David Allen: Blackberry sucks!

Effectiviteitsgoeroe David Allen, bekend van het boek Getting Things Done, is enkele dagen in Nederland. Om zijn nieuwe boek te promoten en, vandaag, een exclusief seminar te geven in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Bij dat seminar kon ik niet aanwezig zijn, maar eerder deze week had ik wel de gelegenheid om Allen een uur lang te interviewen in het Llyod Hotel. De lange versie van mijn interview komt komende maand in de papieren Emerce te staan, enkele opmerkelijke uitspraken heb ik zojuist verpakt in een nieuwsartikel voor Emerce.nl. Misschien wel de meest boude stelling: “Blackberry sucks!”

De 63-jarige Allen is de mondiale pleitbezorger van rust scheppen in je werk en als gevolg daarvan in je hoofd. Daarover gaat zijn bestseller ‘Getting Things Done’, die de basis is van zijn GTD-methode. Allen was deze week een paar dagen in Nederland is om zijn nieuwe boek ‘Making It All Work’ te promoten en dus een seminar te verzorgen in samenwerking met Life Architect.

Hoewel Allen (zijn volgelingen noemen hem ‘The Dave’) vol lof is over de wijze waarop nieuwe media de efficiëntie van het werkzame leven bevorderen, is hij soms ook heel kritisch. Zo vindt hij e-mail (dat hij zelf al sinds 1983 zegt te gebruiken) geweldig, maar waarschuwt hij voor de excessen van chaotisch uitpuilende mailboxen.

Wie denkt dat mobiel internet een zegen is voor de voortdurend mailende manager, heeft het volgens Allen mis. Vandaar dat hij zo kritisch is over de Blackberry:

“Ik heb hem een week gebruikt en wist toen zeker: this sucks. Mailtjes lezen op je mobiel is alles behalve effectief. Wat doe je namelijk als je later weer achter je computer zit? Dan open je die mail voor de tweede keer. Ik ga één mail niet twee keer lezen. Op zich heb ik niks tegen e-mail op je pda, maar het zorgt er wel voor dat mensen minder makkelijk hun mailbox legen. Veel mailtjes blijven dan gewoon staan en worden niet echt afgewerkt.”

Net als in andere landen heeft ook Nederland een actieve stroming ‘lifehackers’, mensen die er een sport van lijken te maken om hun drukke werkzame leven maar zo goed mogelijk te structureren. Op websites als Lifehacking.nl worden handige tools als Evernote en Google Calendar tot in detail uitgeplozen en besproken. Voor deze mensen is Allen een soort heilige. Hoe kijkt de man in kwestie daar zelf eigenlijk tegenaan?

“Ik weet niet precies wat ik met het woord ‘lifehacking’ aan moet”, reageert Allen. “Wat is een lifehack? Mijn hele leven is een lifehack. Natuurlijk is het hele fenomeen iets dat me aanspreekt, het is veel échter dan dat oude begrip time-management. Ik snap dat mensen er hun werk van maken, maar de term gaat soms wel iets te zeer een eigen leven leiden. Het wordt dan een soort ‘marketing spin’, een verzinsel van marketeers. Dat is net zoiets als praten over een ‘cooking hack’ als je gewoon een kookboek bedoelt.”

Het boeiende aan het vraaggesprek met Allen was dat hij niet alleen de basics van zijn theorie afdraaide, maar ook echt met concrete voorbeelden gerichte vragen beantwoordde. Hij was open en geïnteresseerd, zocht in iedere situatie naar een concrete GTD-oplossing. Soms zijn die oplossingen verraderlijk simpel, maar dat is nou precies de reden dat zijn primaire theorie zo’n schot in de roos is. Terugkerende verklaring van The Dave: “Mensen zijn lui.” Om eraan toe te voegen: “Ik ook.”

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “David Allen: Blackberry sucks!”

  1. Jeroen Mirck » Mobiel! Mobiel! Mobiel! Says:

    […] interactieve mobiele banners: het zag er ingenieus uit, maar ik blijf me afvragen of je er een beetje massa mee bereikt. Langdurig internetten doe je immers achter een fatsoenlijk beeldscherm. GTD-goeroe David Allen vertelde me zelfs dat Blackberry & Co vaak alles behalve (tijds)efficiënt zijn. Dat is de keerzijde van mobiel. […]

Leave a Reply