Juryvoorzitter van Dutch Bloggies

“Jeroen Mirck juryvoorzitter Dutch Bloggies 2009”, meldt bloggersblog About:blank vandaag, dus laat ik het dan zelf ook maar even publiek maken: ik ga de jury van Neerlandse enige echte weblogprijs leiden. Daar ben ik heel trots op en ik heb er veel zin an. Na de zomer gaat het allemaal gebeuren, dus dan ga je meer van me horen.

De blogosfeer is nog altijd volop in beweging, getuige de wijze waarop het bekende weblog Geenstijl dit voorjaar een plek in het publieke bestel van Hilversum heeft veroverd. Genoeg reden om van de negende editie van de Dutch Bloggies een klaterend succes te maken.

“De voorbereidingen voor de Dutch Bloggies 2009 zijn achter de schermen in volle gang”, meldde bestuurslid Ton Zijp van de Stichting Dutch Bloggies vannacht.

“In het najaar moeten de verkiezingen voor de beste weblogs op het Nederlandstalig grondgebied van start gaan. Dat betekent dat er druk gezocht wordt naar juryleden, vanuit allerlei professies, met allerhande specialisaties en van zo divers mogelijk pluimage, zodat er zo deskundig mogelijk geoordeeld kan worden over de kwaliteit van de duizenden weblogs die ook dit jaar weer door het publiek genomineerd zullen worden. Nog geen enkele naam is bekend, behalve… dat Jeroen Mirck hun aller voorzitter zal zijn.”

Ik heb een meerjarige band met de Dutch Bloggies. In 2006 was ik voor het eerst genomineerd voor de prijs, met de toenmalige groepsblog Strips.blogo.nl. Een jaar later had ik zelfs twee nominaties: wederom voor mijn stripblog, maar ook voor het zelf opgezette weblog van vakblad Adformatie, getiteld Adfoblog. Na die editie van 2007 schreef ik een scherpe blogpost waarin ik de opzet van de prijs bekritiseerde en suggesties gaf voor een betere opzet:

“Het is mijn stellige overtuiging dat de Dutch Bloggies de eigen formule fundamenteel moeten herzien. Het publiek spreekt smalend over de spagaat van publieks- en juryprijs waarin de Bloggies zich bevinden. Wil de organisatie achter de prijs een stap voorwaarts wil zetten, dan moeten de Dutch Blogggies worden omgevormd tot een pure juryprijs. Ook dan zal er vanuit de bloggersgemeenschap volop kritiek blijven komen over de verkeerde keuzes van de vakjury, maar die kritiek zal er altijd zijn, ongeacht de formule die je aanhangt. (…) Dus Dutch Bloggies: neem stelling! Werp jezelf op als ultieme autoriteit en geef het volledige proces in handen van een streng geselecteerde jury. Tuurlijk, die jury krijgt veel extra werk op zijn bord. Maar het is het waard, want de prijs wint daardoor aan prestige.”

Mijn oproep sorteerde effect, want de stichting vroeg me in 2008 als jurylid en paste de procedure aan. Nu, ruim een jaar en wat positiewisselingen later, ben ik zelfs gevraagd om juryvoorzitter te worden. Een hele eer. Ik beloof het vertrouwen van de Stichting Dutch Bloggies en de blogosfeer om dit vertrouwen niet te beschamen. We gaan er iets spraakmakends van maken!

Tags: , , ,

7 Responses to “Juryvoorzitter van Dutch Bloggies”

 1. karin r. Says:

  wordt het nog steeds in het atrium gedaan?

 2. Robert Says:

  @karin: ja, zullen we hier vast een Duh Haag vs. Amsterdam fittie ontketenen? :)

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Karin, Robert: Volgens mij onderhandelt de organisatie van de Dutch Bloggies nog met beide steden over het hosten van de uitreiking. Gaan ze straks tegen elkaar opbieden? :)

 4. Henk-Jan Winkeldermaat Says:

  Heel veel succes Jeroen, helaas mag je nu niet zelf meer meedoen, vermoed ik.

 5. Sjef Kerkhofs Says:

  Top Jeroen, zit je weer mooi bij :) Wij zijn met Bijgespijkerd wellicht van plan een gooi te gaan doen, dus ik wordt graag op de hoogte gehouden. succes!

 6. Jeroen Mirck Says:

  [UPDATE] Vandaag overleg gehad in Kobalt met het bestuur van de Dutch Bloggies, te weten Ramon Stoppelenburg, Ton Zijp en Roswitha Kamps. Daar hebben we de spelregels van de verkiezing herzien en nieuwe, betere categorieën bedacht. Spoedig maken we de samenstelling van de jury bekend.

 7. JeroenMirck.nl » Dutch Bloggies 2009: dit is de jury Says:

  […] Dit is mijn tweede jaar in de jury van de Dutch Bloggies, maar mijn eerste als juryvoorzitter. De afgelopen jaren vervulde internetjournalist Peter Olsthoorn die rol. HP/De Tijd vroeg me maandag of ik als blogger onafhankelijk een juryprijs voor weblogs kan voorzitten. Ik antwoordde dat het erger zou zijn als de jury bestond uit louter mensen die zelf niet bloggen. Bovendien is het niet aan mij om mijn eigen onafhankelijkheid te beoordelen. Dat heeft de Stichting Dutch Bloggies gedaan toen ze me vroegen. Daarbij komt overigens nog dat we daar ook richtlijnen voor hebben opgesteld: […]

Leave a Reply