Barack Obama: impossible is nothing

Vandaag wordt Barack Obama de nieuwe president van Amerika. De vierenveertigste, schijn je daarbij te moeten vermelden. In het kielzog van zijn inauguratie verschenen de afgelopen maanden talloze boeken over de meest gebuzzte mens ter wereld. Die kun je onmogelijk allemaal lezen, dus daarom hier één leestip.

Op het omslag staat een nonchalante Barack Obama. Zonnebril op, geen jasje aan, met een priemende vinger wijzend in de lens. Coole zwart/wit-foto, alsof het een commercial van Adidas betreft. ‘Impossible is nothing.’ De president als Hollywood-ster.

‘Obama Obama’ luidt de enigszins simplistische titel van dit boek. Alhoewel: het woord ‘Obama’ zoemt zo intens overal rond dat het ook wel weer heel primair zegt waar een boek als dit over gaat. Het voedt de buzz.

Jeugdige president
Dit ‘portret van de nieuwe president en zijn land’ is geschreven door Tom-Jan Meeus, correspondent van NRC.next (mijn krant) en grote zus NRC Handelsblad. Het was heerlijk om de verslaggeving van Meeus het afgelopen jaar te lezen: niet alleen in de krant, maar ook op NRCnext.nl, waar hij een dagelijkse blog bijhield over alle verkiezingsperikelen.

Een dagbladjournalist die lustig met linkjes strooit en bootladingen YouTube-filmpjes aan het embedden is, heeft bij mij een streepje voor. Zeker als je de scepsis kent waarmee menige krantenredactie tegen dat vermaledijde internet aankijkt. Tom-Jan heeft daar dus geen last van. Groot was dan ook mijn verbazing om zijn foto bij de flaptekst te zien: een man van middelbare leeftijd, geboren in 1961, het geboortejaar van Obama. Op zo’n moment besef je pas echt hoe jeugdig de nieuwe president van de Verenigde Staten er wel niet uitziet.

Onbekommerd
Het boek ‘Obama Obama’ portretteert de nieuwe president op basis van gesprekken met tal van vrienden, collega’s en familieleden. Zo bezocht Meeus op 3 januari 2008, nog voor de voorverkiezingen van start waren gegaan, een door slechts twaalf mensen bezochte spreekbeurt in Iowa van de halfzus van Obama, om haar maar op te kunnen voeren in zijn boek.

Deze Maya Soetoro-Ng groeide samen met Barack op in Indonesië, waar beide om leerden gaan met armoede. Meeus ziet bij haar eenzelfde onbekommerdheid die ook de campagne van Obama kenmerkt – een groot contrast met de agressieve en afschermende houding van het kamp van tegenstreefster Hillary Clinton – en later ook John McCain.

Misschien wel de mooiste passage uit dit boek is de avond dat Meeus aanschuift bij het Republikeinse echtpaar Rector in het conservatieve stadje Selma, om samen met hen naar een tv-debat tussen Obama en McCain te kijken. Tijdens het debat herziet het stel zijn mening over de zwarte Democraat, op wie het vooraf nooit zou hebben gestemd.

Obama heeft meer oog voor de menselijk maat dan McCain, met name als het om de ziektekostenverzekering gaat, die de werkloze Larry Rector straks niet meer kan betalen. Na afloop geeft Meeus dit mooie dialoogje weer, dat goed laat zien hoe de nieuwe president ook fervente tegenstanders voor zich weet te winnen:

Hij: “Obama was beter dan ik dacht.”
Zij: “Hij was góed.”
Hij: “Ik twijfel weer.”
Zij: “Stel je voor dat we die oude man vier jaar krijgen. Dat wil je toch ook niet?”

En zo geschiede.

Dit artikel verscheen ook op Eeuwig Weekend. Het boek ‘Obama Obama’ is een uitgave van NRC Boeken. ISBN: 978-90-79985-02-9. Prijs: 14,90 euro.

Tags: , , ,

6 Responses to “Barack Obama: impossible is nothing”

 1. evlll Says:

  gaaaaaaaf

 2. JeroenMirck.nl » Lid worden van D66 Says:

  […] Al is het maar een ludieke widget: net zoals Amerika inmiddels een ‘Obameter’ heeft, die bijhoudt hoeveel van zijn beloftes president Barack Obama inmiddels is nagekomen, zo zou D66 de regering een spiegel kunnen voorhouden met een ‘Balkometer’ die de verkeerde beslissingen van premier Balkenende opsomt. […]

 3. Opbracht C. Professional Personal Branding Says:

  […] Dit stukje gaat over over Obama en zijn Personal Branding online. […]

 4. Gemeenteraadsverkiezingen 2.0 Says:

  […] Verkiezingscampagnes spelen zich meer en meer op internet af. Barack Obama werd er president mee, zo klinkt het vaak wat overdreven. Ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is internet niet meer weg te denken. Partijen en politici twitteren, bloggen, hyven en facebooken dat het een lieve lust is. De Stemwijzer is een dusdanig groot machtsmiddel geworden dat partijen keihard hebben onderhandeld over de vragen en antwoorden, en er uiteraard een nagenoeg identieke concurrent opdook, Kieskompas. Daarnaast zijn er allerlei websites waar je je als partij of kandidaat kunt presenteren. Zet dat zoden aan de dijk? […]

 5. Obama on Osama Says:

  […] “Good evening. Tonight, I can report to the American people and to the world that the United States has conducted an operation that killed Osama bin Laden, the leader of al Qaeda, and a terrorist who is responsible for the murder of thousands of innocent men, women, and children.” (US president Barack Obama) […]

 6. Obama: "Four more years!" Says:

  […] “Four more years.” Dat twitterde Barack Obama vannacht nadat hij was herkozen als Amerikaanse president. Een dag eerder was er die traan. Toen vroeg ik me af: staat hier een moegestreden winnaar of een president die vreest voor naderend verlies? Een winnaar dus, al waren de verkiezingen vele malen zwaarder dan vier jaar geleden. […]

Leave a Reply