De nieuwe politiek

Europese Verkiezingen 2009

Geert Wilders is de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europese parlement, maar ook mijn partij D66 blijkt een overtuigende winnaar. Sterker nog: in mijn stad Amsterdam zijn de Democraten ’66 zelfs de grootste partij geworden. Een prachtig signaal, negen maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor mij persoonlijk worden die verkiezingen van 2010 ook bijzonder, want ik werd de avond voor de Europese stemming gekozen tot lid van de programmacommissie van D66 Amsterdam Nieuw West. Oftewel: ik ga meeschrijven aan het verkiezingsprogramma van D66 in het stadsdeel waar Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld onder gaan vallen.

“Ga je de politiek in?” Die vraag kreeg ik gisteren en vandaag een paar keer te horen. Het antwoord: ja, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Begin dit jaar werd ik lid van D66, de partij waar ik al een kleine twintig jaar op stem. Sindsdien heb ik veel inspirerende mensen binnen de partij gesproken, waaronder Sophie in ‘t Veld (dankzij Vincent Everts en mij twittert ze tegenwoordig fanatiek), Marietje Schaake (gisteren net als Sophie gekozen tot Europarlementariër) en de Amsterdamse D66-kopstukken Ageeth Telleman en Hans Korff. Zij hebben me geïnspireerd om me voor de partij te gaan inzetten.

Die ontmoetingen en gesprekken over politiek hebben me aangezet om mee te denken over de online strategie van D66, zowel voor landelijke, Europese als lokale kandidaten en afdelingen. Daarnaast heb ik enkele ledenvergaderingen van de D66-afdeling in mijn Amsterdamse wijk bezocht. Dat mondde aanvankelijk uit in het huis-aan-huis verspreiden van duizend flyers met een lachende Sophie erop.

Inmiddels ben ik gevraagd om meer te gaan doen in Nieuw West. Het is een interessant stadsdeel (dat ontstaat uit de organisatorische fusie van Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld), waar D66 traditiegetrouw niet erg groot is. Sterker nog: alleen in Osdorp heeft D66 momenteel een raadszetel, bezet door Ronald Mauer. Juist daarom is het afdelingsbestuur op zoek gegaan naar leden die willen meeschrijven aan een fris en nieuw lokaal partijprogramma. Daarmee willen we tijdens de verkiezingen van volgend jaar een nieuw D66-geluid laten horen in Nieuw West.

Gisteren is het politieke landschap weer eens veranderd, zo praten de politieke commentatoren elkaar na. In feite is er niet echt heel veel veranderd, want Pim Fortuyn heet tegenwoordig gewoon Geert Wilders. De discussie ging over moslims en Marokkanen, terwijl het bij de Europese parlementsverkiezingen natuurlijk over Europa had moeten gaan. Tegelijk werd echter ook het positieve geluid van D66 door de kiezers beloond. Dat biedt goede hoop voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, waar ik echt naar uitkijk.

Met een scherp programma willen we Nieuw West een goed alternatief bieden voor de intolerante PVV en de in Amsterdam soms bijkans monopolistische PvdA. Wordt volgend jaar vervolgd!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

7 Responses to “De nieuwe politiek”

 1. Mike's Webs Says:

  Ben het met je eens dat de discussie na de uitslag van de Europese verkiezingen veel te veel gingen over binnenlandse politiek. Wat had ik graag van de partijhoofden gehoord wat ze van plan zijn met hun zetelmacht in Europa en met wie ze denken te kunnen gaan samenwerken. Helaas, het was weer als van ouds een discussie met Geert Wilders. Op die manier laten politici te veel zien dat de EU-verkiezingen niets meer zijn dan een barometer voor de Nederlandse situatie. Een gemiste kans.

  Vanaf deze plek wens ik je veel succes op het politieke pad. Ben benieuwd naar je verdere verrichtingen!

 2. Robert Says:

  “Sterker nog: in mijn stad Amsterdam zijn de Democraten ‘66 zelfs de grootste partij geworden.”

  Maar het ging toch over Europa [en in het geval van D66 een volmondig “ja” tegen Europa]?
  Nu doe je eigenlijk hetzelfde als Wilders: de uitslag meteen maar even vertalen naar de lokale situatie. Of is dat typisch iets voor winnaars?

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Robert: Natuurlijk gingen deze verkiezingen over Europa, maar je kunt niet ontkennen dat een significant betere uitslag iets zegt over de aanhang die je als partij aan het winnen bent. Mijn stuk gaat over de Nieuwe Politiek, het veranderende politieke landschap. Daarbij wil ik het punt maken dat overal plompverloren tegen zijn geen nieuwe politiek is. De wijze waarop Wilders allochtonen in feite de schuld geeft van de crisis in Nederland, is een gevaarlijke vorm van demonisering. Dat is geen nieuwe politiek, maar ouderwetse intolerantie die we al kennen uit de tijden van Hans Janmaat.

  In mijn ogen is de werkelijke Nieuwe Politiek de opkomst van nieuwe enthousiaste partijleden die een fris geluid kunnen laten horen binnen hun partij. Politiek dichter bij de burger brengen is een kwestie van beter communiceren. Zelf denk ik dat ik met mijn achtergrond in nieuwe media een bijdrage kan leveren aan die nieuwe communicatie, aan die Nieuwe Politiek.

 4. Robert Says:

  Jeroen, ik snap het verhaal over Nieuwe Politiek en ook de blijdschap bij de winnaars [“Bij mij in Amsterdam-Oost is GroenLinks met 25,7% van de stemmen dan ook de grootste partij geworden,” blogt Femke op Hyves. Iedereen kan wel ergens blij van worden].

  Maar ik denk dat je moeilijk conclusies kunt trekken uit verkiezingen, waarin amper een derde van de bevolking de moeite heeft genomen te stemmen. Dat verontrust me tegelijkertijd, want hoeveel xenofobe Telegraaf-lezers heeft Wilders nog achter de hand als het níet om Europa [=”ver-van-mijn-bed”] gaat?

 5. Ronald van den Hoff Says:

  Mooi initiatief, Jeroen.

  Alleen bij mij helaas geeft Sophie geen Twitter-antwoord, dus of ze echt fanatiek is.

  Widers of niet, het gaat gewoon om het wantrouwen van de gevestigde orde, zie mijn blog hierover. Na Wilders komen de internetpiraten, in Zweden al de derde partij van het land. En daarna komen er weer anderen. Internet zet de hele zaak op de kop, of de bestaande politici dat nu willen of niet. Negeren van deze ontwikkeling is jezelf buitenspel zetten. Dat alles is niet verontrustend, maar gewoon accepteren dat de samenleving verandert. En blijven meedoen dus…

 6. JeroenMirck.nl » Vara komt met De Joop (en ik ook) Says:

  […] Het zal die mensen meevallen, want De Joop wordt niet links. Al was het maar omdat ik niet links ben. Ik stem al mijn hele leven D66. Zelfs Vera Keur benadrukt in de Vara-gids dat haar omroep de ideologische veren al enige tijd heeft afgeschud. Ze zegt: “Niet wát mensen precies vinden werd belangrijk, maar dat ze nadenken, deelnemen aan discussies.” […]

 7. Tony Says:

  Hoop, hoop, hoop dat Wilders volgende verkinzingen ook in Amsterdam (Osdorp) meedoet! Weg met de partij voor de buitenlanders, de PvdA!

Leave a Reply