Wat stem jij?

Stembureau Sporthal De Pijp

Vandaag gaan we alweer voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. Na de Europese, de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen stemmen we nu voor de Provinciale Staten en indirect ook voor de Eerste Kamer. Zelf stem ik op Thirza Bronner, Amsterdams jurist die namens D66 Noord-Holland verkiesbaar is. Wat stem(de) jij vandaag? En met welke motieven? Er zijn er vele. Trouw op een vaste partij. Hetzelfde als je vader (of moeder). Puur op basis van vergeleken partijprogramma’s. Vanwege een aansprekende leider. Op de winnaar van het laatste debat. Strategisch. Voor de coalitie. Tegen de coalitie. Lokaal. Blanko. Tegen. Of helemaal niet. Wat leidde jou bij je stemgedrag?

Tags: , , , ,

5 Responses to “Wat stem jij?”

 1. Geertje Says:

  Een bewuste keuze tegen dit kabinet.
  Had wel de stemwijzer nodig; gemeenteraadsverkiezingen zijn makkelijker…
  Ik weet mijn politieke voorkeur, maar ten aanzien van Provinciale verkiezingen is dat veel lastiger voor mij. Tenslotte gaat het niet om alleen de Eerste Kamer.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Geertje: Op Twitter vroeg je terecht wat mijzelf leidde bij mijn stemgedrag. Dat is de combinatie van een vertrouwde partij, een vertrouwde kandidaat uit eigen stad en een bewuste stem tegen dit kabinet.

  Of dat laatste ook echt gelukt is, blijft spannend: in de voorlopige uitslag (strategisch stemgedrag bij het kiezen van de senaat kan qua restzetels nog voor kleine verschuivingen zorgen) halen de drie partijen achter het gedoogkabinet samen net niet de benodigde meerderheid van 38 van 75 zetels in de Eerste Kamer.

  http://nos.nl/artikel/222929-uitslag-eerste-kamer-nog-onduidelijk.html

 3. Branko Collin Says:

  Uiteindelijk maakt die net-niet-meerderheid niet zo veel uit. Er is niet zo veel kans dat een rechts statenlid niet voor de eigen partij stemt (je zou dat heel misschien uit de hoek van het CDA verwachten, maar die zijn gehalveerd), en die enkele stem die ze nodig hebben kunnen ze altijd wel ergens vandaan shoppen. ‘t Is een beetje meer werk, maar het stoomvlot Rutte kan op volle kracht blijven varen.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Branko: Ik denk ook niet dat er iets aan de uitslag verandert. Het trapsgewijs kiezen van de senatoren biedt partijen de kans om dealtjes te sluiten omwille van restzetels, maar zoals gisteren in Nieuwsuur werd uitgelegd kunnen coalitie en oppositie dat allebei doen en is de uitslag dan toch weer precies zoals hij nu is. Zulke spielerei zou eigenlijk afgeschaft moeten worden. Het geeft de burger het idee dat er na afloop van de verkiezingen nog doodleuk met zijn uitgebrachte stem gesjoemeld kan worden. Wat mij betreft mogen ook lijstverbindingen trouwens worden afgeschaft. Als je zonodig wil profiteren van grotere samenwerkingsverbanden, fuseer dan gewoon. Nu is het kiesstelsel door allerlei rekenkundig gegoochel onnodig ingewikkeld. Als de uitslag je niet bevalt, heb je (of ik) gewoon pech.

 5. madbello Says:

  Ik heb partij voor de dieren gestemd, in tegenstelling tot voorgaande jaren: http://madbello.nl/?p=64183 ;-)

Leave a Reply