De Ochtend: mobiel internet passeert sms

Ons mediagebruik verandert razendsnel. Toen ruim een week geleden het netwerk van Blackberry down ging, konden gebruikers nog gewoon bellen, maar de paniek was er niet minder om. Telefoneren met je mobiele telefoon? Dat is compleet achterhaald. Wie een smartphone heeft, wil vooral gebruikmaken van mobiel internet. Cijfers van telecomwaakhond Opta wijzen op een complete kanteling van ons mediagebruik: in de eerste helft van dit jaar kwam de omzet uit datadiensten voor het eerst uit boven de omzet van sms. Een onomkeerbare verandering.

De Structurele Marktmonitor 2011 van de Opta geeft inzicht in de stand van de mobiele telefonie, (bel)bundels, breedband, televisie en vaste telefonie. Kortom: een onderzoek dat altijd nieuws oplevert, want onze communicatie zit in een snelkookpan.

Het belangrijkste nieuws is dus de omzet van datadiensten, oftewel met name mobiel internet: die passeerde dit voorjaar voor het eerst de omzet uit sms-diensten (400 miljoen tegenover 378 miljoen euro). Ook werden er 2,5% minder sms’jes verstuurd vergeleken met de tweede helft van 2010. Er werd dit eerste halfjaar opnieuw minder gebeld met een vaste telefoon. Vergeleken met het laatste hafljaar van 2010 daalde het aantal belminuten met 3% naar 11 miljard.

Uit de Opta-cijfers blijkt verder dat digitale televisie blijft groeien. Inmiddels heeft 72% van de Nederlandse tv-abonnees een digitaal abonnement. Ziggo blijft de grootste speler in Nederland, gevolgd door UPC en KPN. Het aantal ‘triple play’-abonnementen (tv, vaste telefonie en internet) is doorgegroeid in het eerste halfjaar van 2011: met ruim 2,5 miljoen aansluitingen is dit de meest populaire combinatie van diensten.

Digitaal willen we allemaal, zo heette enkele jaren geleden al een marketingcongres. Het credo blijkt meer en meer van toepassing op het mediagebruik van de consument. Digitale televisie en mobiel internet worden steeds vanzelfsprekender. Ook de aanbieders spelen daarop in, door andere abonnementsvormen aan te bieden die met name mobiel internet zwaarder belasten. Apps als Skype en WhatsApp zijn immers gratis varianten van bellen en sms’en. Gevolg: KPN stelt dat het door mobiele apps het afgelopen kwartaal 18 miljoen euro aan omzet is misgelopen.

Bij de ‘oudere’ generatie roept dit veranderende mediagebruik vanzelf de vraag op of chatten niet een stuk onpersoonlijker is dan bellen. Hoe asociaal zijn sociale media eigenlijk? Dat is een achterhaalde discussie: alsof je de auto afschrijft omdat die oude vertrouwde paardenkoets nog over die gezellig hinnikende viervoeters beschikt. Communicatie is gelaagder geworden, waarbij bellen nog altijd een optie is. We spreken elkaar vaker en intensiever dan ooit, alleen anders dan vroeger.

Over nieuwe ontwikkelingen gesproken: vrijdag startte de Nederlandse verkoop van de iPhone 4S. In de VS werden er in een paar dagen tijd 4 miljoen stuks verkocht. Eén van de features is Siri, de dienst waarmee je spraakcommando’s kunt geven aan je telefoon. Voor wie geen iPhone 4S heeft, is er gelukkig ook Vlingo. Hetzelfde concept (zie de video), maar ook te gebruiken op een ‘oude’ iPhone. Zo kunnen we de razendsnelle ontwikkelingen nog een beetje blijven volgen.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “De Ochtend: mobiel internet passeert sms”

  1. Eugene Says:

    Nu nog aangeven hoe laat je voorbij komt.
    Dan kunnen we je gemakkelijker vinden.

Leave a Reply