Twitteren of ontvrienden?

We hebben weer een woord van het jaar: ontvrienden. Huh, maar vorige maand was ‘twitteren’ toch al gekozen tot woord van het jaar? Inderdaad, maar door een andere club. Net als de politicus van het jaar (twee keer Pechtold), het beste popliedje aller tijden (Queen, Queen of Queen?) en noem maar op. Is dat erg? Welnee, hooguit verwarrend. Wel weer veelzeggend dat we met ‘ontvrienden’ braaf in de pas lopen met de Verenigde Staten, die het woord ‘unfriend’ ruim een maand geleden tot woord van het jaar kozen. Daarover schreef ik vorige maand: “In Amerika zijn ze dus alweer een stap verder dan wij: na voldoende te hebben getwitterd ben je soms alweer toe aan ontvrienden.” Zijn wij in een maand zoveel wijzer geworden of zijn internetgebruikers gewoon heel erg voorspelbaar? Zelf ben ik de laatste tijd een beetje aan het ‘untwitteren’ geslagen: ik plaats beduidend minder tweets dan vroeger, simpelweg omdat ik het te druk heb en veel al eens heb gezegd. Het nieuwe is er een beetje af, maar de functie van Twitter blijft ook bij selectiever gebruik overeind als een huis. Ik ben dus allerminst twittermoe. Laat dat in vredesnaam niet het woord van 2010 worden…

Tags: , , , , , , , ,

9 Responses to “Twitteren of ontvrienden?”

 1. Mike's Webs Says:

  Wat mij betreft zijn unfollowen en ontvrienden niet per se hetzelfde. Ik ruim zo nu en dan mijn twitterlijst op en gooi er wel eens iemand uit als ik zijn/haar tweets moe ben. Aangezien het merendeel van de mensen die ik volg niet direct vrienden van me zijn zou ik dat dus geen ontvrienden willen noemen. (Dat is juist leuk aan twitter, dat je mensen kunt volgen die je nog nooit ontmoet hebt.) Ik heb daarentegen nog niemand uit mijn facebook gegooid dit jaar. Maar ben dan ook selectief aan de deur.

 2. Marc Hesp Says:

  Precies, op Twitter volg je mensen o.a. omdat je geïnteresseerd bent in wat ze te melden hebben. Dat wil niet zeggen dat je het met ze eens bent of zelfs dat je ze sympathiek vind.

  Vreemde trend, dat ‘unfrienden’. Is het niet ingegeven door een viral van Burger King? ‘Unfriend 10 and win a burger!’

  De term ‘vriend’ op FaceBook is in Nederland wat ongelukkig. Impliceert een sterkere band dan je van online relaties mag verwachten.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Marc: In februari schreef ik hier inderdaad al: “Burger King zette de trend door in de VS bonnen voor gratis Whoppers weg te geven aan mensen die tien contacten op Facebook uit hun vriendenlijstje gooiden. Natuurlijk is deze ‘Whopper Sacrifice’ een ludieke actie, maar wel eentje met een goed gevoel voor de sluimerende trend.”

  @Mike: Zoals het bij nieuwe woorden gaat, zijn ze geïnspireerd door bestaande woorden. Daarmee is niet gezegd dat de status van een online vriend ook echt klassieke vriendschap is. Het is een benaming die goed past in onze tijd van sneller, vluchtiger contact. En dat sommigen wat al te makkelijk bevrienden zodat ze daarna weer moeten gaan ontvrienden, vind ik juist wel weer typerend. Persoonlijk vind ik een online ‘vriendschap’ trouwens zeker niet onbetekenend.

 4. Mike's Webs Says:

  Bedenk me net dat DUURZAAM een beter woord van het jaar zou kunnen zijn. Volgens mij is dat een grotere hype dan het ONTVRIENDEN (wat we vorig jaar ook al deden volgens mij).

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Mike: De impact van het woord ‘duurzaam’ is inderdaad vele malen groter dan de ontvriendingshype, maar deze verkiezing gaat om nieuwe woorden. Duurzaam is geen nieuw woord. Wel is het gebruik ervan afgelopen jaar explosief gestegen. Overigens vind ik het geen hype, want duurzaamheid is echt de sleutel voor een leefbare wereld voor onze (klein)kinderen. Zelfs klimaatsceptici zullen op termijn tot die conclusie komen.

 6. Mike's Webs Says:

  @Jeroen: Je hebt gelijk natuurlijk: duurzaam is geen nieuw woord en valt daarom niet binnen deze verkiezing. Ook niet oneens als het om de toekomst gaat, maar ik stoor me wel aan het feit dat het woord om je oren geslagen wordt in de media. Alles moet tegenwoordig maar duurzaam zijn. Alle producten volgens de fabrikanten zijn opeens ook goed voor het milieu. Mijns inziens devalueert zo’n woord dan ook sterk als het in overdadig veel (reclame)boodschappen voorkomt. Als individu kunnen we wellicht vast wel iets doen aan de opwarming van de aarde, maar zolang grote vervuilers/bedrijven en overheden niet echt verstandig te werk gaan, zijn die individuele acties niets meer dan een druppel op een -al warme en langzaamaan gloeiende plaat. Maar dat even terzijde.

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Mike: Helemaal waar dat wij als individu niet kunnen opboksen tegen de vele vervuilende naties en multinationals. En ook helemaal waar dat veel bedrijven gewoon vooral bezig zijn met extra geld verdienen door alles maar duurzaam, biologisch of klimaatneutraal te noemen. De goeden niet te na gesproken.

 8. Renzo Says:

  Geestig, minder twitteren omdat je het te druk hebt… Geef je daarmee eigenlijk aan dat twitteren iets voor mensen die weinig omhanden hebben? Het LIJKT erop. Ik gier het uit!

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Renzo Verwer: Voor mij als internetjournalist heeft Twitter meerdere functies. Ik word er gewezen op nieuws, vind er (links naar) interessante opinies, bouw een netwerk op van uiteenlopende experts, krijg er antwoord op prangende vragen, zie er hoe de interactieve mens opereert, weet wanneer het écht interessant is op tv of in de stad… en ik post er soms iets dat me persoonlijk bezighoudt. Hoewel ik Twitter nog steeds intensief gebruik, schieten die eigen berichtjes er steeds meer bij in. Wat zegt dat over Twitter? Dat het veel te bieden heeft dan dat menigeen (jij ook?) soms denkt.

Leave a Reply