Europese campagne D66 ingeluid met schietpartij

“Schietpartij bij congres D66”, kopte de website van Spits vannacht. Interessant bericht, om twee redenen: A) ik was erbij en B) ik was de bron. Ik twitterde over de schietpartij, om precies te zijn. Alleen jammer dat het stuk aan alle kanten niet klopt of (moedwillig?) misleidend is. Ik zal even uitleggen wat er gebeurd is, hoe de Twitter-community ermee aan de haal ging en waar een professionele journalist van Spits de fout in ging.

Zaterdagmiddag gaf politieke partij D66 de aftrap van zijn campagne voor de verkiezingen van het Europese parlement (op 4 juni 2009, stemt allen!) in het Badhuistheater in Amsterdam. Ik was daarbij aanwezig, want ik ben sinds kort lid van D66. Kamerlid Boris van der Ham hield een bezielde speech over het nut van Europa voor Amsterdam, de Europese kandidaten werden voorgesteld (alleen lijsttrekker Sophie in ‘t Veld ontbrak) en daarna werd er geborreld.

Die borrel duurde en duurde maar. Tegen elven was er nog maar een tiental mensen aanwezig, waaronder de Amsterdamse partijprominenten Ageeth Telleman (foto) en Hans Korff. Toen Korff naar huis wilde gaan, kwam hij vertwijfeld terug: we mochten van de massaal uitgerukte politie het pand niet uit. Het Boerhaaveplein, waar het Badhuistheater is gelegen, bleek de locatie van een schietpartij. Het hele plein was omspannen met rood/wit lint. Korff probeerde het nog via de achterdeur, maar kreeg ook daar het dringende verzoek van uitgerukte agenten om weer naar binnen te gaan.

Over dit alles twitterde ik. Ook het aanwezige niet-lid Bart van Teeffelen deed dat. Vrijwel direct werden onze tweets door diverse mensen herhaald (ge-‘retweet’), waardoor het nieuws zich als een olievlek verspreidde. Metro-journalist Bas Paternotte heeft mooi weergegeven wat er mis ging in de elkaar nakakelende twitterstroom: net als het bekende spel waarbij je in een kring zit en iets in het oor van je buurman fluistert, wordt het verhaal geleidelijk steeds meer opgeleukt. Nu dus ook.

De interpretaties en suggestieve retweets leidden uiteindelijk tot een kort artikel op Spitsnet.nl, met een pontificale foto van D66-leider Alexander Pechtold, die in het geheel niet aanwezig was. Bovendien werd de campagne-kickoff gemakshalve opgeblazen tot een partijcongres. Dom van Spits-journalist Cyril Widdershoven dat hij niet even teruggebladerd heeft naar mijn tweets eerder op de middag, waar ik duidelijk het evenement noemde. Ook had hij gewoon even de activiteitenkalender op D66.nl kunnen raadplegen. Nee hoor, er is niet eens moeite gedaan om feiten te checken. Best wel tragisch.

Archieffoto van directeur Mike Manicardi voor het Badhuistheater.

Archieffoto van directeur Mike Manicardi voor het Badhuistheater.

Vooropgesteld: er zijn zeer zeker problemen rond het Boerhaaveplein. Via Twitter kreeg ik vrijwel direct een linkje doorgestuurd naar een interview met directeur Mike Manicardi van het Badhuistheater. In september vorig jaar zei hij: “De overlast van de hangjongeren zet het voorbestaan van het theater op het spel.” Vanavond vertelde hij me dat er recent veel ‘lastposten’ waren opgepakt en hij hoopte dat de politie nu ‘some more rubbish’ zou aanhouden.

Tegelijk schonk Manicardi ons nog een biertje (of wijntje) in, want echt eng was het natuurlijk niet. We constateerden uiteindelijk spottend dat de Europese campagne van D66 knallend van start was gegaan.

Onder het Spits-artikel (zie screenshot hieronder) stond trouwens een leuke reactie van een vermoedelijke buurtbewoner: “Volgens mij zijn die allang naar huis, aangezien het nu 01.20 uur is, o nee zelfs al bijna half drie met de zomertijd. Zie niemand op straat, alleen mensen die aan het filmen zijn en foto’s maken. En politie. Politie was ook in ons huis en totdat ik op internet kwam heb ik niets over D66 gehoord… Wel grappig dus dat dat dan weer zo aan elkaar wordt gepraat.”

Spits: Schietpartij bij congres D66

Tags: , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Europese campagne D66 ingeluid met schietpartij”

 1. lindavs Says:

  Met de snelheid van de sociale media tegenwoordig is het voor een journalist haast niet meer haalbaar om een ‘scoop’ te hebben. Klakkeloos overnemen van ‘hear say’ op bv. Twitter om later evt te rectificeren is dan het enig alternatief.
  Wel treurig.

 2. Mike's Webs Says:

  Zul je altijd zien: zit ik een avondje niet op twitter gebeurt er eens een keer wat. Gelukkig blijkt het een storm in een glas water te zijn.

 3. karin r. Says:

  en wát voor een opleiding hebben die journalisten genoten?

 4. michael van den berg Says:

  Misschien is Spits toch beter met ANP-berichtjes?

 5. christinA eijkhout Says:

  Nu heeft drank vanaf de oprichting altijd al een belangrijke rol gespeeld bij D’66. Maar al met al was dit toch een leuke toevalligheid om extra publiciteit te vergaren.

 6. Jeroen Mirck Says:

  Een update via Novum Nieuws, 29 maart 2009 11:25 uur:

  Drie aanhoudingen na schietpartij Amsterdam-Oost

  Drie verdachten zijn zaterdagavond aangehouden na een schietpartij op het Boerhaaveplein in Amsterdam-Oost. Bij het incident zijn volgens een woordvoerder van de politie geen gewonden gevallen.

  Bij de aanhoudingen troffen agenten een vuurwapen aan. Volgens de woordvoerder heeft zeker een van de drie verdachten geschoten. Wie het beoogde slachtoffer was, is nog onduidelijk. De politie vermoedt dat de aanleiding voor de schietpartij, die rond 22.15 uur plaatsvond, gezocht moet worden in de drugssfeer.

  Zaterdagavond trapte D66 de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement af in een theater aan het Boerhaaveplein, dat op een steenworp afstand ligt van het Oosterpark. Volgens de politiewoordvoerder heeft de schietpartij echter niets te maken met de bijeenkomst van D66.

  Er is ook beeld: http://www.blikopnieuws.nl/popup/video/94433

 7. Ivo Thijssen Says:

  Ik was zelf al een tijdje vertrokken, maar toch: bizar dit!
  Wel verhelderend deze blog, bedankt.

  Overigens, in de categorie Twitter:
  http://www.bestewebpoliticus.nl/weblog_europa/2009/03/ik-twitter-dus-ik-ben-politicus-dit_28.html
  Grappig als je je tweets ergens tegenkomt! :)

  Hartelijke groet,
  Ivo Thijssen

 8. » Twitter - een evaluatie - Metinsevendotcom » Blog Archive Says:

  […] Jeroen Mirck binnen een mum van tijd 50 nieuwe followers nadat hij als eerste Twitterde over een schietpartij in Amsterdam. Het is niet voor niets dat grote en kleine bedrijven zich massaal in Twitterland vestigen om […]

 9. Een schietpartij op een D66-congres? Hoe nieuws ontstaat via Twitter « Politiek Online’s Keek op de Week Says:

  […] zijn op Twitter nemen echter hun telefoon ter hand en melden het nieuws aan de wereld. Aanwezigen Jeroen Mirck en Bart van Teeffelen schrijven namelijk dat er geschoten is op het Boerhaaveplein. De aanwezigen […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  Elsevier heeft de commotie over de schietpartij vlakbij het D66-event opgenomen in een groter artikel over Twitter. Ziehier een foto van het tijdschriftverhaal:
  http://www.mobypicture.com/user/GuiZ/view/208292

 11. Jeroen Mirck » Blog Archive » De nieuwe politiek Says:

  […] Begin dit jaar werd ik lid van D66, de partij waar ik al een kleine twintig jaar op stem. Sindsdien heb ik veel inspirerende mensen binnen de partij gesproken, waaronder Sophie in ‘t Veld (dankzij Vincent Everts en mij twittert ze tegenwoordig fanatiek), Marietje Schaake (gisteren net als Sophie gekozen tot Europarlementariër) en de Amsterdamse D66-kopstukken Ageeth Telleman en Hans Korff. Zij hebben me geïnspireerd om me voor de partij te gaan inzetten. […]

Leave a Reply