Vara komt met De Joop (en ik ook)

“In oktober starten we De Joop, een progressieve nieuws-, opinie- en debatsite.” Vertrekkend Vara-voorzitter Vera Keur onthult deze week in de Vara-gids de naam van dit nieuwe weblog dat Francisco van Jole aan het opzetten is voor de omroep. Nederland krijgt er dus een serieuze opinieblog bij. En mijn eigen nieuws is: ik ga deel uitmaken van de redactie. Per 1 september, morgen dus, treed ik in dienst bij de Vara, als blogredacteur van De Joop. Even wennen, die naam. Maar dat is met alle nieuwe namen. Binnenkort gaan we los: fulltime bloggen over het belangrijkste nieuws van de dag. Een progressief geluid, in deze tijd van ‘rechtse schreeuwerds’.

Voor wie de geruchten heeft gemist: de afgelopen maanden is internetjournalist Francisco van Jole, bekend als columnist van het Vara-programma De Leugen Regeert, bezig geweest met de voorbereidingen om een ‘progressieve debatsite’ op te zetten. “Rechtse schreeuwerds hebben het debat op internet totaal gekaapt”, zo parafraseerde Trouw hem een klein jaar geleden. In een interview met die krant zei Van Jole toen over zijn plannen:

“Een site waarop niet iedereen met een afwijkende mening wordt afgebrand en uitgemaakt voor rotte vis. Alle meningen zijn welkom, maar mensen die de boel verzieken niet. Het maatschappelijke debat wordt nu met verbaal geweld bewust doodgeslagen door mensen die helemaal niet in progressieve ideeën geïnteresseerd zijn. Sites als Geenstijl hebben het open riool gecultiveerd. Het zijn de naargeestige kinderen van [Theo] van Gogh die alles wat riekt naar intelligentie desastreus met de grond gelijkmaken.”

Prompt werd deze opinieblog-in-wording herdoopt tot een ‘linkse Geenstijl-tegenhanger’. Altijd weer bijzonder dat ‘rechtse’ mensen (die nooit rechts genoemd willen worden) zelf op hun beurt het woord ‘progressief’ gelijkschakelen met een linkse mening. Het zal die mensen meevallen, want De Joop wordt niet links. Al was het maar omdat ik niet links ben. Ik stem al mijn hele leven D66. Zelfs Vera Keur benadrukt in de Vara-gids dat haar omroep de ideologische veren al enige tijd heeft afgeschud. Ze zegt: “Niet wát mensen precies vinden werd belangrijk, maar dat ze nadenken, deelnemen aan discussies.”

Kortom: iedereen is welkom om mee te discussiëren op De Joop, zolang je maar niet meteen begint te schelden en beledigen. Zo simpel is het. Toch is dat moeilijk te bevatten voor sommige bloggers, dus schreef voormalig shockblogger Bert Brussen (ex-Geenstijl) afgelopen week over “het Van Jole censuurfatsoenslog”. Hij gelooft niet in het project en heeft als tegenactie De Jaap opgericht. Doen we toch iets goed, als we voor aanvang al geïmiteerd worden. Bert, ik denk dat we meer op één lijn zitten dan jij denkt. Je klinkt een stuk inhoudelijker in een recent opiniestuk op De Nieuwe Reporter. Daarin deel je mijn mening over opinieblogs volkomen:

“Het webloggen leeft, het groeit, het bruist, het beïnvloedt en het heeft alle potentie om nog heel veel groter te worden en eeuwen oud te worden. Dat schiet vooral op als de generatie van bozige oud mediale mannen en vrouwen die de kinderen van nu moeten sturen en motiveren zich eens wat minder aanmatigend zouden gedragen tegenover dat wat zij nog maar moeilijk kunnen begrijpen en leren accepteren dat succesvol bloggen en het maken van succesvolle opinieweblogs een keuze zijn.”

Het maken van opinieblogs is inderdaad een keuze. Die keuze heb ook ik gemaakt, door naar de Vara te gaan. Daar ga ik me serieus toeleggen op nieuwsbloggen. Mijn eigen bedrijf Mirck Media zet ik op een lager pitje, al blijf ik wel presentaties en workshops verzorgen. Dit nieuwe avontuur wordt heel boeiend, dat beloof ik. Progressief, niet links. Inhoudelijk, niet voor schreeuwerds. Nieuw bloed in de blogosfeer. Binnenkort trakteer ik op Jopenbier.

P.S. Ik heb het afgelopen half jaar een leuke tijd gehad als freelance communitymanager van het zakelijke social network Mindz.com. Iedereen bedankt, daar in Seats2meet Utrecht!

Tags: , , , , , , , , , ,

153 Responses to “Vara komt met De Joop (en ik ook)”

 1. Jeroen de Kreek Says:

  Je dacht echt dat de Vara nu wel iets nieuws brengen kan? Al jaren laten de Vara en Van Jole de relevante onderwerpen liggen dus veel is er van DeJoop niet te verwachten. Zelfs niet als jij mee doet, Jeroen.

 2. BertBrussen.nl » Jeroen Mirck (D66) redacteur van Van Jole’s DeJoop.nl Says:

  […] Progressief fatsoenlijk is zóóóó 1975. Let op mijn woorden: internet is en blijft heel erg niet 1975. Succes er mee. […]

 3. Boortje Says:

  Ik ben benieuwd!

 4. Joop Says:

  De naam is iig wel leuk!

 5. ronald van den hoff Says:

  van harte, veel succes gewenst en nog bedankt voor je inzet bij mindz.com de afgelopen periode!

 6. Mike's Webs Says:

  Ben benieuwd naar de Joop! Naam is inderdaad een beetje lullig, maar zolang het niet Ome Joop wordt valt het wel mee. :)

 7. Bert Brussen Says:

  Je snapt het niet he?

  Het gaat niet om dat het geen schokcblog zou mogen zijn. Het gaat er ook niet om dat die inhoud niet ok zou zijn. Het gaat er om dat het wederom een dwingend vingertje is vanuit de zichzelf almachtig voelende progressieve hoek is die krampachtig wil proberen invloed te blijven behouden.

  Een weblog beginnen met door belastingbetalers omroepgeld is sowieso al BAH maar een wblog laten leiden door Francisco van Jole is ronduit smerig.

  Francisco van Jole is de gemeenste, vuilste, achterbakse, nare, hypocriete, onbetrouwbare, vervelende, arrogante, zelfingenomen en ronduit gevaarlijke man die ik ken.

  pas maar op dat hij je geen mes in je rug steeklt omdat hij in een van zijn manische biopaliare buien niet vertrouwt. Pas maar op dat hij niet stiekem adverteerders gaat bellen om je weblogje te slopen. Pas maar op dat hij je niet zwart gaat maken bij anderen alleen omdat hij het niet met je eens is. Pas maar op dat hij anderen niet tegen je opzet. Pas maar op dat hij je niet blokt op twitter omdat jouw mening niet dezelfde is. pas maar op dat hij je geld niet verbrast, Pas maar op dat hij de samenwerking niet beeindigt omdat jij te aardig tegen me doet. Pas maar op dat hij je niet aangeeft bij het meldpunt voor discriminatie. Pas maar op…
  Dat jij met Van Jole gaat samenwerken is ronduit verbijsterend. Misschien moet je toch nog eens wat verder vragen naar de handel en wandel van Van Jole. Of misschien moet je nog eens kijken naar de filmpjes op GeenStijl waarin Van Jole die FATSOENLIJKE man, zijn middelvinger als enigfe argument heeft. Kijk nog eens goed en denk dan nog eens na.

  Progressief fatsoenlijk is zo 1975. Let op mijn woorden: internet is en blijft heel erg niet 1975.

  Succes er mee.

 8. Snebbert Says:

  Ik vind het ronduit stuitend dat een WEBLOG gefinancierd moet worden met overheidsgeld. Kun je niet gewoon een baan hebben en ‘s-avonds een stukje tikken? Eigenlijk vind het walgelijk dat dit zo tot stand komt. Dit blijft een soort getrapt socialisme, via subsidiepotjes worden meningen verspreid, het gaat via TV-programma’s, door overheid gefinancierde partijbureaus, gesubsidieerde congressen/ evenementen, semi-overheidsorganen (stichtingen, belangengroepen) etc. Iedereen en alles wordt direct of indirect betaald door de Overheid.

 9. CJN Says:

  Een progressief geluid. Als in: Een geluid dat duidelijk maakt dat het geluid van de afgelopen 20 jaar gewoon ok was, is en zal blijven? In tegenstelling tot de ‘rechtse schreeuwerds’ die gillen dat het tijd wordt dat dingen veranderen?
  Zo’n progressief geluid?

 10. DirkII Says:

  Ik ben ook benieuwd, maar verwacht er weinig van. Vreselijk achterbakse, hypocriet gedoe met die van Jole. Zware woorden hierboven van Bert maar ben het er wel enigszins mee eens. Maar kom op zeg, van Advormatie/Emerce/Memory Magazine naar ‘DeJoop’. Vraag me nu ook wel af wat de jongens en meiden van af wat ze betalen vanuit de belastingpot. Snap ook niet dat zoiets weer op deze manier moet worden begonnen. Links/progressief/whatever, ik vind het allemaal prima, maar zoiets kan ook ontstaan zonder een partij als de Vara.

  En leg dan nog eens uit waarom dit initiatief wel kans van slagen heeft? Waarom zouden er meer mensen participeren dan op bv. Vara Scan, of het weblog van bbrussen (100+ comments op het laatste item)

 11. Dick Sax Says:

  top ! komt goed

 12. Sytze Vliegen Says:

  Typisch Vara…:

  “Het zijn de naargeestige kinderen van [Theo] van Gogh die alles wat riekt naar intelligentie desastreus met de grond gelijkmaken.”

  Nou, daar is de toon dus mee gezet. Iedereen die de ideeën van Van Jole niet met open armen ontvangt, is per definitie tegen de intelligentsia en per definitie niet intelligent. En dan GeenStijl verwijten dat ze polariseren.

  Tja… progressief… daar zit al sinds de bezetting van het Maagdenhuis bitter weinig beweging in.

 13. ThE_ED Says:

  Recht, links, dat praat natuurlijk heel fijn en ik doe er zelf soms ook aan mee. Maar denken we nu écht serieus dat dat zo zwart-wit bestaat? Ik hoop werkelijk waar voor zowel “dejoop” (vanwaar toch die naam?) als “dejaap” dat het denken er achter toch wel iets dieper gaat dan dit soort jaren ’50 denkbeelden over het politieke landschap. (Gelukkig, zou ik bijna zeggen, stemt Jeroen D66: toch misschien wel hét voorbeeld van het idee dat “links” of “rechts” niet echt bestaat.) Succes!

 14. Jeroen de Kreek Says:

  Jeroen Mirck is ook nog voorzitter van de Dutch Bloggies, en hij waant zich journlist en mediaspecialist, en hij is lid van D66.

  Het komt nooit meer goed met de wereld. De zombies zijn onder ons.

 15. DirkII Says:

  ‘social media expert’ is het toch? :p

 16. Sint Smeding Says:

  @CJN: Volgens mij ben jij in de war met het conservatisme.

  Jammer dat ‘rechts’ bij elke scheet van ‘links’ zo in de verdediging schiet. Misschien had een tegengeluid op de ‘rechtse’ blogs beter uit een neutrale hoek kunnen komen om het debat werkelijk te bevorderen.

  Ik hoop dat mensen als Bert Brussen ook vooraan staan als er inhoudelijk gediscussieerd kan worden. Laten we initiatieven als deze beoordelen op hun uitvoering in plaats van op deze gênante manier te schreeuwen om het schreeuwen.

 17. Remco Janssen Says:

  Succes bij DeJoop.nl, hoewel ik een tikkeltje sceptisch ben over het ‘concept’. [Negeert voorgaande opmerking maar]

 18. Sytze Vliegen Says:

  @Smeding (9:34):

  Grappig ook dat DeJoop een reactie is op GeenStijl. De jarenlang gekoesterde wens van Van Jole komt uit. Het zal wel een “kip-ei” vraag zijn, wie nu in de verdediging geschoten is.

 19. Bert Brussen Says:

  DeJoop.nl: meer dan een jaar lang voorbereiding, tonnen belastinggeld aan duurbetaalde redacteur en Francisco van Jole (nu ook al van de buis bezuinigd) inhloudelijk “progressief”.

  DeJaap.nl: binnen 24 uur na slechts het idee van DeJaap.nl registreren al 50 enthousiaste medewerkers, nuttige ideeen, een sitebouwer die ook gaat hosten en voldoende sterk schrijvende redacteuren om content te leveren. Kosten tot nu toe: 3 tientjes voor het registreren van de domeinnaam. Politieke orientatie: neutraal, zonder betweterige oude mannetjes oud de extreem-linkse hoek als Van Jole.

  Zoek de verschillen en snap dan volledig wat ik in mijn pleidooit bedoelde met:

  “Het webloggen leeft, het groeit, het bruist, het beïnvloedt en het heeft alle potentie om nog heel veel groter te worden en eeuwen oud te worden. Dat schiet vooral op als de generatie van bozige oud mediale mannen en vrouwen die de kinderen van nu moeten sturen en motiveren zich eens wat minder aanmatigend zouden gedragen tegenover dat wat zij nog maar moeilijk kunnen begrijpen en leren accepteren dat succesvol bloggen en het maken van succesvolle opinieweblogs een keuze zijn.”

  Weblogs zijn geen baantjesmachines voor werkloze oud-tijdschriftredacteuren en vergaande glorie internetarcheologen. Weblogs zijn passie en een keuze van mensen die zich niet laten weerhouden door “bozige oud mediale mannen en vrouwen” als Vera Keur en Francisco van Jole.

  Laat de Vara gewoon leuke programma’s maken met hun “progressieve” stokpaardjes inplaats van debekende OPvdA-memtaliteit van zakkenvullen nog maar eens extra te bevestigen door nu al een jaar lang wanhopige pogingen te ondernemen een “geenstijl-tegengeluid” te creeeren.

  Was het voor de Vara niet voldoende dat haar leuke filmpjes-sites, de Grijnz en die vele andere peperdure internetinitiatieven van ze mislukt zijn? Moet dat geld werkelijk op?

  Kwalitatief webloggen gaat N-O-O-I-T werken als dat betaald en bedacht wordt door een politiek gekleurde organisatie, al helemaal niet als die organisatie een oud mediale omroeporganisatie is. Leren ze dan nooit?

 20. Jeroen Mirck Says:

  @Bert Brussen: Met jouw eerste reactie lever je het bewijs dat asociale schreeuwerds inderdaad een normale discussie op internet kapot kunnen maken. Je persoonlijke aanval op Francisco van Jole is respectloos en dom. Laat ik me aansluiten bij de reactie van Vincent Everts op jouw eigen blog: “Francisco moet wel een heel bijzondere man zijn dat je zo tegen hem te keer gaat.” En als je in je argumentatie niet verder komt dan iets vaags over belastinggeld, zijn we ook inhoudelijk snel uitgepraat. Ik laat je reactie staan, als onderbouwing van het feit dat Nederland een serieuze debatsite zeker kan gebruiken.

 21. Anton Says:

  Die zit Bert.

 22. Jeroen de Kreek Says:

  @BertBrussen

  Je gedraagt je wel een beeeeeetje als een Joop.

  DeJaap is er nog niet en al heeft het 1000 schrijvende redacteuren, blogosfeer laat zien dat daar niemand tussen zit die content levert. Een blog vol letters kwakken kan iedereen, zoals Bert Brussen dagelijks laat zien op bbrussen.nl, maar ook echt content leveren gebeurt niet in Nederland.

  Bert Brussen als hoofdredacteur van DeJaap steekt zijn hoofd in het zand voor echte inhoud, inhoud die er toe doet, inhoud die ontregelt. Dat is niet bij DeJoop, dat is niet bij DeJaap, dat is niet bij GeenStijl, dat is niet bij de Volkskrant, nergens is er een redacteur die de ballen heeft om over die onderwerpen te schrijven die er toe doen.

  Dus hou je grootspraak voor je Bert Brussen, je hebt nog niks gepresteerd.

 23. Hans Says:

  Jeroen, gefeliciteerd met je nieuwe baantje! Lekker een beetje progressief (lees: intelligent) bloggen tegen een ongetwijfeld riant salaris wat door ons allemaal betaald wordt, ik vind het briljant. En laat die zure Bert Brussen maar het rambam krijgen met z’n geneuzel over zijn dejaap.nl en drie tientjes kosten tot nu toe, hij is gewoon strontjaloers! En ik ook!

 24. Robert Engel Says:

  Wat gaat zo’n Mirck eigenlijk verdienen als redacteur bij DeJoop?

 25. Bert Brussen Says:

  Jeroen de Kreek is boos dat hij niet mag meewerken aan DeJaap, mocht iemand zich afvragen waar zijn gesputter over gaat. Lees anders even zijn eigen weblogje en je weet wei deze Jeroen de Kreek werkelijk is.

  @Mirck: ten eerste is mijn rant tegen Van Jole niet respectloos maar waar. De manier waarop Van Jole zich niet alleen tegenover mij maar vele anderen gedraagt is pas respectloos. Het is typerend, en dat kan mooi dienen als onderbouwing voor het feit dat progressief Nederland vooral alleen zichzelf wil snappen, dat daarover niet mag worden gesproken. Wel je middelvinger opsteken voor de camera van GeenStijl maar ondertussen anderen de maat nemen. Dat is pas dom. Gelukkig weet “progressief Nederland” altijd exact wat “respect” en “fatsoen” is, zodat ze een hele hoop discussies niet aan hoeven gaan.

  Ten tweede spreek ik niet over “iets vaags” als belastinggeld maar snijd ik een heel belangrijk punt aan. Hoezo moeten mensen meebetalen aan de “progressieve” internethobby’s van Vara-mensen? Het is op zich al discutabel dat we moeten betalen voor een publieke omroep op radio en televisie, dat we ook nog moeten meebetalen aan de droomlandjes van oude interneticonen, ondanks het feit dat deze omroep keer op keer projectjes heeft laten mislukken op inetrnet, wederom met belastinggeld, is toch werkelijk absurd en wel degelijk een argument.

  Maar wederom: de progressieven weten altijd exact wat inhoudelijk is en wat niet (je middelvinger opsteken naar de camera, of in de auto op je mobiele telefoon twitteren dat de automobilist voor je schandalig genoeg zit te sms’en, of gewoon heel groen met het milieu bezig zijn en zelf tig keer per week met de auto van Rotterdam naar Hilversum rijden is namelijk wel “progressief inhoudelijk”) dus dan is het makkelijk discussieren.

  Vreemd, “respect” en “fatsoen” blijken nog altijd hét rgument te zijn van “progressief Nederland”. Wat is daar dan precies progressief aan?

  Laat deze comment maar staan, dat onderbouwt precies het feit dat veel Nederlanders een dwingen opgelegd “serieus Debat” meer dan beu zijn.

  Over de reactie van Vincent Evers: misschien moet Francisco eens tegen de vrienden van Vincent zeggen dat Vincent “een slecht mens is”, dan praten we wel verder. De manier waarop Van Jole zijn persoonlijke gefrustreerde politiek en zwartmakerij bedrijft is niet minder dan walgelijk te noemen. Dat kun je respectloos noemen, ik doe het tenminste niet stiekem. Ik ben niet prgressief, dus zeker geen lafbek.

 26. Jabir Says:

  Zonde van je tijd Jeroen. Ik denk dat het handiger als je dalijk een respectvol stapje opzij doet met je vara blogje.

 27. Jeroen de Kreek Says:

  @BertBrussen

  Wat irriteert is die hooghartige houding van je. Je mist inhoud. Wanneer je daar op gewezen wordt ga je op de man spelen, bannen en dat soort dingen.

  Je luistert ook niet naar anderen en lijkt een soort waas voor je ogen te hebben. Je pretendeert een nieuwe opiniesite te produceren en het eerste wat je doet is nieuwe opinies negeren. Jouw manier van doen verschilt niet wezenlijk van dat van Van Jole. Je wordt er alleen niet rijkelijk voor betaald als Van Jole, dat vreet kennelijk aan je.

 28. Jeroen Mirck Says:

  “De Joop belooft progressief geluid”, meldt Bright onder meer op basis van bovenstaande blogpost. “Het opinieblog start pas in oktober en jaagt nu al ‘rechtse schreeuwerds’ de boom in.”

 29. Bert Brussen Says:

  @Jeroen de Kreek: je bedoelt “Balkenende is schuldig aan genocide!” is ook een opinie?

  Right.

 30. René v D. Says:

  Gefeliciteerd Jeroen, dertig comments al.

 31. Twitter Trackbacks for JeroenMirck.nl » Vara komt met De Joop (en ik ook) on Topsy.com Says:

  […] Vertrekkend Vara-voorzitter Vera Keur onthult deze week in de Vara-gids de naam van dit nieuwe weblog dat Francisco van Jole aan het opzetten is voor de omroep. Nederland krijgt er dus een serieuze opinieblog bij. En mijn eigen nieuws is: ik ga deel uitmaken van de redactie. […]

 32. Frits van E. Says:

  Maar vertel nu eens Jeroen Mirck, waarom moet het rondbazuinen van jouw meningen van gemeenschapsgeld bekostigd worden? Leg me dat nu eens uit.

 33. Remco Janssen Says:

  Even een relevante vraag. Waarom staat de DeJoop.nl omgeleid naar portal.omroep.nl? En niet naar een leuke beta-landing-blabla pagina? Toegegeven, http://dejaap.nl/ heeft al wel een welkomstboodschap…

 34. ThE_ED Says:

  @Jeroen (Mirck) Sorry maar ik snap niet hoe je kunt beweren met een “serieuze debatsite” te starten als je in deze blogpost het al hebt over “Een progressief geluid, in deze tijd van ‘rechtse schreeuwerds’”. Kijk, dat mag van mij, dat is best leuk, dat hoort ook op internet. Maar ik denk niet dat je dan de illusie moet hebben een verschil te maken tegenover de “shockblogs” waar sommige mensen het nogal moeilijk mee schijnen te hebben.

  Tuurlijk, alle usual suspects en nog wat anderen komen in “dejaap” weer eens bij elkaar in een spontane internetactie tegen, laten we het eendimensionaal houden, “de oude media”. Leuk en lachen en misschien ook nog heel goed enzo. Maar als dan het verweer vanuit het “serieuze” initatief op eenzelfde manier gevoerd wordt; ik denk dan niet dat ik de meerwaarde van “dejoop” snel zal gaan zien. (Maar overtuig me vooral door straks het tegendeel te laten zien, ik ben de eerste om straks toe te geven dat het heel erg mooi gewordne is, mocht dat het geval zijn.)

  Eigenlijk zeg je het zelf al; “ik denk dat we meer op één lijn zitten dan jij denkt”, is dit niet ook de reden waarom een echt “tegengeluid” maar niet van de grond komt? Er ís simpelweg geen écht tegen tegen iets dat ook veel van je eigen geluid laat horen.

 35. Tom Says:

  De Joop, de Jaap, Geenstijl: ik zie deze blogs als digitale krijgsheren die regelmatig met elkaar in zullen duel gaan. Ik ben heel benieuwd en zal het met belangstelling volgen.

 36. Jeroen Mirck Says:

  @ThE_ED: De term ‘rechtse schreeuwerds’ komt uit het Trouw-interview. Zelf kies ik ervoor om de links/rechts-tegenstelling weg te laten, omdat die simpelweg niet overeind blijft in deze tijden dat links en rechts niet echt meer bestaan. Mijn punt is dat beledigende schreeuwerds geen aanwinst zijn voor online discussies. En dat de verschillen in de Nederlandse politiek relatief zijn, weet ik zelf ook. Het is niet zo extreem als in de VS, waar Democraten en Republikeinen elkaars bloed wel kunnen drinken. In andere werelddelen doen ze dat zelfs letterlijk.

  @Bert Brussen e.a.: Het geklaag over belastinggeld is flauwekul. De Vara maakt in zijn al vaststaande budget ruimte voor een online project. Daarmee neemt de omroep een voorschot op de verdere digitalisering van het mediagebruik. Prachtig toch? In jullie redeneertrant is het ook een schande dat de Publieke Omroep miljoenen spendeert aan de uitzendrechten van voetbal. Ik neem dus aan dat jullie uit protest niet meer naar Studio Sport kijken? ;)

 37. Jeroen de Kreek Says:

  @ BertBrussen

  Balkenende = schuldig aan genocide = feit
  Balkenende moet vervolgd worden voor genocide = opinie
  BertBrussen = bang voor reputatie = feit
  BertBrussen = laf = opinie

  Je mist visie Bert Brussen. Je hebt niet het karakter van een hoofdredacteur van een onafhankelijke opiniesite. Je egotript te veel. Je bent een Pieter Broertjes met onbetaalde krachten. Jouw inhoudsloosheid staat symbool voor die in de MSM en blogosfeer.

  Je creëert de zoveelste vergaarbak van digitale nonsens. Er is al een nujij. Dacht je dat een andere vorm een verschil maakt?

 38. Tjedde Says:

  Als Bert Brussen bij voorbaat geen toegang krijgt tot dejoop.nl, kom ik kijken. Die schreeuwer van een Brussen loopt al jaren de boel op internet te zieken uit een soort van onvrede omdat hij niet met de grote jongens mee mag doen.

 39. René Says:

  Ik zie dar Brussen hier ook alweer de sfeer voor een normale discussie of het uitwisselen van meningen loopt te verzieken.

  Gelukkig hebben we met veel mensen nog een jaar de tijd om hem te negeren, dat hij misschien de hint begrijpt dat niemand op dejoop.nl op hem zit te wachten.

  Brussen blijf jij maar lekker bij dat zieltogende gekladder op je eigen duistere spelonk van het internet met je vriendjes, waarvan ik er hier ook alweer een paar waarneem, maar wat waarschijnlijk je alter ego’s zijn omdat ik met de beste wil van de wereld niet kan geloven dat lamstralen als jij echt vrienden heeft.

  Jeroen,
  Succes met de voorbereidingen met deze nieuwe site. Potverdorie, ik kijk er naar uit.

 40. René v D. Says:

  Gefeliciteerd Jeroen, veertig comments al.

 41. Rob Goossens Says:

  Als het zo gemakkelijk is om ‘ruimte te maken voor een online project’, dan stel ik voor dat al die publieke omroepen met een beetje pijn en moeite ‘ruimte maken voor budgetshalvering’. De tijd dat belastinggeld gratis was, ligt ver achter ons. Sterker nog: die tijd heeft nooit bestaan. Jammer dat meer of minder gerepsecteerde mensen als Jeroen Mirck zich met dit soort zaken inlaten. Zo blijkt maar weer: het imago van de blogosphere bezoedelen, dat doen we samen.

 42. Bert Brussen Says:

  Gefeliciteerd Jeroen Mirck, alle door mij gebande idioten komen nu hun gram op jouw weblog halen. Succes met bannen.

 43. Bert Brussen Says:

  ” Balkenende = schuldig aan genocide = feit ”

  *proest*

  Mooi, feiten!

 44. Waarde Says:

  Webloggen op kosten van gemeenschapsgeld.

  Net kunstenaars. Als het niet lukt jezelf te bedruipen dan maar gesubsidieerd.

 45. Bert Brussen Says:

  “k neem dus aan dat jullie uit protest niet meer naar Studio Sport kijken? ;)” Ik haat sport. Ik vind het ook inderdaad te treurig voor woorden dat zulks nog op de publieke omroepen zit en, erger nog, regelamtig de normale programmering opzij drukt. lijkt mij toch dat uitgerekend sport het prima zou doen op een commerciele zender.

  Verder is het prima om ruimte te maken voor digitale projecten maar dat is wat anders dan een “progressieve”, dus ideologisch georiënteerde, debatsite opzetten om zo met een ideologie deel te nemen aan de blogosphere. Hoezo moeten mensen die niets met progressief hebben daar aan meebetalen?

 46. Waarde Says:

  Kromme eerste zin, maar u begrijpt de strekking hoop ik..

 47. Jeroen de Kreek Says:

  @BertBrussen

  Dat zijn geen mooie feiten Bert. Het is ook geen mooi feit dat jij en de rest in blogosfeer en msm daar lacherig over doet. Heel erg in de eigen voet schieten is dat. Dat zou jij moeten kunnen zien als wannabe hoofdredacteur van de nieuwste onafhankelijke opiniesite van Nederland. Feiten daar heeft een hoofdredacteur ook mee om te gaan. Zelfs indien de feiten te moeilijk zijn voor Bert Brussen om te bevatten.

 48. René v D. Says:

  Ik heb uit betrouwbare bron dat Jeroen de Kreek regelmatig genocide pleegt op zijn eigen zaadcellen.

 49. Bert Brussen Says:

  De MSM en de blogoshpere? Nee, iedereen doet daar lacherig over.

  Gelukkig maar dat de rechter je heeft veroordeeld en dat je uit de adovcatenorde bent getrapt. DAT zijn de feiten waar het om draait.

  En nu taataa want ik heb nog werk te doen. Ik wel…

 50. René v D. Says:

  Gefeliciteerd Jeroen, vijftig comments al.

 51. Tjedde Says:

  @Bert Brussen

  Je bent niet alleen dom, maar nog arrogant ook. Alsof jouw beoordelingsvermogen maatgevend zou kunnen zijn voor het bannen van mensen op een website. Tjonge jonge wat een eigendunk

 52. Mark van Dijk Says:

  Wat mij opvalt is:

  1) Bert maakt hier een goed punt wanneer hij zich afvraagt waarom de belastingbetalende nederlander moet opdraaien voor de bloghobby’s van de VARA; het is een TV- en Radiomedium, over Internet werd nooit iets gezegd, dus moet de VARA zich nu ineens hiermee bezig houden op kosten van de belastingbetaler?

  2) Jeroen jij klaagt dat Bert het op de man speelt maar eerlijk gezegd doe jij dat nog meer dan Bert het doet;

  3) Fransisco van Jole heeft al veel rampen veroorzaakt, met name door oplettende mensen die die door het proesten over wat Jool zei de koffie in hun toetsenbord kregen. Ten tijde dat Jeroen van Inkel het World Wide Web bij Omroep Veronica op TV nog promootte in zo’n programma over computers, liep van Jole al te schreeuwen hoe het WWW een bron van problemen was en ging worden. VERGEET GEEN VIRUSSCANNERS TE GEBRUIKEN!!1 Bovendien drong Jool toen ook al zijn computermening op aan iedereen die geen verstand van computers had, terwijl de computerdeskundigen van toen al moesten janken c.q. huilend wegliepen vanwege de flauwekul die angstdenker van Jole opdrong aan de massa. Ik heb geen goed woord voor deze manipulatieve PC-kwakzalver over iig.

  Dus voordat je het opneemt voor F.v.J. moet je je echt eens goed gaan afvragen: heeft dit wel zin? Verdient v.J. mijn aandacht wel? Wat voor goeie dingen heeft die man neergezet? En dan kom je misschien net zoals ik tot de conclusie, dat hij -ik geef toe: met uitzondering van SOMMIGE columns @ de Leugen Regeert- dat hij beter weg kan blijven van het geven van wat voor loze opinies dan ook.

  Maar nee ik ben er nog niet, want:

  4) DeJoop.nl? Eh, hallo, Wat is een Joop? is het een neerbuigende term of wordt dit anders bedoeld? Want mijn leraar van vroeger heet bijvoorbeeld Joop en zo ken ik er wel meer, ik denk dat zij het erg op prijs zouden stellen als hun naam niet het nieuwste semi-politiek correcte scheldwoord van Nederland wordt.

  5) Waarom worden logs zoals Geenstijl rechts genoemd alsof rechts smerig is? Mag een mens misschien ook soms links en soms rechts zijn?

  6) Als je vind dat sites zoals geenstijl.nl alleen maar bijdragen aan de vervuiling van .nl kom dan eens met een alternatief dat tenminste ergens op slaat i.p.v. er alleen maar over te janken in blogs die amper gelezen worden. Geenstijl is gewoon stoer, want hun lukt iets dat jullie niet lukt: ze krijgen een hele grote generatie achter zich die soms serieus, en soms vol met humor op hun eigen manier en non-conformistisch naar de wereld kijkt.

  Dusseh, bedankt voor het besteden van duizenden belastingeuro’s en succes met jullie flop.

 53. Jeroen de Kreek Says:

  @Bert Brussen

  Fijn dat jij je Telegraaf mentaliteit zo etaleert. Ben niet uit de orde van advocaten getrapt. En die veroordeling kan jou ook te wachten staan wanneer je kritisch bent over Balkenende. Is mij ook overkomen. Je weet dat de casus van die veroordeling open ligt en dat je mooi had kunnen laten zien dat je echt iets van vrije meningsuiting begrepen hebt.

  Jammer dat ze je niet op de longstay hebben gehouden.

  @Mark, je hebt gelijk. Ben alleen geen wannabe hoofdredactreur van een wannabe opiniesite. En DeJoop is natuurlijk te ridicuul voor woorden. De Vara, Van Jole en de voorzitter van de Dutch Bloggies maken zich natuurlijk bij voorbaat totaal belachelijk, net als Bert Brussen.

 54. Bert Brussen Says:

  @Tjedde: maar mijn beoordelingsvermogen IS maatgevend… Hoe kun je daar nou aan twijfelen?

 55. Ellen Says:

  Ik ben halverwege de reacties gestopt met lezen, dus op het gevaar af dat ik in herhaling val:

  Ik vind het een sympathiek idee, waar het ook vandaan komt, om een opinieblog te beginnen waarop het progessieve geluid benadrukt wordt. Er zijn al veel te veel opinieblogs en reactiesites waarop het rechtse geluid wordt rondgeschreeuwd. Dat het blog direct of indirect met belastinggeld wordt gefinancierd, daar zit ik niet zo mee. Alle omroepen hebben zo hun nevenactiviteiten, en zo betaal ik ook mee aan Volendamse muziekfeesten, evangelische familiedagen en andere evenementen waar ik persoonlijk niet op zit te wachten. Dus waarom niet aan een weblog, in welke stijl dan ook?

  Wat ik me wel afvraag: hoe ga je voorkomen dat DeJoop uiteindelijk, door lezersreacties, toch wordt gedomineerd door schreeuwerige ‘discussies’ zonder doordachte argumenten? Want op zo’n beetje alle weblogs en reactiesites zie je dat er vooral wordt gereageerd vanuit de onderbuik, dat alles wat maar een beetje links of progressief is, meteen wordt afgekapt met “dat is de linkse kerk weer”, “links lullen, rechts zakkenvullen” en meer van dat soort dooddoeners. Ga je modereren, en in welke mate? Of is alles toegestaan zolang het niet tegen de wet is?

  Ik heb steeds meer behoefte aan een duidelijk, beargumenteerd tegengeluid en geef jullie absoluut het voordeel van de twijfel. Ik hoop dat het wordt wat jullie ervan verwachten!

 56. Ellen Says:

  @Mark van Dijk:
  “1) Bert maakt hier een goed punt wanneer hij zich afvraagt waarom de belastingbetalende nederlander moet opdraaien voor de bloghobby’s van de VARA; het is een TV- en Radiomedium, over Internet werd nooit iets gezegd, dus moet de VARA zich nu ineens hiermee bezig houden op kosten van de belastingbetaler?”

  Dank je. Door jouw vraag weet ik opeens waarom ik dit geen probleem vind. Internet is een (niet meer zo) nieuw medium waarin traditionele media als omroepen, kranten en tijdschriften zich begeven om het hoofd boven water te kunnen houden. Met in het geval van omroepen websites die een aanvulling vormen op radio- en tv-programma’s, herhalingen en extra uitzendingen via internet, digitale kanalen die via internet te bekijken zijn, en de mogelijkheid om op programma’s te reageren. Waarom zou de Ncrv wel een discussieprogramma als Rondom Tien op tv mogen maken, maar de Vara geen discussiesite als DeJoop op internet? En waarom mag GeenStijl wel de stap van website naar gesubsidieerde omroep maken (waarbij de website ongetwijfeld gaat profiteren van de subsidie) en de Vara niet andersom?

  “5) Waarom worden logs zoals Geenstijl rechts genoemd alsof rechts smerig is? Mag een mens misschien ook soms links en soms rechts zijn?”

  Het gekke is dat mensen met een rechtse mening zich vaak geschoffeerd voelen als je ze rechts noemt en dat ze mensen met een progressieve mening menen te kunnen beledigen door ze ‘links’ of ‘lid van de linkse kerk’ te noemen. Waarom is het zo erg om het beestje bij de naam te noemen? Op sites als GeenStijl en De Telegraaf overheerst de rechtse opinie. Dat mag. Geen probleem. Dat is ook niet smerig. Minder leuk vind ik persoonlijk dat er zo vaak op de man gespeeld wordt en dat er erg veel vanuit vooroordelen wordt gereageerd. Met iemand met een andere mening kun je discussiëren, maar als elke poging tot discussie op die manier wordt doodgeknuppeld, is de lol van de discussie er voor mij snel af.
  Ja, en mag een mens ook soms links en soms rechts zijn? Dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf weten, alleen denk ik dat je dan niet links of rechts bent, maar je in het midden begeeft…

 57. Bert Brussen Says:

  @Ellen: lezersreacties? Dat is natuurlijk NIET de bedoeling!

 58. De pleuris is uitgebroken : DeJoop.nl vs DeJaap.nl Says:

  […] uitgebroken toen bekend werd dat Jeroen Mirck  deel gaat uitmaken van de redactie van DeJoop.nl : Vara komt met De Joop (en ik ook) en toen hakt er Bert Brussen ook in : Jeroen Mirck (D66) redacteur van Van Jole’s DeJoop.nl en […]

 59. Sytze Vliegen Says:

  Dat hou je toch Ellen. Die tegenstelling zal er altijd blijven en jijzelf werkt er ook aan mee. “Schreeuwerig, ondoordacht vanuit de onderbuik reageert op links en progressief”. Slecht versus goed…

  Voorbeelden van sites waar geen tegenstellingen te bespeuren zijn, zijn overigens de SP site, Squat.net en Indymedia…

 60. Ellen Says:

  Nee, Sytze, ik plaats niet slecht tegenover goed, want ik beweer niet dat links en progressief goed is. Dat ben ik toevallig zelf wel, maar daarmee ben ik niet beter dan iemand die rechts en conservatief is. Mijn punt is dat er ook discussies tussen links en rechts, progressief en conservatief en andere tegenstellingen mogelijk moeten zijn zonder dat er wordt gescholden en geschreeuwd. Zoals een debat tussen Wim Kok en Hans Wiegel veel beter te pruimen is dan een ‘debat’ tussen Agnes Kant en Geert Wilders.

 61. Bert Brussen Says:

  “En waarom mag GeenStijl wel de stap van website naar gesubsidieerde omroep maken (waarbij de website ongetwijfeld gaat profiteren van de subsidie) en de Vara niet andersom?”

  Als er iets niet mag, en ook beslist niet gaat gebeuren, dan is het wel GeenStijl.nl die van PowNed gaat profiteren. GeenStijl is commercieel, PowNed publiek, daar valt onderling niets te halen.

  Het probleem met sites als Joop is niet dat ze “een discussie willen op internet” maar vanuit een politieke ideologie iets willen ondernemen tegen de mening die ze niet zint. GeenStijl bijvoorbeeld “want dat zijn rechtse schreeuwers”. Waarom moeten anderen daar voor betalen? Het is al erg genoeg dat het publieke bestel er uitziet zoals nu. Waar staat dat dat ook op internet moet? Volgens mij ging het bij de omroepen om radio en tv, niet om internet.

  Dat je een site maakt als verlengstuk van je omroep (vara.nl) of je programma (kassa.nl) is nog tot daar aan toe, dat je een politiek ideolgische site (nogmaals: het woord PROGRESSIEF staat promiment op de voorgrond) gaat maken om de publieke opinie te beinvloeden is toch al te dol. Laat de vara lekker tvprogrammas gaan maken van dat geld, dat is al duur genoeg. Of voeg iets toe aan je bestaande internet, dat na tig mislukkingen toch wel eens aan verandering toe is. Of houdt je opinieweblogje lekker neutraal.

  Het is overigens terecht dat “rechtse mensen” zich geschoffeerd voelen door links: links, en progressief, doen niets anders dan elke mening die hen niet welgevallig is wegzetten als “slecht”. Jij doet exact hetzelfde: schreeuwerige discussies zonder argumenten zijn meteen gelijk aan “de linkse kerk” roepers. Kennelijk ligt het voeren van inhoudelijke discussies bij links. Net als het fatsoensmonopolie. Want daar komt het altijd weer op neer in progressief Nederland: je mag wel je mening geven maar o wee als er eens iemand gekwetst zou kunnen worden. Krtom: Liever geen kritiek op de islam en de multiculturele samenleving, dat is onfatsoenlijk en kwetsend. Vermoeiend wel al die hautaine en arrigante monopolies bij die oh zo progressieve mensen.

  Progressieven houden niet zo van de harde waarheid, rechts een stuk meer. Moeten ze daarom worden veroordeeld?

 62. René Says:

  @Ellen,

  Ik zou bijna zeggen dat er op het internet nergens (meer) een normale inhoudelijke discussie met respect voor elkaars mening te voeren is. Daarvoor maakt het niet uit van welke kant je het bekijkt.

  Naar mijn mening is internet gegijzeld door schreeuwers die in het echte leven niet gehoord worden omdat zij zich daar al zo overschreeuwden dat mensen een hekel aan ze kregen. Hun tweede kans, op internet hebben ze inmiddels ook wel verpest.

  Veel bloggers/schreeuwers houden er een open reactiemodus op hun blok op na, maar een tegengeluid accepteren ze niet. Ik ga geen voorbeelden geven omdat ik niet persoonlijk wil worden, maar die schreeuwers zijn er nu ook weer.

  Ik wacht de Joop af en zie wat er van overblijft. Het maakt mij niet uit wie het betaald of wie met zo een blog komt.

 63. Ellen Says:

  @Bert Brussen: met jouw reactie bewijs je mijn gelijk…

 64. loslobos Says:

  @Ellen: Is dat nou inhoudelijk discussieren zo’n laatste reactie of ben ik nu ook al een asociale schreeuwer?

 65. Ellen Says:

  @loslobos: nee, je hebt gelijk. Erg inhoudelijk is het niet. Maar BB laat in zijn reactie zien dat hij niet echt goed heeft gelezen wat ik schreef. Hij reageert op dingen die ik niet heb geschreven. Het heeft dan niet veel zin om inhoudelijk in te gaan op wat hij weer schrijft, want ook dat zal hij dan waarschijnlijk anders lezen dan ik het schrijf. Door te beweren dat hij precies bevestigt wat ik beweer, is het nog mogelijk dat hij nog eens goed terugleest wat ik nu precies wél heb geschreven…

 66. Jeroen de Kreek Says:

  Weet nog een leuke vertelling over De Joop. Het was in die dagen dat ik als brave Montessoriaan collecteerde voor Jantje Beton. Steevast deed De Joop een stevige duit in het zakje, een keer zelfs vijfentwintig gulden. Jammer dat met Balkenende nu niks meer over is van het Nederland wat respect verdient.

 67. Sytze Vliegen Says:

  Oké Ellen, je zegt niet dat progressief of links goed is maar je stigmatiseert het vanuit de onderbuik reageren op links (dat zal dan wel door rechts zijn toch?) wel als ondoordacht. Wie zegt dat zoiets ondoordacht is?

  Overigens, als progressief liberaal voel ik me bij tijd en wijle progressiever dan het smaldeel “progressief links”. En dat “bij tijd en wijle” is best wel vaak.

  Voor het overige: zie Bert (14:46)

  Waaraan ik graag wil toevoegen: ook op links kennen we aardig wat schreeuwers. Wie herinnert zich niet de lawaaidemonstraties? Verbaal geweld is van alle tijden.

 68. Ellen Says:

  @Sytze: Nee, vanuit de onderbuik reageren is niet voorbehouden aan rechts. Links (bijvoorbeeld in de vorm van veel SP-aanhangers) doet daar net zo goed aan mee. Ondoordacht is het wel. Je denkt nl. niet vanuit je buik, maar vanuit je hersenen. Ik wil het ook wel emotioneel noemen, in tegenstelling tot rationeel, maar daarmee gaat een deel van wat ik bedoel verloren. Ongenuanceerd is misschien nog beter.

  En links staat inderdaad ook lang niet altijd gelijk aan progressief. Je hoeft maar naar de behoudende standpunten van de SP (en helaas tegenwoordig ook steeds vaker van de PvdA en GL) te kijken om dat te zien.

  Maar nogmaals: links of rechts, progressief of behoudend, het maakt mij niet uit. Voor een beetje evenwicht in de maatschappij heb je alles nodig. Maar in internetdiscussies mis ik die nuance zo vaak. Ik heb me in het verleden onder een andere naam nog wel eens in discussies op een forum gemengd, maar ben daar volledig op afgeknapt. Het kost zeeën van tijd, en de nuance die ik probeerde aan te brengen, werd voortdurend gesmoord in op de persoon gerichte aanvallen.

  Voorbeeldje, verzonnen maar vergelijkbaar met wat ik echt heb meegemaakt: je hoeft maar een keer in een discussie te melden dat je dochter getrouwd is met een Marokkaan, of er wordt je in alle volgende discussies over Marokkanen, islam enz. toegeroepen dat jij geen recht van spreken hebt, omdat je mening toch is verpest door die schoonzoon van je.

  En ik vraag me oprecht af, hoe aangenaam ik het initiatief van de Vara ook vind, hoe ze gaan voorkomen dat de nuance op die manier verdwijnt…

  Nu ga ik weer écht nuttige dingen doen…

 69. Horst Grogmuller Says:

  Geweldig initiatief, dan kunnen dezelfde tien reaguurders elkaar op nóg een site bezig gaan houden.

 70. loslobos Says:

  LOL @Horst

 71. Jeroen de Kreek Says:

  By the way Bert Brussen. Als jij je comment @August 31st, 2009 at 2:46 pm serieus neemt, heb ik nog wel een andere en profijtelijker antwoord voor je dan DeJaap te beginnen.

 72. Sytze Vliegen Says:

  Wat dan De Kreek?

 73. Sytze Vliegen Says:

  @Ellen, ach ja…

  Ik heb eens ooit een serietje foto’s geschoten van Rita Verdonk. Dat heeft me ook niet bepaald lovende kritieken vanuit de linkse kerk opgeleverd. Moet je nagaan, dat was nog vóór Ton ook.

 74. Henry Says:

  Heerlijk dit modder gevecht… het lijkt nu al erg op geen stijl. ‘De Joop’ heeft de toekomst. *snik*

 75. Jeroen de Kreek Says:

  @Sytze Vliegen

  Het antwoord is politiek bedrijven. Een partij beginnen die omroepland ordentelijk reoganiseert. Zodat publieke omroepen rauwe content leveren en dat genuezel naar de commercielen gaat. Bert Brussen heeft een punt. Het gemak waarmee publieke omroepen publieke gelden benutten zonder content te leveren, en dan heb ik het nog niet over kwaliteit, is stuitend. Dik doen op kosten van de staat en elkaar dagelijks aan de tafel van Matthijs van Nieuwkerk, Pauw of Witteman narscistisch hooghouden. Het gebrek aan inhoud en het feit dat daar via de belasting voor betaald wordt, stoort bij de publieke omroep. Geeft ruis. Vind Paul de Leeuw geen talent bijvoorbeeld. Waarom zou hij betaald moeten worden voor zijn bezigheidstherapie bij de publieke omroep? Matthijs van Nieuwkerk is ook geen talent, hij is kwaliteitsloos. Hij verdient het salaris van een ammateur. Dus ik dacht aan politiek bedrijven. Heb nog een plan de campagne en alles voorbereid om te flammen.

 76. Sytze Vliegen Says:

  Zolang ons land wordt geregeerd door de meerderheid en niet door een partij, blijft dat een utopie, Jeroen de Kreek. En misschien is dat in veel gevallen maar beter ook.

  En dan gaat het me niet eens om dat geld. Als Witteman of Pauw die poen waard is (voor wat het waard is) dan moet hij die gewoon krijgen. Net als voetballers, kunstenaars en popartiesten: alles heeft een prijs. Dat 0031 talent ontbeert, ben ik dan weer met je eens.

 77. Jeroen de Kreek Says:

  Sytze Vliegen, het blijft geen utopie wanneer Bert Brussen de hoofdredactie van DeJaap aan mij overlaat. Het blijft ook geen utopie wanneer Bert Brussen anderszins zijn vermogen tot ophitsen benut om de bij de plan de campagne passende partij de meerderheid van stemmen te laten krijgen. Die utopie kan realiteit zijn wanneer Bert Brussen dat wil.

 78. Tjedde Says:

  @Jeroen de Kreek
  Brussen wil niet omdat hij niet wil, maar hij kan eigenlijk niets. Dat is Brussen zijn probleem.

 79. Jeroen de Kreek Says:

  @Tjedde, met de juiste begeleiding is er best wat te beginnen met Bert Brussen.

 80. René v D. Says:

  Gefeliciteerd Jeroen, tachtig comments al. Record op JeroenMirck put en el !

 81. jvdheuvel Says:

  Ben benieuwd; klinkt veelbelovend. Alles beter dan dat ons kent ons zombie netwerkje wat bloggend Nederland nu is.

 82. Edwin Says:

  Het was lang geleden dat ik zo een lange commentaarreeks heb gelezen.

  Ik zeg: gefeliciteerd! En dat geldt voor iedereen die vindt dat hij of zij iets leuks en/of interessants gaat doen :-)

 83. Dolby Says:

  Laaghartige opmerking van Van Jole.

  “Het zijn de naargeestige kinderen van [Theo] van Gogh die alles wat riekt naar intelligentie desastreus met de grond gelijkmaken.”

 84. Sytze Vliegen Says:

  @De Kreek (7:34): Het alternatief is natuurlijk dat je zelf DeJoep begint. Dan kun je naar hartelust en naar eigen goeddunken de hoofdredacteur uithangen.

  @Dolby: yupzzz… dat is Van Jole.

 85. Tom Says:

  Ik krijg hier bij sommige reacties serieus het gevoel dat ik op nujij zit ipv op jeroenmirck.nl . J
  a, dat geluid tegen schreeuwers is hard nodig op internet, al vraag ik me af of het zal werken. Het zal in ieder geval worden gewaardeerd door de mensen die worden overstemt denk ik zo. Deze niet-schreeuwer zit er in ieder geval ernstig op te wachten.

  Jeroen, veel succes met deze baan! Ik ben benieuwd wat er allemaal uit voortkomt. En wanneer je wederom onverwachts een kleine “move” maakt in het werkend leven.

 86. Jeroen de Kreek Says:

  @ Sytze Vliegen

  Het aanbod is omdat DeJoop in de missie slagen wil, niet omdat ik naar eigen goeddunken de hoofredacteur wil uithangen.

 87. John Dostes Says:

  Jeroen de Kreek is hier al eens aangepakt:

  http://barracudanls.blogspot.com/2009/08/vette-jus.html

 88. Michael van Os Says:

  Hoewel ik het principieel zeer onjuist vind dat de Publieke Omroep van ”ons belastinggeld” dit soort activiteiten ontplooit op internet, als concurrent van commerciële partijen, wens ik je veel succes Jeroen.

 89. Sytze Vliegen Says:

  De Kreek, jij hebt eerst nog wat andere kruistochten te gaan. Rond die eerst maar eens af.

  Hopelijk met weinig succes…

 90. Marco Raaphorst Says:

  Gefeliciteerd! En ik zeg 1 ding: alles onder Creative Commons. Dat zou de NPO namelijk sieren. Mocht je het niet gelezen hebben:
  http://www.marcoraaphorst.nl/qu2jy

 91. Jeroen de Kreek Says:

  @ John Dostes

  Aangepakt? Noem jij dat aangepakt?

  @ Sytze Vliegen

  Die rond ik inderdaad af, hopelijk voordat jullie Balkenende & co de wereld dusdanig hebben laten verzieken dat er nog iets van DeJaap of DeJoop over is.

 92. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de absurde hoeveelheid feedback, zowel hier als via mail of Twitter. Lange geleden inderdaad dat ik op een blog zo’n lange commentaarreeks integraal heb gelezen, Edwin. Dank voor het onderbouwde advies over Creative Commons, Marco. En Michael, dank voor de felicitaties ondanks je principiële standpunt. Ook alle anderen bedankt.

  Kanttekening: JeroenMirck.nl is geen publieke chatbox. Jeroen de Kreek, ik heb jouw off-topic commentaar oogluikend toegestaan omdat het een illustratie is van de wijze van discussiëren op veel blogs, maar ik wil je nu toch vriendelijk verzoeken om het weer gewoon over De Joop te hebben. Datzelfde geldt voor de mensen die op jou reageren. Smakelijke voortzetting allemaal.

 93. Harald de Jong Says:

  Hoi Jeroen, Ik ben benieuwd wat jullie gaan brengen. Het opstarten van een dergelijke blog zal niet gemakkelijk zijn, maar ik heb alle vertrouwen in je. Succes!

 94. Tjedde Says:

  Jeroen, mag ik vragen waarom er is gekozen voor ‘DeJoop’?

 95. Jeroen Mirck Says:

  @Tjedde: Ik heb die naam niet gekozen, dus ga ik hem niet inhoudelijk toelichten. Maar net zoals bij iedere andere merknaam was het ongetwijfeld de bedoeling dat hij goed blijft hangen, en gezien alle rumoer doet hij dat. ;)

 96. Bart Says:

  Niks mis met een beetje progressie als Joop zijn ambities waarmaakt.

  Wat die Brussen eens onder ogen zou moeten zien, is dat hij in zijn dagelijkse content-keutels geen enkele ontwikkeling doormaakt. Jopenbier? Leuke vondst, Bert! Seth Gaaikema had er vast een fijne sketch van gemaakt. En dan maar weer met rode oortjes vele uren steken in de ontwikkeling van… Jaap.nl. Ja, die Bert is me er eentje. Zet er een broeilamp voor en er rolt een ei uit.

  Maar misschien zouden de Brussentjes van deze wereld ook – eindelijk – eens iets wezenlijks kunnen presteren? Dat ze bijvoorbeeld een onderzoekshoekje hebben op hun site (laten we het: DOSSIERS noemen) en dat ze daar heel gedegen een relevant onderwerp uitdiepen. Bijvoorbeeld de kwestie: Is Nederland een politiestaat? En dan graag niet op erbarmelijke (en genante) knip-plak-klaar-weer-een-stukje wijze van Bert B alsjeblieft. Is dat nou te veel gevraagd?

 97. Tjedde Says:

  @Bart

  Jij wil verdieping in een media dat zijn bestaansrecht ontleent aan oppervlakkigheid. Internet door dito oppervlakkige figuren die meteen beginnen te mekkeren(de Brussen e.d van deze wereld.) als er wel mensen zijn die wat verdieping willen op het net.

 98. Friso Says:

  Als je de reacties hier leest, bv. van zo’n Bert Brussen, dan is het hoog tijd voor zo’n blog. Waar zijn al die lui zo bang voor? Het sterft van de ultra rechtse en populistische blogjes. Komt er iets anders, slaat meteen de paniek toe.

  Succes Jeroen!

 99. Friso Says:

  Laten we in ieder geval hopen dat DeJoop niet meegaat in de rancune en de verbittering waar GeenStijl en veel van die blogs zo groot mee zijn geworden. Ook VanJole doet daar nogal eens aan mee. Het moet toch mogelijjk zijn om het vooral inhoudelijk te houden en het bestaansrecht niet te ontlenen aan het voeren van hetzes tegen anderen, aan conflicten, ruzie, scheldpartijen enz?

 100. René v D. Says:

  100.

 101. cor hospes Says:

  101. & nu weer verder schelden, tieren en verbitteren. Of gewoon: stop

 102. Maikel Says:

  @Jeroen Boeiend. Francisco twittert zelf niet over zijn nieuwe collega, plus dat hij jou alle klappen laat opvangen. Zou dat de toon zetten voor jullie samenwerking?

 103. Bart Says:

  Brussen is een makkelijk doelwit en ik geef toe: het is altijd leuk om de nar een schop te geven. Maar zijn pertinente weigering (of onmacht) om zich te ontwikkelen, is wel tekenend voor hoe de zaken er voor staan in die hoek van de blogosfeer. Ooit heb ik me vermaakt met Bert, met GS, whatever, maar dat lijkt inmiddels een eeuw geleden. Er gebeurt daar niks, de grapjasserij gaat maar door, een eindeloze herhaling van zetten. Die lui zijn inmiddels even antiek en stoffig als het journaille uit de oude media die ze zo hartgrondig verwensen. Ik vind dat een gemiste kans.

  Voorzichtig voorstel: Bert Brussen gaat met DeJaap.nl vriend en vijand verbazen. Hij gaat iets doen wat hij te lang achterwege heeft gelaten: gedegen journalistiek handwerk verrichten, onderste stenen overtuigend boven krijgen, zijn vlotte pennetje gebruiken voor content die er toe doet.

  Wil je op z’n minst proberen, Bert?

  Mooi zou dat zijn.

  En dit is niet cynisch bedoeld.

 104. Weg met internet! » Blog Archive » Alle internetkleuters verzamelen… Says:

  […] Bent u een echte internetkleuter? Dan heeft u vast al iets gelezen over het nieuwe opinieblog DeJaap.nl versus het nieuwe opinieblog DeJoop.nl. Zoniet, van harte gefeliciteerd! U bent dan waarschijnlijk geen echte internetkleuter en bezoekt hoog aangeschreven websites. Internetkleuters verzamelen zich echter hier en hier voor meer info over DeJaap.nl versus DeJoop.nl. Niet dat u er veel wijzer van wordt, want dat deden wij ook niet (al lijkt het allemaal te gaan om lukrake opinies versus progressieve geluiden, wat dat ook wezen mogen). Of we de blogs gaan volgen? Nee, echt niet. […]

 105. Jeroen de Kreek Says:

  @Jeroen Mirck

  Wil het graag over DeJoop hebben. Doen we dat op jouw blog of spreken we daarvoor live af? Zonder inhoud wordt De Joop niks.

 106. Geert Says:

  Ben ik dan echt de enige die zich verbaast over de hypocrisie van Bert Brussen en zijn geklaag over de geldbesteding van de VARA? De man freelancet nota bene al 2 voor Vara TV Magazine! Ik neem aan dat hij daar toch ook geld voor vangt… Uit zijn LinkedIn-profiel:
  Freelance writer
  VARA
  (Writing and Editing industry)
  2007 — Present (2 years)

  En verder vind ik dat kritiek pas gegeven kan worden als er wat te zien is. Wat een bizarre opwinding over iets wat er nog niet is.

 107. loslobos Says:

  @Geert

  “Ben ik dan echt de enige die zich verbaast over de hypocrisie van Bert Brussen en zijn geklaag over de geldbesteding van de VARA?”

  Bert isniet de enige die daarover klaagt. Zwaktebod van een Ad Hominem, wat ook juist weer de enorme irritatie die men opwekt verklaart.

 108. loslobos Says:

  Wat zouden de nieuwe de Joop eigenlijk vinden van de voorgestelde route van Troll Caving as “Standard Practice”?

  http://twitter.com/jeroenmirck/statuses/3685699721

  Als je op de Joop post weet je dus niet eens of anderen het wel kunnen lezen, ben je ongezien de Joop.

  Is dat hoe DeJoop denkt te gaan bijdragen aan de dialoog?

  Ik ben zeer benieuwd hoe zij haar lezers hierover denkt te gaan informeren.

 109. Jaap Stalenburg Says:

  In de eerste plaats deugt het inderdaad principieel niet dat de VARA met geld van de burgers commercieele partijen tegengas wil geven. Leuke case voor Smit-Kroes. Daardoor riekt het hier naar een wanhoopsoffensief van Wouter Bos en zijn dag in dag uit falende communicatie-experts om met geld uit de omroepruif kritische internet-media uit te schakelen. Mirck, die ik hoog had zitten, is nu verworden tot een nar in Circus Bos naast de oppernar Van Jole. Naast Joop den Uyl heeft de PvdA ook het aloude Dagblad Het Vrije Volk gerevitaliseerd en kunnen de beide internet-narren dagelijks hun inhoudelijke oekazes bekomen bij de poltieke assistenten van Wouter Bos. Hier is de Staat subtiel bezig om de informatie via internet te sturen en te kanaliseren en een autonome journalist als Jeroen Mirck te bombarderen tot de Nederlandse Al Sahaf. We gaan nog veel lol beleven. Alleen is de geloofwaardigheid van Jeroen Mirck nu precies nul.

 110. Bert Westera Says:

  Volgens mij al 12-0 voor Bert Brussen. Zo te lezen ben ik liever onder de pannen bij Bert Brussen, de man is helder en duidelijk en heeft zeer lollige manier van schrijven.
  Ik denk dat het morgen 2 september, 19-0 is.

 111. DeJaap & DeJoop: doodgeboren kindjes | Het Zoet & Het Zuur Says:

  […] Bert Brussen heeft het niet zo met Francisco Van Jole die samen met Jeroen Mirck.nl (journalist en blogger, hahaha) voor de Vara de volgende inhoudsloze website maken gaat: DeJoop. Om zijn gelijk te bewijzen start Bert Brussen DeJaap. Iets wat onafhankelijk zou zijn en niet progressief want dat mag niet van Bert Brussen, en niet op kosten van de Staat. Bert Brussen maakt zich witheet om het geld wat publieke omroepen in het algemeen en de Vara in het bijzonder verspillen aan inhoudsloosheid op de publieke kanalen. Bert Brussen heeft een punt, om zijn punt te bewijzen begint hij een eigen inhoudsloos kanaal. […]

 112. Friso Says:

  Waarom mag publiek geld niet gebruikt worden om een tegengeluid te geven? De VARA is toch gewoon een missiegedreven organisatie net als de andere publieke omroepen. Of gaan we de EO ook verwijten dat het het christelijke geluid laat horen. Niks mis mee natuurlijk en vooral het gepapagaai wat je tegenwoordig veel hoort maar het tegendeel is waar.

  Het is juist hard nodig dat PO’s weer ergens voor gaan staan. De NCRV is vorige week uit de kast gekomen met Samen op de Wereld, ook een tegengeluid. De VARA laat met Wees verschillig ook een tegengeluid horen en Powned en Wakker Nederland zullen straks weer een heel ander geluiden laten horen. Prima!

 113. Jaap Stalenburg Says:

  @Friso staatssteun om vrije media te bestrijden deugt principieel niet. Als de heren met eigen geld de beuk erin hadden gegooid, zoals Geen Stijl en anderen, had ik volop respect gehad. Nu is het staatsteun om journalistiek te bedrijven. En dat de PO’s ergens voor moeten staan juich ik alleen maar toe. Maar niet in het commercieele speelveld waar je elkaar met dezelfde middelen zou moeten beconcurreren. Ook Arenda Joustra (Elsevier) en Harm Taselaar (RTLNieuws) hebben hier al op gewezen. Straks is er geen vrije pers meer over op internet n hebben de socialistische Sahaf’s het hoogste woord.

 114. dick veerman - foodlog.nl Says:

  Jeroen, ik ben heel benieuwd of het kan lukken. Dat was ik ook toen NRC Next besloot online echt interactief te worden. Naar mijn bescheiden mening is dat experiment vooralsnog niet gelukt. Naar mijn eveneens bescheiden hypothese komt dat omdat voor het welslagen intieme domeinkennis van onderwerpen nodig is.

  Een algemene discussie-site wordt er dus al snel eentje van of wijsneuzen of kletsers. Ik heb zelf m’n handen vol aan een groep mensen die er redelijk in slagen om vanuit 1 domein tot inzichtsontwikkeling te komen vanuit een niet-politiek correcte, cq. a-politieke manier van denken en feiten verzamelen. Af en toe trek ik nog steeds de haren uit mijn hoofd. Nu, na een jaar of drie, begin ik te merken dat de mensen die ertoe doen het lezen, maar nog niet reageren. Hun bijdrage zou de site compleet maken en er zelfs een functie aan geven in de democratie die zover is afgedreven van rationele en inhoudelijke overwegingen.

  Zul je dus de tijd van leven hebben om dat te bereiken?
  Ik wens je uiteraard dat het lukt!

 115. dick veerman - foodlog.nl Says:

  Enne … rest me natuurlijk dit te zeggen: opinieblogs zijn zeer beslist niet dood!

  Je moet ze koppelen aan web 3.0 media.

 116. Freek Bijl Says:

  2009 is het jaar dat opvallend genoeg zowel het papier als de weblog dood verklaard worden. Een aderlating voor het publieke debat. De papieren journalistiek heeft z’n langste tijd gehad en verzuimd om te innoveren. De weblog sterft een langzame dood omdat de amateur niet langer zin heeft om z’n mening te delen met 100 lezers en hij op Twitter het veel gezelliger heeft. En dit terwijl de weblogmarkt nog lang niet verzadigd is. Integendeel. Steeds meer mensen lezen weblogs. Het aantal actieve (en daarmee kwalitatieve) weblogs neemt echter langzaam af. En dat is jammer.

  Het is hoog tijd dat het fantastische medium de weblog een professionele impuls krijgt en oude media reuzen als de Vara kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Zeker omdat deze reuzen ook over massa mediale middelen beschikken waar bruggen of springplanken naartoe kunnen worden gelegd. Hulde dus aan projecten met een professionele insteek.

  Als de Vara haar publieke taak serieus neemt dan zet de Vara de komende jaren groots in op het online kanaal. De vraag hoe ondernemend en commercieel een publieke omroep moet zijn is een andere.

 117. GorilaZz Says:

  Een blogje beginnen in 2009 en dat progressief noemen, geeft aardig de belevingswereld van de oprichters weer.

  Verzin wat nieuws en dan zal het publiek zeggen dat u progressief bezig bent.

 118. Friso Says:

  @ JaapStalenburg Het klinkt nogal tegenstrijdig als je zegt dat de PO’s ergens voor moeten staan maar geen tegengeluid zouden mogen laten horen. Laat al dit soort initiatieven toch een kans krijgen en bloeien. Die focus op staatssteun vind ik nogal overtrokken. Het gaat om de inhoud en niet om wie het betaalt. En inhoudelijk kan het op opinieblogs allemaal zoveel beter, van alle kanten. Laten we dit soort initiatieven verwelkomen niet bij voorbaat uit rancune en met drogredeneringen dood verklaren. Die opmerkingen over Sahaf’s en dergelijke, gooi maar in mijn pet. Dat is nou echte internet-retoriek in plaats van inhoudelijke argumentatie.

 119. Lucaswashier » Blog Archive » ‘De vijand van mijn vijand is mijn vriend’ Says:

  […] Uiteraard heb ik als cynische, rechtsige schreeuwer die dagelijks voor het slapen gaan wat in curare gedoopte roestige naalden in een onthoofd, gevierendeeld, brandend Francisco van Jole poppetje steekt, Bert Brussen intussen een klef slijmerig mailtje gestuurd of hij nog een eng rechts geluid nodig heeft voor Jaap. […]

 120. Jaap Stalenburg Says:

  @Friso Het gaat hier om een principieel punt. De PO kan zich alle dagen profileren op de publieke netten. Dat doen ze nauwelijks omdat daar de jacht op de kijkcijfers telt. Op het terrein van de nieuwe media proberen uitgevers en particuliere initiatieven het hoofd boven water te houden en hoort geen gesubsidieerde concurrentie. Dat staan we ook in de scheepsbouw of wat dan ook niet toe. Of het nou de VARA is of de EO. Los daar van is iemand die bij de VARA de “rechtse schreeuwers” (citaat Van Jole) te lijf wil geen onafhankelijke journalist meer maar een dienaar een een door de overheid gesteund initiatief. Als de heren op persoonlijk gezag een blog zouden beginnen dan was er niets aan de hand. Nu is het staats-internet. Had zoiets bijvoorbeeld met De Volkskrant of Trouw gedaan. Het is dom om te roepen dat het alleen om de inhoud gaat en niet wie betaalt. Een oude wet in de media is dat wie betaalt veelal ook bepaald. Kranten hebben de grootste moeite om het hoofd boven water te houden en zien zich geconfronteerd met van de uit de staatsruif gefinancierde tegenstanders. Dat kan niet.

 121. René v D. Says:

  Volgens mij wordt ‘t tijd om het debat offline te halen. Ik stel een alternatief voor: de Juup. De Juup biedt ruimte aan zowel beschaafde discussie als onbeschaamd gebrul. Je hoeft er enkel het bierdopje maar vanaf te tjoppen en niet vergeten bij ‘t proosten elkaar aan te kijken anders zeven jaar slechte seks.

 122. DeJaap & DeJoop: vastgeroeste opinies | Het Zoet & Het Zuur Says:

  […] Bij DeJoop wordt u bij voorbaat geband wanneer u de hoofdredacteur niet peipt. Verder is te verwachten dat DeJoop net zo inhoudsloos is als de blogsite van de beoogd hoofdredacteur Francisco van Jole en redacteur Jeroen Merick, welke laatste ook de baas is van de Dutch Bloggies dus niks verkeerds over DeJoop anders wint uw blog nooit de jaarlijks vel begeerde blogprijs. Van DeJaap, de onbetaalde tegenhanger van DeJoop, is ook weinig te verwachten. […]

  Waar het om gaat vandaag de dag is Jan Pieter Balkenende en de zijnen. Door hun loopt iedereen rond als kip zonder kop te blaaskaken zonder dat iemand iets begrepen heeft. Hun oorlogsmisdaden, hun massamoord, hun terrorisme, hun genocide, heeft eenieder letterlijk in shock gebracht. Allemaal loopt u rond met een psychologische wiplash waar de honden geen brood van lusten. De rechtsstaat en de economie zijn er stuk van. Halsmisdrijven door 66% van de bewindslieden en leden van de Tweede Kamer der Staten generaal. Feitelijk gepleegd door 66% van de Nederlanders, inclsuief Bert Burssen en Jeroen Merick. […]

 123. JeroenMirck.nl » Eerste werkdag bij de VARA Says:

  […] Vandaag ben ik begonnen bij de VARA. Een goede eerste werkdag: medewerkerspas aangemaakt, wegwijs geworden in het pand, collega’s leren kennen, meteen een strategisch werkoverleg over De Joop, het systeem uitproberen en… aansluitend ’s avonds een spetterend afscheidsfeest voor vertrekkend VARA-voorzitter Vera Keur. […]

 124. Jeroen Mirck Says:

  @Freek Bijl: “Het is hoog tijd dat het fantastische medium de weblog een professionele impuls krijgt en oude media reuzen als de Vara kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. (…) Als de Vara haar publieke taak serieus neemt dan zet de Vara de komende jaren groots in op het online kanaal.” Hear, hear! :)

  @Dick Veerman: Dank voor je scherpe inzicht. Wij willen zeker niet alle soorten onderwerpen (even uitputtend) gaan verslaan. Een goede selectie van thema’s is belangrijk. Bovendien gaan we daar de juiste experts bij zoeken. Laten we een keer afspreken voor een informele brainstorm.

  @LosLobos: Over troll caving heb ik een grappende opmerking op Twitter gemaakt, meer niet. Wij spelen geen spelletjes met comments. Wel komen er richtlijnen, net zoals op ieder ander weblog. Als je je niet gedraagt, halen we je reactie weg. Ook Geenstijl modereert zich tien slagen in de rondte. Doodnormaal.

  @Jeroen de Kreek: Grappig dat je dolgraag voor ons wilt werken, maar ondertussen schrijft op je weblog Het Zuur: “Er is geen plaats voor DeJoop waarbij bestaande redacties zichzelf in andere vorm herhalen. Het product dient bij voorbaat afgebrand te worden.” Dat je me en passant ook nog even indirect verantwoordelijk houdt voor de ‘genocide’ in Irak, maakt dat ik weinig meer met je kan. Ga eens naar een psychiater, misschien helpt het.

  @Cor, René: Ik sluit dit topic vooralsnog niet. Feedback op De Joop blijft altijd welkom. Bovendien zijn de comments vol ‘schelden, tieren en verbitteren’ het beste bewijs dat er behoefte is aan een opinieblog waar door middel van goede moderatie ruimte is voor echt inhoudelijke discussie. Vanaf oktober: DeJoop.nl.

 125. marnix Says:

  Suc6 Jeroen. Ben benieuwd. Mooi geluid.

 126. bottehond Says:

  Laat me raden: de bedoeling van dat nieuwe blog is om tegenwicht te bieden aan islamkritiek in het algemeen en wilders in het bijzonder.
  Dat is dan meer van hetzelfde, of niet? Ga maar eens op VK.nl kijken naar de comments. Dat “niveau” dus.
  Ik verwacht er niets van en al helemaal niet dat jullie in staat zullen blijken bruggen te slaan. Daarom een zinloos initiatief.

 127. laurensmastrigt@xs4all.nl Says:

  Leuk. Die Van Jole is natuurlijk wel het voorbeeld van iemand die uit frustratie en angst zonder enige nuance zijn meningen op de buis ventileert. We gingen er nooit echt voor zitten (voor het programma de leugen regeert dus) maar als we het zagen moesten we toch wel lachen met het hele gezin. Het had iets cultachtigs. En als iemand dan vroeg of ik geen medelijden met hem had, dan kon ik daar geen antwoord op geven. Het lijkt me een moeilijke man in de omgang die het zichzelf met name heel moeilijk maakt. Iemand noemde hem ooit eens een linkse Goebbels, maar dat ging me echt te ver. De enige overeenkomst is de manier waarop hij enigszins demagogisch te werk gaat. En met hem eens ben ik het nog nooit geweest. Maar ik ben benieuwd naar de linkse ‘geenstijl”. Met vriendelijke groet.

 128. De nog echtere Wim Heitinga Says:

  Is het De Joop of De Jood? Laatste lettertje omgedraaid (letterlijk dan), vast bedacht op een urenlange brainstormsessie, waarna in een nog langer durende red.verg. de knoop werd doorgehakt. Allemaal blij, iedereen zich een Mad Man wanend. Waarom trouwens wachten op deze (overigens erg middelmatige = overgewaardeerde) serie bij de Voaroa als je Season 1 al voor minder dan 20 euri’s kunt kopen … via het internet. Van Jole & Mirck, oh oh, wat een kijkgenot

 129. cees Says:

  Aan de hitserige reacties van de directeur van de nieuwe weblog kan je al zien dat het totaal niets wordt.
  Get a Life !

 130. Frank Janssen Says:

  Prachtige stap Jeroen, je volgt je bloggershart en mooier kan toch niet? Ik ga ook deze stap met veel interesse volgen, van harte gefeliciteerd!

  Groetjes,
  Frank

 131. Yossarian Says:

  Eh … is het niet ontzettend reactionair om een weblog te beginnen uit afkeer van/angst voor een ander weblog?

  “Een reactionair is iemand die vanuit politieke overtuiging een situatie uit het verleden wil herstellen. De politieke houding van een reactionair is altijd een reactie op ontwikkelingen die als schadelijk gezien worden.” (Wiki)
  “re·ac·ti·o·nair bn, bw strevend naar behoud of herstel vh oude” (Van Dale)

 132. Jeroen Mirck Says:

  @Yossarian: Dat moet je aan Bert Brussen vragen.
  Wij gaan gewoon uit van onze eigen kracht.

 133. buzz Says:

  waarom moeten dit soort kansloze linkse opzetjes altijd zwaar gesubsidieerd worden?

  waarom worden linkse mensen nooit aangesproken op hun incompetentie en continue falen in alles wat ze ‘ondernemen’?

  enfin, alle ingrediënten voor de zoveelste FAIL zijn aanwezig.

 134. Joop Says:

  Vreemd dat mensen die anderen ervan beschuldigen niets te doen dan schreeuwen en ongegrond beledigen daar überhaupt op reageren. Ik ben niet voor het verwijderen van lompe reacties maar hoop steeds dat mensen er gewoon niet op reageren. Als zulke lawaaimakers een beetje in het luchtledige lopen te roepen is de lol er gauw af en zullen ze ofwel niet meer komen of een normale toon aanslaan.Maar helaas krijgt die methode nooit een kans.

 135. Eric Says:

  dit roept toch wel vragen op:
  valt dit binnen de omroepwet?
  is dit geen oneerlijke concurrentie en dus een zaak voor de mededingingsautoriteit?
  waar liggen de grenzen, mag de VARA ook (online) kranten ed. beginnen?
  als de VARA dit mag, waarom dan niet een systeem opzetten waarbij ook andere partijen toegelaten worden tot een soort staats-internet betaald met belasting geld (vergelijkbaar met nieuwe omroepen op TV)?

 136. Eric Says:

  en nog een laatste vraag: is er ooit een Internet project van van Jole een succes geworden?

 137. JeroenMirck.nl » Dutch Bloggies 2009: dit is de jury Says:

  […] HP/De Tijd vroeg me maandag of ik als blogger onafhankelijk een juryprijs voor weblogs kan voorzitten. Ik antwoordde dat het erger zou zijn als de jury bestond uit louter mensen die zelf niet bloggen. Bovendien is het niet aan mij om mijn eigen onafhankelijkheid te beoordelen. Dat heeft de Stichting Dutch Bloggies gedaan toen ze me vroegen. Daarbij komt overigens nog dat we daar ook richtlijnen voor hebben opgesteld: […]

 138. Hanscg Says:

  Het geklaag over belastinggeld is flauwekul. De Vara maakt in zijn al vaststaande budget ruimte voor een online project. Daarmee neemt de omroep een voorschot op de verdere digitalisering van het mediagebruik. Prachtig toch? ….Hoe achterlijk kun je zijn! Het is en blijft belastinggeld.

 139. Jeroen Mirck Says:

  Vandaag belde Dagblad De Pers met enkele Kamerleden en legt de VARA uit dat De Joop uit eigen middelen:

  ‘Tegen het bedrijven van opinie heb ik geen bezwaar’, zegt VVD-Kamerlid Johan Remkes. ‘Maar dat de VARA met zo’n site komt, onderstreept weer hoe vermogend het omroepstelsel is’. Volgens hem is onduidelijk wat omroepen mogen doen op internet en wat niet. ‘Een nieuws- en opiniesite concurreert met kranten. Dat is concurrentieverstorend.’ Diezelfde kranten krijgen namelijk geen overheidsgeld.

  Hoeveel geld de VARA in DeJoop stopt, wil ze niet zeggen. Feit is dat er vier redacteuren fulltime aan de slag gaan, onder leiding van internetjournalist Francisco van Jole. En dat allemaal met publiek geld? Nee, zegt de VARA. ‘De nieuwe opinie- en debatsite is een activiteit een hoog VARA-profiel, dat we daarom uit eigen middelen bekostigen.’ Omroepen krijgen niet alleen geld van Den Haag, maar hebben ook ledeninkomsten. En als een omroep dat wil, dan kan hij een website of tv-programma volledig betalen uit het ledenpotje, legt het Commissariaat voor de Media uit.

  ‘Publieke omroepen moeten geen nieuwe kranten of tijdschriften maken’, vindt Kamerlid Joop Atsma (CDA). ‘Maar als de VARA de site uit de eigen ledenpot financiert, vind ik het prima.’ Maar is dat wel zo prima? Wat de VARA doet, kun je ook geschuif met potjes noemen. Want als de omroep DeJoop uit de ledenpot betaalt, kan hij tv-programma X misschien níet meer uit dat potje betalen, en is daarvoor publiek geld nodig.

 140. Simon Says:

  Laten we nu eens eerlijk zijn.
  Er wordt op GeenStijl niet onbezonnen gescholden.
  Het is een geolied apparaat, duidelijk van rechtse signatuur, dat wel voortdurend de vinger op pijnlijke wonden legt.
  Je kunt ze niet als rechtse schreeuwers aan de kant zetten. Ze hebben gevoel voor humor. Ze zetten je aan het denken ook al ben je het niet met ze eens. Je moet ze nageven dat ze een stijl hebben ontwikkeld. Een stijl waar sommigen geen goed antwoord op hebben. Met alle respect Francisco, maar je middelvinger opsteken naar een nieuw medium diskwalificeert je volledig. Wordt wakker! Dat kan tegenwoordig niet meer. Treed je vijand met open vizier tegemoet. Daarbij: hoe moeilijk kan het zijn? Die Rutger is echt geen slimme jongen. Het is het Pieter Storms effect. Hoe meer bewakingspersoneel de hand voor de camera hielden des te spannender was de uitzending.
  Ga in discussie met die Rutger! Negeren en doodzwijgen leidt slechts tot een kort ministerschap. Hooghartig zwijgen is zwakte. Het zegt: Ik ben beter dan jij, maar ik ga het niet uitleggen, want de vragen die je mij stelt bevallen mij niet.

 141. Simon Says:

  Oh ja, nog 1 dingetje.
  Een ieder die geinteresseerd is in doodsangst en onvermogen adviseer ik de afleveringen op te vragen van ‘De wereld draait door’ die door Francisco van Jole werden gepresenteerd.
  Let vooral op zijn ogen.

 142. Van Jole’s progressieve blog heeft nú al concurrentie | Beeld en Tekst Says:

  […] dienst bij de VARA. “Een progressief geluid, in deze tijd van ‘rechtse schreeuwerds’,” zo blogt hij over De Joop. Scheidend VARA-voorzitter Vera Keur rept van een ‘nieuws-, opinie- en […]

 143. Bert Says:

  Willen commenters even wat zorgvuldiger omgaan met de term “progressief”.
  Dit is absoluut niet te kopppelen aan links. GL is nog wel progressief te noemen, maar om PvdA/Vara en de aanhangers daarvan progressief te noemen slaat natuurlijk nergerns op.

 144. JeroenMirck.nl » De Joop leeft! Says:

  […] Fascinerend, al die aandacht voor iets dat er nog niet is. Vanaf het moment dat ik aankondigde naar de VARA te gaan om mee te gaan werken aan opiniesite De Joop, raken weblogs niet uitgeschreven over dit project. Ook de ‘oude’ media hebben het onderwerp opgepikt: eerder al Dagblad De Pers (“Mag dat wel van publiek geld?”), gisteren ook journalistenvakblad Villamedia Magazine. […]

 145. JeroenMirck.nl » Knipselkrant Says:

  […] Na De Pers en Villamedia schrijft vandaag ook de Volkskrant over De Joop. Zonder ons gesproken te hebben, want we hebben besloten pas weer interviews te geven als de opiniesite live gaat. Dus dook journalist Paul Onkenhout in de knipselmap en citeert hij een blogbericht dat ik dertig dagen geleden schreef. Dertig dagen. En ook hij schreef mijn naam verkeerd. […]

 146. JeroenMirck.nl » What’s my name? Says:

  […] “Hier Mirck ik”, schrijft cartoonist Bandirah onder een cartoon die een Warhol-achtige bewerking is van mijn hoofd. De tekening prijkt op DeJaap.nl, een weblog die is opgericht als ludiek bedoeld antwoord op de opiniesite waar de Vara binnenkort mee komt: De Joop. Leuke grap van Bandirah, die het niet is ontgaan dat Geenstijl recent mijn naam vervoegde tot werkwoord. […]

 147. Sargasso » Internetrevolte Says:

  […] Het begon allemaal met Francisco van Jole. Nu bij de VARA de leugen niet langer regeert gaat de columnist op Internet verder want van internet weet Van Jole veel. In de Varagids lichtte scheidend voorzitter Vera Keur een tipje van de sluier op: de naam van het project waaraan Van Jole reeds een jaar zou werken: De Joop. Gelet op de commercialisering van de omroep die zich onder Keur heeft voltrokken kan dit niet anders dan een vette knipoog zijn naar het arbeidersverleden waar de VARA van tegenwoordig weinig maar dan lippendienst aan bewijst. Naast Van Jole is ook Jeroen Mirck betrokken bij wat een “progressieve nieuws-, opinie- en debatsite” moet worden, in de woorden van Keur. Mirck zelf ageert al vrolijk tegen de “rechtse schreeuwerds” die volgens hem de Nederlandse blogosfeer verzieken maar de boze roze olifant wordt natuurlijk niet bij naam genoemd. […]

 148. Jeroen Mirck Says:

  @Sargasso: Schreeuwerds maken debat sowieso lastig, dus ik begrijp nooit zo goed waarom dat een onwelkom standpunt is. Dat die schreeuwerds op internet toevallig vaak een rechtse signatuur hebben, is ook geen al te vreemde constatering. Ik heb niks tegen rechtse of conservatieve meningen, maar gaarne met beleefdheid en argumenten gebracht. Is dat te veel gevraagd? Denk het niet. Noem ik Geenstijl nooit? Dacht het toch echt wel. Wat de meningen over De Joop betreft: ik lees veel speculatie. Inhoudelijke meningen hoor ik graag zodra we live zijn. Dat doen we met een site die helemaal werkt. Anders stel je mensen maar teleur.

 149. Achso Says:

  @Bert Brussen

  Je bent wel een ontzettende kneus he, maar dat vind je eigenlijk zelf ook wel he? Het enige wat je doet is uit je bek poepen en wat zeiken.
  Onder het mom van omgekeerd politiek correct zijn; het uitgewerkte ‘kunstje’ stelen van gs.
  Tis 1x leuk, maar na 100x denk ik gewoon dat je verstandelijk gehandicapt bent met al dat gejank van je.
  Als iemand wat normaals tegen je zegt of je aanspreekt (inhoudelijk) begin je als een gefrustreerde peuter te janken en te blerren.
  Poeh poeh, dat maakt indruk. Jah op een aantal mensen wel, die komen dan ook trouw naar je website (wat overigens je enige doel is) :)

 150. DeGaap.nl « De Joopen nu ook aangevallen door huurlingen Says:

  […] Precies zoals de Amerikanen het doen als ze weer eens niet kunnen winnen, huren de Japen kennelijk nu huurlingentroepen in waarvan er enkele, zoals deze, zeer gedreven en loyaal zijn te noemen. Wij als Gapers denken dat het slagveld nu zichtbaar gaat worden omdat er zich een hoop partijen met andermans jopen gaan bemoeien. Via diplomatieke kanalen hebben de Jopen hun afschuw weer eens uitgesproken over de roddels die op het open riool verspreid worden als het gaat over de financiering van hun oorlogskas. […]

 151. BRSE Says:

  Ha Jeroen,

  Wanneer starten jullie nou een keer met DeJoop? Het is al eind oktober en het is nog steeds stil aan de Jopen kant???

 152. JeroenMirck.nl » Terugblik op het blogjaar 2009 Says:

  […] Het blogjaar 2009 op JeroenMirck.nl zit er bijna op. Het eerste volledige jaar, want vorig jaar was nog een ‘gebroken’ blogjaar, dat aanvankelijk begon op Nieuwe Media Weblog. Ten opzichte van 2008 hebben de bezoekersaantallen een enorme sprong gemaakt. Dat is voor een groot deel te danken aan mijn overstap naar de VARA om daar Joop.nl op te zetten, wat veel discussie opriep. Met name de weblogs Geenstijl, BBrussen.nl en HP/De Tijd maakten zich daar erg druk over. Ook mijn nieuwe rol als juryvoorzitter van de Dutch Bloggies trok veel aandacht op allerlei sites, van Dutch Cowboys tot Haags Allerlei. Deze interesse is ook terug te zien in het jaaroverzicht van mijn blogberichten die het meest gelezen zijn en de meeste reacties opriepen. Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2010 toegewenst! Zo, en nu de ranglijsten… […]

 153. JeroenMirck.nl » Eén jaar Joop Says:

  […] Vandaag, 3 november, bestaat Joop één jaar. Joop wie? Joop.nl, de opiniesite van de VARA. Zelf was ik een jaar geleden actief betrokken bij de oprichting van deze spraakmakende nieuwssite. Nog steeds maakt men zich er druk om: Geenstijl raakt er niet over uitgepraat en de VVD wil de site zelfs verbieden. […]

Leave a Reply