Eén jaar Joop

JOOP in VARA-gids

Vandaag, 3 november 2010, bestaat Joop één jaar. Joop wie? Joop.nl, de opiniesite van de VARA. Zelf was ik een jaar geleden actief betrokken bij de oprichting van deze spraakmakende nieuwssite. Nog steeds maakt men zich er druk om: Geenstijl raakt er niet over uitgepraat en de VVD wil de site zelfs verbieden.

Joop, voluit Jouw Online Opinie Pagina, profileerde zich vanaf de start als het progressieve tegengeluid voor de vaak rechts-conservatieve en soms zelfs ronduit nihilistische schreeuwsites op internet, zoals Telegraaf.nl, De Dagelijkse Standaard, Geenstijl, Nujij, Hoeiboei, Het Vrije Volk en aandachtshoeren als Bert Brussen. In hun blinde woede over Joop.nl waren zij het afgelopen jaar misschien wel de belangrijkste ambassadeurs van de VARA-site.

Zelf was ik binnengehaald als het liberale geluid van Joop.nl. Op een zonnig terras in Slotervaart kwamen de initiators Francisco van Jole (Radio Online, De Leugen Regeert) en Maarten van den Heuvel (Pauw & Witteman) in de zomer van 2009 met me praten over dit nieuwe initiatief. Er was haast bij, want ik stond op het punt om voor een paar weken naar Indonesië te vertrekken – en Joop wilde snel van start gaan.

We kwamen er na mijn vakantie snel uit en ik begon op 1 september bij de VARA. Die start zal ik niet snel vergeten: op Twitter en de naarstig naar lezers zoekende website van het noodlijdende HP/De Tijd noemden sommigen me prompt landverrader of NSB’er, op Geenstijl werd ik zelfs doodgewenst. De verhuftering tierde welig. Allemaal omdat ik ging werken voor ‘de linkse kerk’. Dat mag niet, aldus dezelfde mensen die ook net doen alsof ze vrijheid van meningsuiting belangrijk vinden maar ondertussen anderen de mond willen snoeren.

Links is de afgelopen jaren een vies woord geworden, met dank aan politieke charlatans als Pim Fortuyn en Geert Wilders. Was Joop.nl links? Absoluut. Liever Cohen aan de macht dan Rutte, over dat streven deed de opiniesite niet geheimzinnig. Toch prefereerden we de term ‘progressief’, want we hielden evenzeer van D66 als de SP. Als uitgesproken D66’er droeg ik bij aan liberale geluiden op de site.

Als ik eerlijk ben is Joop linkser geworden sinds ik de site deze zomer, na precies een jaar, verliet. De website stond als een huis, haalde dagelijks honderden reacties op populaire topics en werd regelmatig geciteerd rond de lokale en landelijke verkiezingen van dit voorjaar. Daar ben ik trots op. Toch vond ik het tijd om mijn horizon te verbreden.

En nu, in de week dat Joop.nl precies een jaar bestaat, is de site weer het middelpunt van een rel. Anouchka van Miltenburg, Kamerlid van de rechtse regeringspartij VVD, trok gisteren als een Don Quichote ten strijde tegen de publieke omroepen, die volgens haar niet op internet mochten concurreren met krantensites. “Het is oneigenlijke concurrentie!” Volgens haar zullen de internetactiviteiten van de omroepen wat de coalitie betreft stoppen. Daarbij noemde ze Joop.nl expliciet als voorbeeld van wat ze een ‘vervuilend’ effect noemt.

Hoe pareerde Joop deze aanval? Met een vlijmscherpe counter: Francisco van Jole ging op Radio 1 in debat met Telegraaf-uitgever Frank Volmer. Met gevoel voor overdrijving noemde Van Jole het een aanval van rechts op links. Misschien niet helemaal waar en al helemaal niet te bewijzen, maar Joop wakkerde wederom een ideologische discussie aan. En dat vind ik leuk aan Joop.

Of de VVD het nu wil of niet: lang leve Joop! En lang leve het vrije debat op internet. Goed dat er tegenover al die rechtse schreeuwers ook een linkse schreeuwer staat.

Jeroen Mirck was als redacteur betrokken bij de oprichting van Joop.nl. Inmiddels is hij werkzaam als community manager bij Deloitte Innovation en zelfstandig media-adviseur. Dit opiniestuk verscheen uiteraard ook op Joop.nl.

Tags: , , , , ,

5 Responses to “Eén jaar Joop”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter […] Hoera, vandaag bestaat @Joop_nl precies 1 jaar! Terugblik: van doodsbedreiging tot door VVD bepleit verbod.

  [Zie ook de discussie op Facebook: http://tinyurl.com/facejoop ]

 2. JeroenMirck.nl » Liefde, leven en werk Says:

  […] Terugblikken, het gebeurt deze laatste week van het jaar aan de lopende band. Bijna iedereen doet het, maar toch is iedere persoonlijke terugblik uniek en dus waardevol. Voor mij was 2010 in alle opzichten een turbulent jaar. Het was een jaar van zoeken, ontdekken en soms ook weer kwijtraken. Een intensieve maar waardevolle ontdekkingstocht die nog niet is voltooid. […]

 3. Cartoonrel Joop.nl vs. Wilders Says:

  […] Over smaak valt niet te twisten, toch doen we het volop. Van de twist over een recente Wilders-cartoon op opiniesite Joop.nl krijg ik een nare smaak in de mond. Waarom? Omdat het niet gaat om waar het eigenlijk over had moeten gaan, namelijk het als provocatie bedoelde plan van de PVV om het tuig van onze samenleving weg te stoppen in tuigdorpen. Respectloos en dom, een politieke partij onwaardig. Alweer een reden om op 2 maart géén PVV te stemmen. Maar daar gaat deze cartoonrel al lang niet meer over. […]

 4. Eigen baas Says:

  […] In de afgelopen twee jaar kwamen er boeiende projecten op mijn pad die ik alleen in vaste dienst kon doen: een grote opinieblog opzetten (Joop.nl, voor de VARA) en binnen een groot corporate bedrijf aan de slag met sociale media (Deloitte). Mooie projecten waar ik vol enthousiasme ja tegen zei. […]

 5. Publieke Omroep, van onze belastingcenten? Says:

  […] Tijdens een hoorzitting over persbeleid in de Tweede Kamer beklaagden Frank Volmer (directeur Telegraaf Media Nederland), Philippe Remarque (hoofdredacteur Volkskrant) en Sander Stallinga (uitgever NU.nl) zich over oneerlijke, want gesubsidieerde concurrentie door de Publieke Omroepen op internet. De meeste pijlen richtten zich op NOS.nl, maar Remarque pleit bovendien voor een verbod op mijn ex-werkgever Joop.nl (van de VARA) dat veel succesvoller was dan zijn eigen falende opiniepagina op internet. […]

Leave a Reply