Barack Obama en Politiek 2.0

Barack Obama was mijn vriend op Twitter. Hillary Clinton ook eventjes. Spannend om beide kandidaten te volgen, dacht ik. Niet dus. Allebei hebben ze iets meer dan honderd ‘tweets’ geplaatst, die overduidelijk door een pr-manager zijn geformuleerd in saaie campagneretoriek.

Republikeinse concurrent John McCain is helemaal niet actief op de microblog, al heeft iemand onlangs zijn naam geclaimd voor onderbroekenlol (“I’m going to the bathroom before my next speech”). Ook onze eigen premier Jan Peter Balkenende is nep op Twitter. Nee, dan toch liever Rita Verdonk: slechts een tiental tweets, maar wel redelijk persoonlijk van toon.

Politiek 2.0 is een buzzword, maar wel eentje die een serieuze trend lijkt te dekken. Zonder zijn creatieve maar vooral imposante internetcampagne was Obama nooit zo dicht bij het Witte Huis gekomen. Een boodschap van hoop, bezongen op YouTube en gesteund door zo’n 860.000 vrienden op Facebook en circa 380.000 op MySpace.

Hoe anders is de situatie in Nederland, waar politici zich wat weifelend op Hyves begeven en alleen de SP snapt hoe virals werken. Eigenwijs als ze is ging Rita Verdonk een paar stappen verder door een wiki te openen voor haar partijprogramma, maar haar communicatieadviseur Kay van de Linde (zelf inmiddels de pispaal van Geenstijl) vergat dat zulke open kanalen prompt verzanden in vuilspuiterij. Leuk geprobeerd, maar jammerlijk mislukt.

Politiek 2.0 kan politici maken of breken. Vandaar dat ook Obama nog niet op zijn virtuele lauweren kan rusten.

Dit commentaar verscheen in Emerce 77, juni 2008. Obama siert ook de cover van dit nummer, vanwege een overzichtsartikel over Politiek 2.0, een spel dat hij bij uitstek beheerst. Internet wordt steeds belangrijker als politieke factor om kiezers te mobiliseren en achter je te scharen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Responses to “Barack Obama en Politiek 2.0”

 1. Congratulations, Barack Obama! Says:

  […] Barack Obama is the new president of the United States of America. He just finiished his acceptance speech in Chicago. “Yes, we can!” Let me illustrate my congratulations for this fascinating man with the cover of Emerce we made five months ago. […]

 2. JeroenMirck.nl » Terugblik op 2008 Says:

  […] 2008 was het jaar van Barack Obama, “Yes, we can” en Politiek 2.0. Het was ook het jaar dat de term Web 2.0 door overmatig gebruik irritant begon te worden. […]

 3. Barack Obama: impossible is nothing Says:

  […] Dit ‘portret van de nieuwe president en zijn land’ is geschreven door Tom-Jan Meeus […]. Een dagbladjournalist die lustig met linkjes strooit en bootladingen YouTube-filmpjes aan het embedden is […]

 4. Kajakowalyk’s Weblog Says:

  […] Dit ‘portret van de nieuwe president en zijn land’ is geschreven door Tom-Jan Meeus, correspondent van NRC.next (mijn krant) en grote zus NRC Handelsblad. Het was heerlijk om de verslaggeving van Meeus het afgelopen jaar te lezen: niet alleen in de krant, maar ook op NRCnext.nl, waar hij een dagelijkse blog bijhield over alle verkiezingsperikelen. […]

 5. Gemeenteraadsverkiezingen 2.0 Says:

  […] Verkiezingscampagnes spelen zich meer en meer op internet af. Barack Obama werd er president mee, zo klinkt het vaak wat overdreven. Ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is internet niet meer weg te denken. Partijen en politici twitteren, bloggen, hyven en facebooken dat het een lieve lust is. De Stemwijzer is een dusdanig groot machtsmiddel geworden dat partijen keihard hebben onderhandeld over de vragen en antwoorden, en er uiteraard een nagenoeg identieke concurrent opdook, Kieskompas. Daarnaast zijn er allerlei websites waar je je als partij of kandidaat kunt presenteren. Zet dat zoden aan de dijk? […]

Leave a Reply