Van sociale media word je asociaal

Op terrassen en in vergaderingen kijken mensen elkaar niet meer aan, maar staren ze voortdurend naar het scherm van hun laptop of mobiele telefoon. Hoe socialer de media, hoe asocialer het één-op-één-contact, vindt muziekduo Goed Volk. “Juist door niks te willen missen, missen deze types heel veel. Hier en nu. Genieten van een moment is verdraaid moeilijk als je alleen nog maar bezig bent met de vraag: wat zal ik daar straks over twitteren?” De band schreef er het lied ‘1 op 1’ over. Bekijk hieronder de video en de songtekst.

Ik zat laatst met mijn lief op een terras
En zij greep elke vijf minuten naar haar tas
Haar telefoon die trilde
Alsof hij zeggen wilde:
Ik wou dat jij nu ergens anders was

Ik was verbaasd, toen mijn vriendin subiet
Een sms begon te sturen en een tweet
Ik zei: Als jij nu aan het typen slaat
Dan heb ik liever dat je gaat
Naar degene die jij in jouw schermpje ziet

Ik wil jou 1 op 1, lekker live
Niet via Facebook, de Twitter of de Skype
Geen Gmail en geen chat
Ik wil jou in het echt
Want jij bent mooier dan die virtuele hype

Ik bekijk graag je gezicht en hoor je lach
Ik zou je willen zoenen, als dat mag
Ik zie jouw liefde schitteren
Zelfs zonder hem te twitteren
Ik hou het bij dit ouderwets contact

Ik wil jou 1 op 1, lekker live
Niet via LinkedIn, je Flickr of je Hyve
Geen krabbel en geen chat
Mijn netwerk is bezet
IRL is wat het allermooiste blijft

Er is veel te veel virtueel
Het is een blog aan mijn been
Veel te veel virtueel
Waar gaat de digitale snelweg heen?

Ik wil je 1 op 1, lekker wijf
Kijk niet op als ik jou een ansichtkaartje schrijf
Geen iPad die mij redt
Want ik wil met jou naar bed
En dat gaat beter tussen lakens, lijf aan lijf.

© 2011, Goed Volk. Tekst: Vincent Mirck. Muziek Bastiaan Klees.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

5 Responses to “Van sociale media word je asociaal”

 1. » Van sociale media word je asociaal: 1 op 1 Says:

  “N.a.v. mijn artikel ‘Van sociale media word je asociaal’ op FrankWatching”, blogt Sander Duivestijn op Sogeti.nl.

  Zie ook het Joop-debat met Duivestijn en Erwin Blom: http://bit.ly/qloJl8

 2. Eugene Mathijssen Says:

  Absoluut geen verkeerd nummer. Originele tekst en prima melodie.

 3. madbello Says:

  Echt lachen en zeer herkenbaar. Heel irritant als je echt geil bent. ”Het is een blog aan mijn been” :-)

 4. De Ochtend: mobiel internet passeert sms Says:

  […] Bij de ‘oudere’ generatie roept dit veranderende mediagebruik vanzelf de vraag op of chatten niet een stuk onpersoonlijker is dan bellen. Hoe asociaal zijn sociale media eigenlijk? Dat is een achterhaalde discussie: alsof je de auto afschrijft omdat die oude vertrouwde paardenkoets nog over die gezellig hinnikende viervoeters beschikt. Communicatie is gelaagder geworden, waarbij bellen nog altijd een optie is. We spreken elkaar vaker en intensiever dan ooit, alleen anders dan vroeger. […]

 5. Gedicht: Twitteraar (Vincent Mirck) Says:

  Daar zit hij dan
  In z’n eentje
  Met z’n tweetjes

Leave a Reply