D66 verovert Europa, nu internet nog

“Deze crisis maakt van iedereen een D66’er.” Het optimisme was groot op het voorjaarscongres van de Democraten ’66, dat zaterdag plaatsvond in de Rotterdamse Doelen. Logisch, want in de peilingen staat de partij van de welbespraakte Alexander Pechtold op een veelbelovende negentien zetels. Bovendien heeft D66 voor de komende Europese parlementsverkiezingen een onderscheidende boodschap: als enige Nederlandse partij zeggen de democraten volmondig ‘ja’ tegen Europa. Zelfs het liberale VVD durft dat niet aan. Als kersvers lid was ik op het congres aanwezig, met een ambitieus doel: de discussie aangaan over een betere online aanwezigheid van D66. Samen met Vincent Everts en enkele Twitter-kennissen slaagde die opzet met glans.

Ruim een maand geleden werd ik lid van D66. Om mijn betrokkenheid kracht bij te zetten postte ik direct een bericht op mijn blog waarin ik de partij ongevraagd adviseerde om internet toch eens wat beter te gaan gebruiken. Goed, er worden frequente video’s van partijleider Pechtold gepubliceerd, maar de sites waarop ze staan rammelen aan alle kanten.

Die boodschap bereikte zowel de Amsterdamse (daar woon ik) als de landelijke organisatie. Men stond open voor een gesprek, sterker nog: met het Amsterdamse raadslid Hans Korff pakte ik niet veel later een pint aan de Nieuwmarkt.

Het voorjaarscongres van afgelopen zaterdag bood meteen de kans om meer D66’ers gelijktijdig te ontmoeten. De meeste afspraken maakte ik via Twitter, waar enorm veel actieve leden (waaronder de Europese kandidaten Ivo Thijssen en Marietje Schaake) actief bleken te zijn. Gekscherend maakte ik de opmerking dat mijn doel op het congres was om de Kamerleden Pechtold en Boris van der Ham (allebei toch al redelijk zichtbaar online) die dag aan het twitteren te krijgen. De werkelijkheid zou er uiteindelijk niet ver naast zitten.

Toen ik op het congres arriveerde (waar de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt een geweldige speech gaf, zie video), ontmoette ik een oude bekende: trendwatcher en gadgetfreak Vincent Everts, die daags voor de bijeenkomst D66-lid was geworden. Vincent was gekomen met hetzelfde doel als ik: D66 interactiever maken. Hij voegde de daad bij het woord door het congres eigenhandig te streamen, vele kopstukken voor de camera te interviewen en het Twitter-evangelie te prediken.

Na een speciale Twitter-meeting, waar Vincent de mogelijkheden van het medium belichtte, spraken we samen op de afsluitende congresborrel met de Europese lijsttrekker Sophie in ‘t Veld. Met zijn passie (zie de foto hieronder) slaagde Vincent erin om Sophie voor de camera te laten beloven dat ze de dag na het congres met twitteren zou beginnen. En inderdaad: ze heeft inmiddels woord gehouden.

Ook Pechtold twittert inmiddels, al is dat voorlopig een nieuwsfeed die zijn webmaster bijhoudt. Dat is een begin. D66 liet er zaterdag in Rotterdam geen misverstand over bestaan dat het de ambitie heeft om Europa te gaan veroveren. Als het aan mij ligt, ga ik me inzetten om samen met mensen in de partijorganisatie (Toine Donk, Marjolein Kampschreur) alsook erbuiten (Vincent Everts en mede-twitteraars als Jaap den Dulk en Johan Schaap) D66 ook online op te stuwen in de vaart der volkeren. Ook daar gaan ‘we’ winnen.

Posted using Mobypicture.com

Vincent Everts plugt Twitter bij Sophie in ‘t Veld. (Foto: Jaap den Dulk)

Tags: , , , , , , , ,

8 Responses to “D66 verovert Europa, nu internet nog”

 1. Vincent Everts Says:

  Jeroen, als je deze code embed heb je én het kanaal van D66 + dan begint ie met Guy! Voorbeeld op vincenteverts.blogspot.com.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Afgelopen vrijdag publiceerde Afshin Ellian een nogal venijnig opiniestuk over de principes van D66 in NRC Handelsblad. Hier een passage:

  “D66 is ook de partij zonder grenzen. Op het laatste congres van D66 kondigde oud-minister Brinkhorst zelfs de grenzeloosheid van Europa aan. Deze krant schreef hierover: ‘Tijdens het vaststellen van het verkiezingsprogramma bleken de leden zelfs nog pro-Europeser dan de partijleiding en de programmacommissie. Een pleidooi van voormalig minister Laurens Jan Brinkhorst leidde tot het aannemen van een amendement dat stelt dat de Europese Unie moet openstaan voor ieder land dat interesse toont en voldoet aan bepaalde criteria op het gebied van mensenrechten en democratie. Zelfs landen die niet aan Europa grenzen zijn welkom, zoals Nieuw Zeeland of Zuid-Afrika.’ Brinkhorst is een echte D66’er. Hij wil waarschijnlijk ook Japan, Amerika, Iran en natuurlijk de Palestijnen bij Europa hebben. En, vooruit, de Eskimo’s ook! Zoveel morele en politieke grenzeloosheid leidt in de praktijk tot anti-politieke en anti-morele uitgangspunten. Wie op deze D66 stemt, stemt in feite op een onvoorspelbare en anarchistische beweging van baantjesjagers. Het is niet een links-liberale beweging, maar een libertijns anarchistische beweging vol egomane corpsballen. Te verwachten valt dat bij het volgende congres die ‘D’ van ‘democratie’ wordt vervangen door de ‘G’ van ‘grenzeloosheid’.”

  En, vooruit, hier ook mijn reactie erop, gepost onder Ellians column:

  “Toch gek dat een ervaren columnist als Afshin Ellian zo verrast wordt door voortschrijdende inzichten in de politiek, die vaak ook worden ingegeven door veranderende horizonten. Een zekere mate van opportunisme is geen enkele partij vreemd, sterker nog: wie nooit eens flexibel van geest is, kan nooit allianties sluiten. Zo werkt de praktijk, die de beste stuurlui aan wal zo zelden aan den lijve hebben ondervonden. Dus stapelen ze, zoals Ellian nu, gewoon maar wat willekeurige anekdotes op elkaar om het gebrek van principes van een partij te schetsen, zonder daarbij andere partijen de maat te nemen. Pure willekeur dus, dit venijnige anti-D66-stukje.”

 3. Ivo Thijssen Says:

  Leuk stuk Jeroen, je tips zijn zeer welkom!

 4. Imagostrateeg Says:

  Goed initatief; heb net een twitteraccount, maar (nog) geen iPhone omdat ik dan vast zit aan dat verschrikkelijke T-Mobile waar ik net weg ben. Dus is mijn twitter (nog) gebonden aan de tijden dat ik achter de laptop zit.
  Ben zelf net weer lid geworden (na eerder van ’76 tot ’92 lid te zijn geweest) en vond het congres in R’dam inspirerend. Woon zelf ook in de hoodstad, inderdaad vlakbij de Nieuwmarkt – dus doe graag mee om D66 naar 23 zetel-niveau te krijgen (1994, toch?)

 5. Jeroen Mirck » Het politieke systeem is kapot Says:

  […] Strijdlustig of niet, vandaag viel me wel op dat Pechtold niet meer van zich doet spreken op Twitter. Daar waar trendwatcher Vincent Everts en ik de Europese lijsttrekker Sophie in ‘t Veld op het partijcongres in maart aan het twitteren kregen, uitte Pechtold daar al zijn terughoudendheid. Nadien heeft hij wel een paar ‘tweets’ geplaatst, maar zijn laatste bericht is alweer van 25 maart. Wel een politiek statement over het crisisbeleid van de regering: “Wat een teleurstelling… Is dit een pakket om de crisis aan te pakken of de coalitie overeind te houden?” […]

 6. Jeroen Mirck » Blog Archive » De nieuwe politiek Says:

  […] “Ga je de politiek in?” Die vraag kreeg ik gisteren en vandaag een paar keer te horen. Het antwoord: ja, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Begin dit jaar werd ik lid van D66, de partij waar ik al een kleine twintig jaar op stem. Sindsdien heb ik veel inspirerende mensen binnen de partij gesproken, waaronder Sophie in ‘t Veld (dankzij Vincent Everts en mij twittert ze tegenwoordig fanatiek), Marietje Schaake (gisteren net als Sophie gekozen tot Europarlementariër) en de Amsterdamse D66-kopstukken Ageeth Telleman en Hans Korff. Zij hebben me geïnspireerd om me voor de partij te gaan inzetten. […]

 7. JeroenMirck.nl » Wat stem jij? Says:

  […] Vandaag gaan we alweer voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. Na de Europese, de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen stemmen we nu voor de Provinciale Staten en indirect ook voor de Eerste Kamer. Wat stem(de) jij vandaag? En met welke motieven? Er zijn er vele. Trouw op een vaste partij. Hetzelfde als je vader (of moeder). Puur op basis van vergeleken partijprogramma’s. Vanwege een aansprekende leider. Op de winnaar van het laatste debat. Strategisch. Voor de coalitie. Tegen de coalitie. Lokaal. Blanko. Tegen. Of helemaal niet. Wat leidde jou bij je stemgedrag? […]

 8. D66-congres 2011: Europa, integratie en Bas Heijne Says:

  […] Vandaag vond het 94e D66-congres plaats, met veel aandacht voor de Europese crisis. Hoogtepunt van de dag was de key-note van NRC-publicist Bas Heijne, die D66 een kritische spiegel voorhield. Ook sprak hij zich uit over Mauro en andere hypocrisie van het huidige kabinet. Bekijk heel zijn gastcolumn hier. Vreemde ogen dwingen. Zo sprak ik Kirsten Verdel, als PvdA-lid even op bezoek bij het congres. Verfrissend om de mening van een buitenstaander te horen. Andere interesse momenten: de gezellige D66-pubquiz aan de vooravond van het congres, het ‘seculiere’ ontbijt met Sophie in ‘t Veld (en de Werkgroep Religie) maar bovenal de twee debatten over de resolutie Integratie (die geen ‘Integratie’ heet) waarin ik en andere Amsterdamse D66-leden de dagelijkse praktijk in onze stad te weinig herkenden. Een discussie die zeker wordt vervolgd. […]

Leave a Reply