Robert Says:

  En nu wil Apple Spotify overnemen.

  Het was leuk zolang het duurde.

 8. Elin Says:

  Maar Spotify wil niet overgenomen worden door Apple: http://www.techzine.nl/nieuws/24440/spotify-niet-in-gesprek-met-apple-voor-overname.html

  Ik gebruik ook Spotify. De UI van Grooveshark vind ik vervelend.
  Bovendien kan je met Spotify ook lokale bestanden afspelen.
  Maar het is jammer dat het geen equalizer heeft.
  Ook mis ik een ingebouwde zoekfunctie naar playlists van derden.

 9. JeroenMirck.nl » Mijn Top 2000 Says:

  […] “Please don’t stop the music.” De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af om tegen die tijd de nummer één van de Top 2000 te horen: The Eagles met ‘Hotel California’. Tja, mijn lijst is het niet: klassiekers van Radiohead, The Doors en Prince worden afgewisseld met rotzooi van André Hazes en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2010 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes, Grooveshark of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. En het meest gedraaide liedje? […]

 10. De Ochtend: Spotify vs. iTunes Says:

  […] Spotify vierde op 18 mei zijn eerste verjaardag in Nederland. Nice to know: de meest gedraaide Nederlandse band is De Jeugd van Tegenwoordig. De digitale muziekdienst groeit als kool: wereldwijd zijn er inmiddels meer dan een miljoen liefhebbers betalend lid. Reden te meer om vandaag in mijn internet-rubriek op Radio Noord-Holland voor een tweede keer stil te staan bij deze internethit. Het succes heeft ook een keerzijde, want sinds kort is de gratis versie beperkt in hoeveel je mag luisteren: het aantal uur is gehalveerd en een specifiek liedje kun je nog maar vijf keer per maand beluisteren. […]

 11. w88hcm Says:

  good essay

Leave a Reply