Sunday View: Het Beeldverhaal

Stripwinkel Het Beeldverhaal

Deze zaterdag stond echt in het teken van het Beeldverhaal, met een grote B. Twee ‘Beeldverhalen’ vierden feest: overdag beleefde de Amsterdamse stripwinkel Het Beeldverhaal zijn feestelijke heropening op een fraaie nieuwe locatie aan de Bilderdijkstraat, terwijl ‘s avonds de VPRO haar eerste uitzending van tv-programma Beeldverhaal op televisie uitzond. Het meest memorabele detail van deze dag: in de nieuwe graphic novel Holy Terror van Frank Miller aan Theo van Gogh, die later deze week zeven jaar dood is.

Frank Miller honours Theo van Gogh

‘Holy Terror’ lag prominent op de toontafels van Het Beeldverhaal. Tekenaar Frank Miller staat bekend als activistisch en lekker tegendraads. Hij maakte naam met ‘Dark Knight Returns’, waarin hij Batman niet afschilderde als een mythische held, maar als een getraumatiseerde man die de gewelddadige dood van zijn ouders wreekt middels het keihard bestrijden van de misdaad aan Gotham City. Na het nog veel grimmiger ‘Sin City’ spreekt hij zich nu uit tegen religieus terrorisme. Blijkbaar was Theo van Gogh daarbij een inspiratiebron.

Holy Terror

Terug naar Het Beeldverhaal: de stripwinkel in Amsterdam West is absoluut een aanrader: ruim pand, thematisch gesorteerd, met mooie binnentuin en een expositieruimte boven. Samen met stripantiquariaat Lambiek in het centrum heeft Amsterdam op deze manier een prachtig aanbod van strips. Bijkomend voordeel: blauwe zone voor de deur, dus voor bijna niks kun je er een uur parkeren.

En wat het tv-programma van Jean-Marc van Tol betreft: tot medio december is er elke zaterdag een uitzending aan het eind van de avond. Komend weekend gaat het over superhelden en komt ook The Dark Knight ter sprake. Kijken dus!

Beeld in Het Beeldverhaal Tintin

Sunday View is een rubriek op JeroenMirck.nl waarin ik ruimte maak voor foto’s, video’s en ander beeld dat ik graag wil delen.

Tags: , , , ,

4 Responses to “Sunday View: Het Beeldverhaal”

 1. Michael Minneboo Says:

  Leuk dat je weer eens aandacht besteedt aan het beeldverhaal, Jeroen. Hoe meer er over geschreven wordt, hoe beter. Ik heb Holy Terror van Miller even doorgebladerd, maar word er niet enthousiast van. Miller is wat betreft tekenwerk achteruit gegaan de laatste jaren. Dit lijkt me echt een project wat hij heeft gedaan om te scoren. De dagen van The Dark Knight en Sin City liggen alweer ver achter ons.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Ik ben het met je eens dat Frank Miller zichzelf een beetje lijkt te herhalen met Holy Terror, al baseer ik me net als jij op een snelle scan van zijn nieuwe boek. Wat zijn oudere werk betreft: Sin City had een prachtige beeldtaal, maar The Dark Knight was echt áf, in tekst en beeld. Dat is wat mij betreft nog altijd zijn meesterwerk.

 3. Michael Minneboo Says:

  @Jeroen: Als je Miller interessant vindt, zou je eigenlijk zijn Daredevil werk eens moeten lezen. In zijn jonge dagen was hij een echt goed verteller en ambitieus. Er zijn drie dikke Daredevil Visionaries van Miller verschenen. Die zijn zeker de moeite waard.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Dank voor de tip. Ik ken wel wat los Daredevil-werk van Miller, maar kan me zeker voorstellen dat het de moeite is daar nog wat dieper in te duiken. In die tijd zaaide hij de kiemen voor The Dark Knight, dus zat hij creatief aan zijn top.

Leave a Reply