Lid worden van D66

Ik ben vandaag lid geworden van D66. Zomaar ineens? Natuurlijk niet. Al jaren stem ik D66 en in die tijd heb ik meermalen een lidmaatschap overwogen. Tijdgebrek en scepsis over politieke spelletjes weerhielden me ervan.

Maar toen CDA-premier Jan Peter Balkenende gisteren de Tweede Kamer (en daarmee de Nederlandse democratie) weer eens een oor aan naaide door daags voor het Irak-debat een pseudo-commissie in het leven te roepen om de discussie te smoren, vond ik het tijd voor actie. Dus meldde ik me aan als lid op D66.nl. Als nieuwe-mediajournalist heb ik meteen een advies voor de partij: pimp die site!

Het gaat bij politiek om de inhoud, maar zeker op internet geldt dat een goede vorm bijdraagt aan een betere verspreiding van die inhoud. D66.nl is een overzichtelijke maar ouderwetse website, die met een paar simpele ingrepen veel beter navigeerbaar wordt en bovenal beter vindbaar in Google. Qua opbouw en structuur kun je de site moeiteloos draaien op gratis blogsoftware zoals WordPress. Dan heten subpagina’s niet langer “j9vvhc6cwgbojx9”, maar gewoon: “word-lid”. Is ook makkelijker te onthouden en op posters af te drukken: D66.nl/word-lid. Momenteel is het zo dat Google verwijst naar D66.nl/aanmeldformulier, een pagina die niet meer bestaat.

Er zijn meer slagen te maken op internet, vooral via social networking. Als innovatie-gedreven sociaal-liberale partij moet D66 actief de ontwikkelingen omtrent Web 2.0 omarmen. Wie daar individueel al heel veel mee doet, is Kamerlid Boris van der Ham. Ik zou graag eens met hem sparren om ook D66.nl te vernieuwen, ‘socialer’ te maken. Voor interactie met kiezers en leden bestaan prachtige tools, die bij deze moderne partij niet zouden misstaan.

Al is het maar een ludieke widget: net zoals Amerika inmiddels een ‘Obameter’ heeft, die bijhoudt hoeveel van zijn beloftes president Barack Obama inmiddels is nagekomen, zo zou D66 de regering een spiegel kunnen voorhouden met een ‘Balkometer’ die de verkeerde beslissingen van premier Balkenende opsomt.

Een vernieuwde site zou het aanmeldingsprocédé ook dynamische kunnen maken. Nu vul ik mijn contactgegevens in en zie vervolgens een standaardtekst op de site: “Hartelijk dank voor uw aanmelding als lid van D66. Welkom! Binnen twee weken ontvangt u per post het D66-Welkomstpakket met daarin alle informatie over het partijlidmaatschap en de partij.” Geen bevestiging per mail, niks! En twee weken is natuurlijk een behoorlijk lange periode.

Ik ben wel net op tijd met aanmelden voor het voorjaarscongres op 7 maart. Daar presenteert D66 zich als de meest Europa-gezinde partij van Nederland – iets dat me heel erg aantrekt. Op de site kan ik alle benodigde informatie over dat congres vinden. Zo kan makkelijk bij het concept-verkiezingsprogramma voor de Europese parlementsverkiezingen van 4 juni. Een citaat:

“D66 is ervan overtuigd dat alleen grensoverschrijdende oplossingen beslissende wendingen teweeg kunnen brengen in de modernisering van industrie, in de omschakeling naar duurzaamheid, naar effectiever toezicht op het financiële verkeer en naar grotere participatie van niet-actieven in de Nederlandse economie. Zover is Europa nog lang niet.”

Concluderend: ik doe mee. Ik “versterk het tegengeluid, versterk de positieve, vooruitstrevende krachten in Europa” en vooral ook in de Nederlandse politiek. Graag doe ik dat als meer dan alleen stemvee van partijleider Alexander Pechtold. Diens Hyves-pagina vond ik trouwens wel weer hoopvol. Dus Boris, wanneer pakken we een biertje in Amsterdam en zetten we D66 2.0 op de kaart?

Cartoon: Foksuk.nl

Tags: , , , , ,

15 Responses to “Lid worden van D66”

 1. Stefft Says:

  Heel toevallig zat ik me hier vorige week ook groen en geel aan te ergeren. Als een partij op mij overkomt als een progressieve partij is het D66 en laten we daar nou op internet nog helemaal niets van terug zien. Een voorlopig nog gemiste kans.

  Ik ga D66 webbeheerder eens een e-mail sturen met daarin een link naar je log.

 2. Gerjanne Tiemens Says:

  Kijk, dat is nog eens een mooie criticize by creating-voorzet! Ben benieuwd of ze op je uitnodiging ingaan. Keep us posted!

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Stefft: Dank je. Zelf heb ik uiteraard een krabbel achtergelaten op de hyve van Boris van der Ham. Ben inderdaad heel benieuwd of hij van zich laat horen.

 4. Stefft Says:

  Inmiddels heb ik een reactie waarin wordt aangegeven dat ze bezig zijn met een nieuwe website.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Stefft: Dat is alvast een goede zaak. Vanmorgen trouwens alsnog een bevestigingsmail ontvangen: “Beste Jeroen, Deze week ontving D66 je aanmeldingsformulier voor D66. Met de verwerking hiervan ben je als lid van de enige sociaal-liberale partij van Nederland ingeschreven. We heten je van harte welkom!”

 6. Mike's Webs Says:

  Goede punten, Jeroen. Wat de site betreft dan. Onze politieke voorkeur verschilt niet veel, en ik moet zeggen dat Pechtold het laatste jaar toch geregeld opvalt in de positieve zin. En toch, en toch.. heeft D66 aardig wat flaters gemaakt in het verleden Als ik alleen al aan het gekozen burgemeester referendum denk, waar niemand op zat te wachten, twijfel ik toch wat. En wat te denken van de beroerde meeregeerperiode. Maar goed, we moeten de partij natuurlijk niet blijven beschimpen om gemaakte fouten.
  Net als Fokke & Sukke hoor ik veel goeds bij D66, maar op dit moment zal ik nog niet op ze stemmen (als er verkiezingen waren natuurlijk.)

 7. Jeroen Mirck Says:

  Bovenstaande posting staat hoog in Google als je zoekt op ‘lid worden van D66’ en dat heeft me inmiddels een mail opgeleverd van iemand die lid wil worden.

  “Ondergetekende meldt zich hierbij aan als gewoon lid van D66. Ik hoop daarmee een steentje bij te dragen tot een beter regeerbaar Nederland.”

  Geachte aspirant-leden, gelieve op een van de linkjes in de tekst te klikken, dan kom je op de website van D66 zelf. Daar zorgt men er met alle liefde en plezier voor dat jullie lid worden. Of klik gewoon HIER.

 8. Stef van der Linden Says:

  D66 heeft een nieuwe website, leuke kans, maar meer 1.5 dan 2.0.

 9. Jeroen Mirck » D66 verovert Europa, nu internet nog Says:

  […] Als kersvers lid was ik op het voorjaarscongres van D66 aanwezig, met een ambitieus doel: de discussie aangaan over een betere online aanwezigheid van de partij. Samen met Vincent Everts en enkele Twitter-kennissen slaagde die opzet met glans. […]

 10. Ivo Thijssen Says:

  Leuke blog! Jammer dat ik de Twitter meeting heb moeten missen vanwege verplichtingen als kandidaat EP.

  Hartelijke groet,
  Ivo Thijssen

 11. Jeroen Mirck » Blog Archive » Europese campagne D66 ingeluid met schietpartij Says:

  […] Zaterdagmiddag gaf D66 de aftrap van zijn campagne voor de verkiezingen van het Europese parlement (op 4 juni 2009, stemt allen!) in het Badhuistheater in Amsterdam. Ik was daarbij aanwezig, want ik ben sinds kort lid van D66. Kamerlid Boris van der Ham hield een bezielde speech over het nut van Europa voor Amsterdam, de Europese kandidaten werden voorgesteld (alleen lijsttrekker Sophie in ‘t Veld ontbrak) en daarna werd er geborreld. […]

 12. Jeroen Mirck » Blog Archive » De nieuwe politiek Says:

  […] “Ga je de politiek in?” Die vraag kreeg ik gisteren en vandaag een paar keer te horen. Het antwoord: ja, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Begin dit jaar werd ik lid van D66, de partij waar ik al een kleine twintig jaar op stem. Sindsdien heb ik veel inspirerende mensen binnen de partij gesproken, waaronder Sophie in ‘t Veld (dankzij Vincent Everts en mij twittert ze tegenwoordig fanatiek), Marietje Schaake (gisteren net als Sophie gekozen tot Europarlementariër) en de Amsterdamse D66-kopstukken Ageeth Telleman en Hans Korff. Zij hebben me geïnspireerd om me voor de partij te gaan inzetten. […]

 13. Bella Says:

  Ik snap de Fokke & Sukke niet, kan iemand mij die uitleggen?
  Ik moet immers een presentatie houden over D66 en zou deze er graag in willen zetten met uitleg.

 14. Jeroen Mirck Says:

  @Bella: Vanaf de start van de Stemwijzer op internet was de running gag dat de meeste mensen als uitkomst D66 krijgen. Op zich niet zo gek, want D66 is een middenpartij die mensen met uiteenlopende achtergronden aanspreekt. Dit gegeven leidde in 2006 zelfs tot een campagneslogan die daar in feite aan refereert: “Eigenlijk bent u een D66’er” (zie ook het filmpje). Begin 2009 was D66 weer volop in opmars: de partij steeg van één naar drie zetels bij de Europese verkiezingen. Dat succes kreeg een jaar later een vervolg bij de gemeenteraadsverkiezingen, waar D66 in het hele land bij vierhonderd extra raadszetels verwierf en lokaal gemeten de vierde partij van het land werd. Een historisch resultaat.

 15. JeroenMirck.nl » Eén jaar Joop Says:

  […] Was Joop.nl links? Absoluut. Liever Cohen aan de macht dan Rutte, over dat streven deed de opiniesite niet geheimzinnig. Toch prefereerden we de term ‘progressief’, want we hielden evenzeer van D66 als de SP. Als uitgesproken D66′er droeg ik bij aan liberale geluiden op de site. Als ik eerlijk ben is Joop linkser geworden sinds ik de site deze zomer, na precies een jaar, verliet. […]

Leave a Reply