De Ochtend: Siri, personal assistant op iPhone 4S

Met enige jaloezie kijk ik telkens weer naar de hardloper in het filmpje over Siri, de personal assistant op de nieuwe iPhone 4S. Niet vanwege dat nieuwe toestel: ik heb mijn iPhone 4 nog geen half jaar, dus voorlopig ga ik niet overstappen. Niet vanwege de prachtige kustlijn, want ik ben de afgelopen paar jaar maar liefst twee keer in San Francisco geweest. Prachtige stad trouwens. Nee, mijn jaloezie betreft het iPhone-hoesje: ik wilde er vorig weekend eentje kopen, maar overal in Amsterdam waren ze uitverkocht. Jaloezie kan dus in een klein hoekje zitten.

Werkelijk jaloersmakend zijn natuurlijk de nieuwe features van de iPhone 4S, die Apple vorige week daags voor het plotselinge overlijden van Steve Jobs presenteerde. Mijn ‘running mate’ Sheila keek al uit naar de camera van het toestel: acht megapixels, the real shit. Andere fanatieke gebruikers verheugen zich op de grotere snelheid en de betere batterij van het ding.

De mooiste feature lijkt toch wel Siri. Deze intelligente spraakbediening voert opdrachten uit die je tegen de telefoon zegt: routes plannen, files melden, sms’jes voorlezen en beantwoorden, kooktips en het weerbericht opzoeken. “Siri’s combinatie van spraakinvoer en het slim aanroepen van API’s zou de menselijke stem als ‘bedieningsinstrument’ in de komende jaren snel populair kunnen maken”, concludeert Emerce.

The future is now, ben je geneigd te denken als dit soort innovaties op je pad komen. Toch bestaat spraaktechnologie al vele jaren. Kortom, nieuwe ontwikkelingen zijn soms stiekem al best oud.

Het tegenovergestelde dringt zich dezer dagen trouwens ook op: aloude problemen die nog steeds de kop op blijven steken. Beveiliging van websites is natuurlijk van alle tijden, maar toch blijken veel bedrijven nog altijd beginnersfouten te maken. Webwereld riep oktober uit tot ‘lektober’ en probeert dagelijks een digitaal lek op te sporen. Dat lukt pijnlijk goed. ICT-journalist Brenno de Winter kreeg ook nog eens hulp van GeenStijl, dat hem wees op een vijftigtal slecht beveiligde gemeentesites.

Soms leren we helaas niks van het verleden. The future is now, maar nu even niet.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “De Ochtend: Siri, personal assistant op iPhone 4S”

 1. De Ochtend: mobiel internet passeert sms Says:

  […] Over nieuwe ontwikkelingen gesproken: vrijdag startte de Nederlandse verkoop van de iPhone 4S. In de VS werden er in een paar dagen tijd 4 miljoen stuks verkocht. Eén van de features is Siri, de dienst waarmee je spraakcommando’s kunt geven aan je telefoon. Voor wie geen iPhone 4S heeft, is er gelukkig ook Vlingo. Hetzelfde concept (zie de video), maar ook te gebruiken op een ‘oude’ iPhone. Zo kunnen we de razendsnelle ontwikkelingen nog een beetje blijven volgen. […]

 2. Jeroen Mirck Says:

  App van de Week: Beeri, een nerdy inhaker op Siri.
  http://www.readwriteweb.com/hack/2011/10/siri-pour-me-a-beer.php

 3. Yooy Says:

  Bedankt voor het delen.

Leave a Reply