De Ochtend: Skype of FaceTime?

Bellen via internet wordt vaak ‘skypen’ genoemd, maar marktleider Skype heeft wel degelijk concurrentie. Zo heeft Apple de dienst FaceTime toegevoegd aan de iPhone 4 en iPad 2, terwijl Google+ ook een eigen dienst aanbiedt: Google Hangouts.

Kansrijk is de uitrol van FaceTime (Steve Jobs claimde in 2010 dat de app op ‘tientallen miljoenen devices’ is geĂ¯nstalleerd), al constateerde iCreate onlangs dat de dienst ruim een jaar na de lancering in juni 2010 nog altijd geen gretig aftrek vindt onder Apple-gebruikers. Hangouts van Google is nog heel erg nieuw (opgeleverd tijdens de lancering van Google+), maar heeft net een belangrijke stap gemaakt: het is nu ook mobiel te gebruiken, op iPhones en Android-toestellen.

Met de opkomst van deze concurrenten zit ook Skype zelf niet stil. In september werd een vernieuwde iPhone-app gelanceerd, die voor het eerst ook Bluetooth ondersteunt en op geweldige wijze aan beeldstabilisatie doet (bekijk de video!). Kortom: de concurrentie in de markt van gratis bellen via internet komt ten goede aan de kwaliteit van de aangeboden diensten. Alle spelers willen immers vooraan staan als ook de nog altijd grote groep ‘non-skypers’ aan het internetbellen slaat.

Wel even oppassen dat je adresboek niet wordt gestolen, want ook hackers weten deze groeimarkt op waarde te schatten.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , ,

One Response to “De Ochtend: Skype of FaceTime?”

  1. De Ochtend: mobiel internet passeert sms Says:

    […] Ons mediagebruik verandert razendsnel. Toen ruim een week geleden het netwerk van Blackberry down ging, konden gebruikers nog gewoon bellen, maar de paniek was er niet minder om. Telefoneren met je mobiele telefoon? Dat is compleet achterhaald. Wie een smartphone heeft, wil vooral gebruikmaken van mobiel internet. Cijfers van telecomwaakhond Opta wijzen op een complete kanteling van ons mediagebruik: in de eerste helft van dit jaar kwam de omzet uit datadiensten voor het eerst uit boven de omzet van sms. Een onomkeerbare verandering. […]

Leave a Reply