Comicbase = Jeroen Mirck

Ik krijg er vaak vragen over: waarom noem je jezelf vaak Comicbase op internet? Het antwoord is simpel: internet is een informeel medium, waar je niet altijd je hele naam gebruikt. Aangezien mijn voornaam in de meeste gevallen al vergeven of geclaimd is, heb ik indertijd voor een fantasienaam gekozen. Comicbase is gebaseerd op de stripwebsite die ik ooit bestierde: Comicbase.nl. Het klinkt leuk, en ik gebruik het consequent overal waar ik niet onder mijn eigen naam opereer. Met name op platforms waar je naam er niet echt toe doet, zoals YouTube, Flickr en de meeste social networks. Op het steeds populairdere Twitter gebruikte ik de bijnaam Comicbase ook. Tot vandaag dan, want zojuist heb ik een grote wisseltruc toegepast.

Om domeinkapers voor te zijn, heb ik ook een slapende Twitter-account met mijn eigen naam. Nu heb ik die omgewisseld met mijn actieve Comicbase-account. Het resultaat: voortaan is @jeroenmirck de actieve twitteraar en @comicbase een inactieve backup. Dat doe ik uit oogpunt van personal branding. Gisteren op het voorjaarscongres van D66 merkte ik namelijk dat het ingewikkeld is om iedereen uit te leggen dat ik Comicbase én Jeroen Mirck heet. Voortaan hou ik het dus simpel door gewoon onder mijn eigen naam te twitteren. En voor wie gewend is geraakt aan de naam Comicbase is er altijd nog die slapende account, die verwijst naar de plek waar je wél moet zijn.

Voor de dienst Twittercounter was de omzetting even wennen.

Zoals Meneer Cactus zou zeggen: “Spelende vrouw, wat hebben we vandaag geleerd?” Dat je het beste je eigen naam kunt gebruiken op social networks als die voor jou een doel dienen dat met personal branding te maken heeft. Andersom is het dan ook weer zo dat je beter een pseudoniem kunt gebruiken als het je erom te doen is dat mensen je tweets vooral níet koppelen aan jouw persoonlijkheid. Hoe denken anderen daarover?

Tags: , , , , ,

11 Responses to “Comicbase = Jeroen Mirck”

 1. marnix Says:

  Goede beslissing. Maart hoe doe je dat? al je followers meenemen naar een nieuwe twitteraccount?

  Over het algemeen gebruik ik inderdaad ook overal mijn echte naam, tenzij hij is vergeven. Jij (en ik ook) hebbend e mazzel dat je niet Piet Jansen of Jan Pietersen heet, want dan zal je merken dat je je personal brand moet delen met velen.

  Ik zat laatst nog te denken, zal ik nu vast een domeinnaam, een Linkedin naam, een Twitternaam etc etc voor mijn 4 kinderen claimen?

  Tip voor zwangeren: check even of de twitternaam nog vrij is…
  Vroeger had je aan domeinnaam checkers.. bestaat er al een checker die alle sociale netwerken checkt of jou gewenste personal brand voor je kind nog vrij is?

 2. Paul Blok Says:

  PaulBlok (o.a. http://www.paulblok.com en twitter.com/paulblok) vindt dat je helemaal gelijk hebt!

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Marnix: Zal ik de wisseltruc maar gewoon verklappen? Ik heb niet de accounts omgewisseld, maar de namen. Daardoor heeft @jeroenmirck gewoon weer de 1300 followers die @comicbase had, en zijn ook alle oude tweets voortaan toegeschreven aan mijn nieuwe accountnaam. Mijn slapende account heet dus nu @comicbase en is vooral bedoeld om mensen die gebruikmaken van mijn oude Twitter-naam door te sturen naar de nieuwe naam.

 4. @martijnvet Says:

  Mee eens. En een mooi teken van zelfvertrouwen dat je domeinkapers vreesde! ;-) Succes!

 5. Joost de Valk Says:

  Goed bezig Jeroen :) Ik heb zelf ook altijd http://twitter.com/joostdevalk gehad, alhoewel ik eigenlijk liever @yoast zou heten op twitter, maar dat terzijde. Ik denk dat dit een behoorlijke verbetering is!

  (Owja, en nog gefeliciteerd met je solo gaan, spannend, maar volgens mij komt dat helemaal goed!)

 6. Ramon Stoppelenburg Says:

  Waarom heb je niet gewoon de naam van Comicbase veranderd in @Jeroenmirck? Nu moet ik @jeroenmirck persoonlijk gaan opzoeken en volgen.

 7. Ramon Stoppelenburg Says:

  Oh nee, ik volg je natuurlijk al. Nu nog even beide profielfoto’s omwisselen :-)

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Ramon: Door alleen de accountnamen om te wisselen, handhaaf ik al mijn contacten. Het enige nadeel is dat ik @comicbase-reply’s niet gelijk meer zie. Maar het is een kwestie van tijd voordat iedereen standaard @jeroenmirck gaat gebruiken.

 9. Jeroen Mirck Says:

  Update: Na een week met de omgewisselde accountnamen heb ik mijn eigen followersgrafiek van TwitterCounter toegevoegd, waaraan je ziet dat dit meetinstrument gelijk ook de informatie van mijn beide profielen automatisch aan de nieuwe namen heeft gekoppeld.

 10. Gitta Says:

  Nou, deze spuit11 ook maar even reageren dan:
  zeker als je als persoon voor een bepaald vakgebied bekend bent onder je eigen naam, is het in mijn ervaring goed om je eigennaam ook in je social media te gebruiken. Zo ben je herkenbaar en worden ook onmiddellijk (goeie) dingen die je online zegt aan jou zelf gekoppeld, in plaats van een niet bestaande schuilnaam. de persoon daarachter is dan even niet bekend. En bovendien: een beetje googlen en iemand weet toch wel wie er achter je schuilnaam/bijnaam zit.
  Je echte naam gebruiken geeft transparantie voor potentiele opdrachtgevers en vakgenoten. En voor anti-spam hoef je het ook niet meer te doen tegenwoordig.

  Je kunt altijd nog een schuilnaam gebruiken voor accounts die niets met je professie te maken hebben (datingsite, pornokanaal, of youtube ;-) ).

  Dus Jeroen: wat mij betreft prima actie. Profileer je maar, zoveel als je kan!

 11. Jeroen Mirck Says:

  Om het verhaal achter Comicbase nog completer te maken: mijn veelgebruikte getekende avatar (zie hiernaast) stamt ook ook de tijd van Comicbase.nl. Als stripjournalist figureerde ik een keer in de strip S1ngle van Hanco Kolk en Peter de Wit. Ik had een date met Fatima, maar begon en passant de strip van binnenuit te recenseren. Op het laatste plaatje leggen Kolk en De Wit me kritische woorden in de mond die ik niet veel eerder in Stripschrift publiceerde over een recente S1ngle-bundel.

  Later kreeg ik een column in stripblad Myx, waar ook Kolk columnist was. Bij zijn maandelijkse column stond een getekend zelfportret, dus vroeg ik hem of ik zijn tekening van mij mocht gebruiken. Dat vond hij prima, sterker nog: hij heeft hem voor de gelegenheid hertekend. Die illustratie gebruik ik vandaag de dag nog steeds. Niet alleen omdat ik vind dat hij verdomd goed lijkt, maar ook omdat hij opvalt: zwart/wit, getekend en met een leuk laptopje in beeld. Ideaal voor social networks.

Leave a Reply