De raadsels van Radiohead

Geen rockband slaagt er beter in om de eigen mystiek tot zulke grote hoogten te stuwen als Radiohead. Je zou er bijna complotdenker van worden of zelfs helemaal vergeten dat de muziek van het Britse vijftal ook echt onnavolgbaar geniaal is. Deze week raakt niemand uitgepraat over de toptien op Cracked.com van ‘easter eggs’ verstopt in befaamde rockalbums. Slechts één band staat twee keer in die lijst. Inderdaad, Radiohead.

Het meest spraakmakend is de theorie van de tienen. Tien jaar na het meesterwerk ‘OK Computer’ (1997) bracht Radiohead ‘In Rainbows’ uit, het album dat fans tegen een bedrag naar keuze via internet konden aanschaffen. ‘In Rainbows’ verscheen op 10 oktober (10-10) en werd pas tien dagen voor verschijning aangekondigd. Bovendien zitten er twee tienen verstopt in de letters op de hoes.

Leuk, zul je zeggen, maar wat moet ik hiermee? Welnu: een ander album samenstellen. ‘OK Computer’ droeg de werktitel ‘Zeroes and Ones’ (afgekort tot ’01’), wat dat album van tien jaar later, met eveneens een titel bestaande uit tien letters, tot tegenhanger ’10’ maakt. En nu komt het: je kunt 01 en 10 combineren tot een nieuw, totaal congruent album. Maak een aparte map in iTunes, zet daar beurtelings de eerste tien nummers van beide albums in en… de nummers sluiten feilloos op elkaar aan! Op zoals Cracked het zegt:

As Puddlegum explains, “To create the 01 and 10 playlist, begin with OK Computer’s track one, “Airbag,” and follow this with In Rainbow’s track one, “15 Step.” Alternate the albums, track by track, until you reach “Karma Police” on OK Computer, making “All I Need” the tenth track on the 01 and 10 playlist.” It’s not that they sound nice together; it’s that these songs were definitely meant to make us shit our pants when played like this.

Het andere raadsel van Radiohead betreft het anti-hitalbum ‘Kid A’ (2000), dat een extra boekje verstopt heeft onder het zwarte cd-doosje. In dat boekje staan krabbels van teksten die de band pas vele jaren later in composities zou verwerken. Het verschaft dus in feite een kijkje in de toekomst. Bovendien bevat deze ‘easter egg’ volgens de absolute complotdenkers voorspellingen van de aanslagen op de Twin Towers, een jaar later. Maar dat gaat misschien iets te ver om te geloven. Of toch niet?

Naar verluidt ergerde zanger Thom Yorke zich er zelfs aan dat het zo lang duurde voordat met name het raadsel van de twee afgestemde albums werden ontdekt. Zo moeilijk was het toch niet om de theorie van de tienen te kraken, zou hij tegen intimi hebben gezegd. Ach ja, zo gaat dat met mysteries: zelfs als je er met je neus bovenop zit, kun je er overheen kijken.

Bekijk alle raadselen van Radiohead (en acht andere bands) op Cracked.com.

Tags: , , , , , , , , ,

4 Responses to “De raadsels van Radiohead”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter […] Huub Bellemakers heeft gezegd: Leipe shit! RT @JeroenMirck [Blog] De raadsels van Radiohead

 2. Jooper Says:

  Interessant :-)

  Overigens ga ik er bij het kopen van muziek nooit vanuit dat er een puzzel opgelost moet worden. De CD gaat in de wisselaar, het doosje in de kast en that’s it. Kan me dus voorstellen dat niemand ooit op zoek is geweest naar de oplossing van het ‘mysterie’. Als het al lang Pasen is geweest en niemand ook maar een flauw vermoeden heeft dat er nog ergens eieren liggen dan ga je toch ook niet zoeken? Klinkt wel lekker sixties, die verborgen boodschappen. Toch In Rainbows maar eens op vinyl kopen en achterstevoren draaien…

 3. JeroenMirck.nl » Mijn Top 2000 Says:

  […] “Please don’t stop the music.” De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af om tegen die tijd de nummer één van de Top 2000 te horen: The Eagles met ‘Hotel California’. Tja, mijn lijst is het niet: klassiekers van Radiohead, The Doors en Prince worden afgewisseld met rotzooi van André Hazes en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2010 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes, Grooveshark of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. En het meest gedraaide liedje? […]

 4. Hesse Says:

  Whoah, this blog is excellent. I love reading your posts. Stay up the
  great work! You recognize, lots of persons are searching
  around for this info, you could aid them greatly.

Leave a Reply