Het politieke systeem is kapot

“Het systeem is echt kapot, we staan aan de afgrond.” D66-leider Alexander Pechtold doet dit weekend in NRC Weekblad scherpe uitspraken over het haperende politieke stelsel in Nederland.

“Er zijn zes partijen die tussen de 15 en 25 zetels kunnen halen. Er valt straks niet meer op een normale manier een kabinet te formeren. Links en rechts is weg. Zit de SP links van de PVV? Zit de PVV rechts van de VVD? Ik kwam laatst een jongen tegen uit een CDA-nest die zei: ik twijfel tussen u of Wilders. Dat is toch onvoorstelbaar, twee uitersten!”

Het interview in NRC is opmerkelijk openhartig over de twijfels van de D66-voorman. Hij vertelt eerlijk dat hij het in de zomer van 2006 helemaal niet meer zag zitten als leider. “Ik zag geen uitweg meer. De partij bevond zich in een comateuze toestand. Niemand gaf meer iets voor D66 en nog minder voor mij. Ik was de minst bekende lijsttrekker, Marco Pastors was bekender. Als ik toen nee had gezegd tegen het ministerschap, zat hier gewoon de burgemeester van Wageningen. Nog steeds denk ik weleens: waar ben ik beland?”

Toch klinkt Pechtold weer strijdlustig. Hij wil het systeem veranderen, maar dat is lastig als je er zelf deel van uitmaakt. De D66-partijleider wil tegen het ‘visieloze’ kabinet aantrappen, maar voelt tegelijkertijd ‘Wilders-de-schreeuwlelijk’ in zijn nek. “Visieloosheid versus het gekrijs. Wat moet ik doen? Het systeem verdedigen dat ik zelf eigenlijk wil veranderen, maar waar Geert Wilders net een lont in het kruitvat heeft aangestoken?”

Sinds de val van het Paarse kabinet is volgens Pechtold alles wat overzichtelijk leek in Nederland versplinterd. “Het besef te leren van het verleden lijkt weg, maar ook het vermogen om verder dan vandaag te plannen. Niets wordt meer breder getrokken, alles is een hype.”

Politieke allianties
Pechtold voorziet dat bepaalde partijen meer moeten gaan samenwerken om het politieke speelveld bespeelbaar te houden. “We moeten met een aantal partijen de kiezers een beeld durven schetsen van een overheid die de mensen verantwoordelijke oplossingen biedt. Een overheid ook die eerlijk zegt dat ze zaken als veiligheid, welvaart of geluk niet kan garanderen, die realisme uitstraalt. Maar die spijkerhard het debat aangaat met de bangmakers aan de andere kant.”

Op de vraag of dit een soort alliantie of front moet worden, antwoordt Pechtold in NRC Weekblad: “Zou kunnen. Eerst maar eens samenwerken met geestverwante politieke bewegingen. Kijken of ze het aandurven. Je moet ergens beginnen.” En waarom hij die partijen mee zou krijgen: “Omdat ze wel moeten, want het systeem is bezig zichzelf op te blazen.”

Tot slot haalt Pechtold de veranderingen in de VS erbij. “In Obama zit ook heel duidelijk: het wordt niet allemaal voor u gedaan, het begint bij u zelf. Oh, wat hoop ik dat we in Nederland ooit zo ver komen. Als dát gebeurt, man, als dat gebeurt: dan gaat Wilders voor de bijl. Dan valt-ie door de mand. Ik ga hem ermee helpen. En als-ie valt, dan sta ik klaar.”

Teleurstelling
Strijdlustig of niet, vandaag viel me wel op dat Pechtold niet meer van zich doet spreken op Twitter. Daar waar trendwatcher Vincent Everts en ik de Europese lijsttrekker Sophie in ‘t Veld op het partijcongres in maart aan het twitteren kregen, uitte Pechtold daar al zijn terughoudendheid. Nadien heeft hij wel een paar ‘tweets’ geplaatst, maar zijn laatste bericht is alweer van 25 maart. Wel een politiek statement over het crisisbeleid van de regering: “Wat een teleurstelling… Is dit een pakket om de crisis aan te pakken of de coalitie overeind te houden?”

Hoe zal het nu verder gaan met Pechtold, Wilders, het kabinet en het onderliggende politieke systeem? Wie het weet mag het zeggen. Het zal vooral interessant worden welke partijen er vanaf 2011 gaan regeren. Vrijwel iedereen sluit de PVV uit, zelfs voormalig CDA-leider Ruud Lubbers deed dat recent in Buitenhof. Wordt het dan straks dus een breed kabinet, met partijen als CDA, PvdA, VVD en… het herrezen D66?

Tags: , , , , , , ,

One Response to “Het politieke systeem is kapot”

  1. Jeroen Mirck » Blog Archive » De nieuwe politiek Says:

    […] Gisteren is het politieke landschap weer eens veranderd, zo praten de politieke commentatoren elkaar na. In feite is er niet echt heel veel veranderd, want Pim Fortuyn heet tegenwoordig gewoon Geert Wilders. De discussie ging over moslims en Marokkanen, terwijl het bij de Europese parlementsverkiezingen natuurlijk over Europa had moeten gaan. Tegelijk werd echter ook het positieve geluid van D66 door de kiezers beloond. Dat biedt goede hoop voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 […]

Leave a Reply