Ontvrienden op sociale netwerken

Unfriended-CatDefriending (of in gewoon Nederlands: ontvrienden) lijkt dit jaar uit te groeien tot de trend in sociale media. Was het tot voor kort vooral zaak om zoveel mogelijk vrienden te hebben (zeker onder jongeren), tegenwoordig worden mensen selectiever.

De reden is simpel: vanwege het grote aantal social networks en het sterk groeiende aantal toetreders wordt het allemaal gewoon compleet onoverzichtelijk. Burger King zette de trend door in de VS bonnen voor gratis Whoppers weg te geven aan mensen die tien contacten op Facebook uit hun vriendenlijstje gooiden. Natuurlijk is deze ‘Whopper Sacrifice’ een ludieke actie, maar wel eentje met een goed gevoel voor de sluimerende trend.

Zelf merkte ik vorig jaar al dat de overdaad aan sociale netwerken zijn keerzijde had: kiezen werd pure noodzaak om het nog bij te kunnen houden. Daarover schreef ik in mei 2008 een trendartikel met de zelfbedachte term Low-interest networks.

Inmiddels hoor je ook onder de reguliere gebruikers van community’s als Hyves, LinkedIn en Twitter geluiden over strengere selectie van nieuwe vriendschapsverzoeken. Namens Hyves sprak Yme Bosma zich er afgelopen weekend nog over uit op het MWG-congres. En gisteren stond zelfs tv-programma Netwerk er bij stil. Dan is een sluimerende tendens pas echt een trend geworden. Of is het een tijdelijke hype?

Tags: , , , , , , , , ,

12 Responses to “Ontvrienden op sociale netwerken”

 1. Mike's Webs Says:

  De twee scholieren noemen een ander interessant punt: dat je met al die vrienden op je Hyves het openbare contact oppervlakkig houdt, want er kijken zo veel mensen mee. Als het contact wat dieper gaat, gaan ze toch maar over op de telefoon.

  Eerlijk gezegd heb ik die zoveel-mogelijk-vrienden-scoren-koorts nooit echt begrepen en ben dan ook redelijk selectief als het om het aantal mensen gaat dat ik volg op Twitter. Mijn Hyvesaccount heb ik al een tijd geleden afgesloten omdat ik vond dat deze manier van contact hebben weinig toevoegde aan mijn sociale leven.

 2. karin r. Says:

  en let wel, als je mensen toegevoegd krijgt en na een tijdje je site eruit gooit, dan krijg je opeens wél mail. met de vraag: waarom gooi je me eruit.

  nooit iets van kunnen begrijpen. selectief zijn mag daar ook wel. vind ik.

 3. Menno Says:

  Geinig item. Duurde echter wel 5 minuten te lang. Punt was gemaakt na 3 minuten.

 4. Harald Says:

  da’s balen, als je gedumpt wordt om een hamburger.

 5. Sjef Kerkhofs Says:

  De trend is een feit, maar ik zou het geen DeFriending willen noemen. De connecties die verloren gaan zijn namelijk vaak geen echte friends. De term DeConnecting lijkt me wat beter ;)

 6. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Woord van het jaar: twitteren Says:

  […] Vorige week werd ‘unfriend’ uitgeroepen tot het woord van het jaar in de VS door de New Oxford American Dictionary. Het betekent dat je iemand verwijdert uit je vriendenbestand op sociale netwerksites als Hyves, Facebook of Twitter. Hier een filmpje. In Amerika zijn ze dus alweer een stap verder dan wij: na voldoende te hebben getwitterd ben je soms alweer toe aan ontvrienden. […]

 7. Van Dale Woord van het Jaar 2009: Ontvrienden? Recessionista? Twitterazzo? Tomtomburger? Zeilmeisje? Of toch griepcommissaris? « The Sausage Machine Says:

  […] Uiteindelijk heb ik op ontvrienden gestemd. Een zogenaamde nieuwe trend sinds de socialenetwerkenhype van 2008-2009. Een helemaal-Nederlandse werkwoordvorming met een substantief als grondwoord en het prefix ont-. Toch mooi, niet? Volgens de column over ontvrienden heeft Knack de Nederlandse vertaling van defriending als werkwoord gelanceerd op 31 december 2008. Het woord werd overgenomen door NRC Handelsblad en begon aan een rondje langs de Nederlandstalige media. In NRC Next las het Woord-van-het-Jaar-team een vervoegde vorm van ontvrienden: Ben jij al ontvriend? Ik niet. Bij Jeroen Mirck lees ik een welkome kritische uitbreiding bij de column op Van Dale. Hij toonde in februari al het leuke filmpje Dump je ‘vrienden’ waarnaar ook Van Dale verwijst. […]

 8. Jeroen Mirck Says:

  “Bij Jeroen Mirck lees ik een welkome kritische uitbreiding bij de column op Van Dale. Hij toonde in februari al het leuke filmpje Dump je ‘vrienden’ waarnaar ook Van Dale verwijst.”

  Dank voor de aandacht. Persoonlijk vind ik ‘ontvrienden’ een interessante term die een verdieping van het sociaal netwerken aangeeft, maar het is tegelijkertijd maar de vraag of deze ontvriendingstrend echt aan de gang is. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika, waar aanvankelijk het verzamelen van vrienden vaak als doel op zich werd gepresenteerd. Logisch dus dat daar na verloop van tijd een tegenreactie op kwam. In Nederland draait het minder om ‘zo veel mogelijk vrienden verzamelen’, dus denk ik dat het hier ook met ontvrienden niet zo’n enorme vaart loopt. Het is vooral relevant voor actieve gebruikers, die hun tijd efficiënter willen gebruiken. Passieve gebruikers hebben minder vrienden, waardoor ontvrienden niet echt een issue voor hen is.

  Maar een mooi woord is het!

 9. JeroenMirck.nl » Twitteren of ontvrienden? Says:

  […] We hebben weer een woord van het jaar: ontvrienden. Huh, maar vorige maand was ‘twitteren’ toch al gekozen tot woord van het jaar? Inderdaad, maar door een andere club. Net als de politicus van het jaar (twee keer Pechtold), het beste popliedje aller tijden (Queen, Queen of Queen?) en noem maar op. Is dat erg? Welnee, hooguit verwarrend. Wel weer veelzeggend dat we met ‘ontvrienden’ braaf in de pas lopen met de Verenigde Staten, die het woord ‘unfriend’ ruim een maand geleden tot woord van het jaar kozen. […]

 10. Remko Says:

  Of de trend aan de gang is? Check de statistieken zou ik zeggen, http://www.pimpmypro.nl en dan aantal leden vs. het aantal verbroken vriendschappen wat er geregistreerd is. Best grof ;-)

 11. Social Media Burnout Says:

  […] Verslaafd zijn aan internet, information overload, ontvrienden, Generation Next, multitasken, social media suicide… Er zijn allerlei angstscenario’s als het over sociale netwerken gaat. Zorgverzekeraar Achmea doet er op de website WaarZijnWeMeeBezig.nl nog een schepje bovenop, getuige deze video over de Social Media Burnout. […]

 12. Jeroen Mirck Says:

  Helaas is de uitzending van Netwerk verwijderd van YouTube. Vandaar dat ik de embedded video uit bovenstaande blogpost hebt weggehaald. Ter compensatie heb ik een meme van Very Grumpy Cat geplaatst.

Leave a Reply