Woord van het jaar: twitteren


Het woord ‘twitteren’ is gekozen tot woord van het jaar 2009. Al een hype sinds 2007, maar dit weekend volgde het bewijs dat Twitter nu echt de massa heeft bereikt. Op een congres van Genootschap Onze Taal kreeg het woord zaterdag de meeste stemmen. Ik had het gemist (was twitterloos aan het uitgaan in Utrecht), maar mijn Twitter-vrienden attendeerden me erop. Waarom? Omdat RTL Nieuws er aandacht aan besteedde door… een screenshot van mijn Twitter-pagina te laten zien.

De verklaring is simpel: eerder dit jaar legde ik voor de camera van RTL-programma Editie NL uit hoe Twitter werkt. Van die archiefbeelden maakte RTL nu opnieuw gebruik. Ik voel me vereerd. Volgende keer zet ik hoger in, op het woord ‘jeroenmircken’ bijvoorbeeld. Al weet ik niet of ik in één adem genoemd wil worden met het woord ‘swaffelen’, winnaar in 2008. Iets anders: het publiek mag dit jaar het irritantste woord van 2009 kiezen. Ik bedoel: helemaal leuk, duh! Dat kunnen we absoluut met de kiddo’s een stukje uitrollen, zeg maar. Gewoon doén, weet je!

P.S.: Vorige week werd ‘unfriend’ uitgeroepen tot het woord van het jaar in de VS door de New Oxford American Dictionary. Het betekent dat je iemand verwijdert uit je vriendenbestand op sociale netwerksites als Hyves, Facebook of Twitter. Hier een filmpje. In Amerika zijn ze dus alweer een stap verder dan wij: na voldoende te hebben getwitterd ben je soms alweer toe aan ontvrienden.

Tags: , , , ,

9 Responses to “Woord van het jaar: twitteren”

 1. Matthijs van den Broek Says:

  Bij deze de oproep: Laten we me zijn alleen druk twitterend en swaffelend Jeroen Mirck ‘jeroenmircken’. Kan nog net, in 2009! ;)

 2. Rutger Says:

  Grappig inderdaad dat Twitteren al sinds 2007 bestaat, volgens mij heb ik dat ook al ergens anders geschreven.

 3. Ralph van Bemmel Says:

  Mooi ook het woord ‘unfriend’, is in Nederland nog niet echt één woord voor. Hoe lang zal dat nog duren?

 4. madbello Says:

  En niet te vergeten dat je in 2009 zelf een werkwoord bent geworden. Ik ga zo lekker jeroenmircken als ik klaar ben met bloggen ;-)

 5. Carlo Hagemann Says:

  Twitteren bestaat ongetwijfeld sinds 2007, maar om dan te zeggen dat het als sinds 2007 een hype is….
  Dat is voor mij langzaamaan het irritantste (want volkomen geinflateerde) woord: hype.

 6. Herfstmeisje Says:

  Ik ga ook lekker een koffie verkeerd jeroenmircken ;-)

 7. Simon Wuft Says:

  Twitter is inmiddels geen hype meer want de groei is eruit. Gemakshalve maar even vergeten?

 8. Баальбек Says:

  Мне понравилось.

  [Reactie van moderator: Vanwege Sinterklaas heb ik in dit topic voor de grap maar eens één van de vele Russische spamberichten doorgelaten. Geen idee waarom ze juist dit topic kiezen, maar het is wel grappig: volop Russische woorden als reactie op Twitter als woord van het jaar. за ваше здоровье!]

 9. JeroenMirck.nl » Twitteren of ontvrienden? Says:

  […] We hebben weer een woord van het jaar: ontvrienden. Huh, maar vorige maand was ‘twitteren’ toch al gekozen tot woord van het jaar? Inderdaad, maar door een andere club. Net als de politicus van het jaar (twee keer Pechtold), het beste popliedje aller tijden (Queen, Queen of Queen?) en noem maar op. Is dat erg? Welnee, hooguit verwarrend. […]

Leave a Reply