Stripdagen Haarlem 2010

Komend weekend wordt er weer gestript: dan vindt voor de tiende keer het grootste stripfestival van Nederland plaats, de Stripdagen Haarlem. Geen boekenbeurs, maar een evenement van internationale allure dat de hele binnenstad van Haarlem overwoekert. Wereldberoemde stripmakers als Charles Burns, Hanco Kolk en Chris Ware zijn aanwezig, terwijl schrijver Arnon Grunberg een lezing houdt over de graphic novel. Ook ik sta op het programma vermeld, vanwege een serie podiuminterviews, onder meer met Burns en Brecht Evens, winnaar van de Willy Vandersteenprijs (die de VPRO Grand Prix vervangt). En o nostalgie: op zaterdag staat ook de prijs op het programma die ik vijf jaar geleden bedacht: de Clickies. De wat?

De Clickies, voluit de Clickburg Webcomic Awards, zijn de prijzen voor de beste Nederlandse strips die primair voor internet worden gemaakt. Na twee edities, met als hoogtepunt de tweede uitreiking op de Stripdagen Haarlem (lees het verslag van het toen nog heel prille Bright), zette ik er als organisator en juryvoorzitter een punt achter. De prijs werd in 2007 nog eenmaal zonder mijn inbreng uitgereikt, maar verdween toen van de radar. Tot dit jaar. Mijn opvolger Tom Hamoen heeft de draad toch weer opgepikt en presenteert zaterdag de vierde editie van de prijs.

Vandaag werden de nominaties voor de Clickies 2010 bekendgemaakt. Eén kanshebber had ik eerder deze maand alvast goed voorspeld: de populaire fotostrip Ype + Willem. In de categorie gagstrips moeten Ype Driessen en Willem Stam het opgenemen tegen Cartoondiarree (Michiel van de Pol was hier ‘in mijn tijd’ ook al succesvol mee), Louis de Leguaan (Stephan Brusche) en Hogwashed van Frank Hollander.

Ook onder de genomineerde cartoonisten veel bekenden: Bandirah, Lectrr, Hallie Lama en Metin Seven. Van dit viertal draait Lectrr het langst mee, is Bandirah het absurdst, heeft Seven de beste Photoshop-skills en is Walhallie stiekem het grappigst.

De Nederlandse webcomic-pionier Reinder Dijkhuis is voor de tweede maal genomineerd in de derde en laatste categorie Best Epic Webcomic, met Rogues of Clwyd-Rhan. Hem gun ik die prijs van harte, al moet hij eerst afrekenen met Lizzy (Remco Ketting), Curtain Call (Setsuna) en Chasing The Sunset (Alien & Mithandir).

Wat ik jammer vind is dat de shortlists worden gedomineerd door oude namen uit de tijd dat ik zelf de Clickies nog uitreikte. Dat bevestigt mijn beeld dat de Nederlandse webcomic-scene niet echt in ontwikkeling is. Maar is dat in de hele stripwereld niet hoofdzakelijk het geval? Elke stripbeurs weer kom je goeddeels dezelfde kopstukken tegen, soms aangevuld met een speciaal ingevlogen internationale topper. Daarom bezoek ik eigenlijk nooit meer stripbeurzen. Gelukkig slaagt de organisatie van de Stripdagen Haarlem er altijd wel weer in om dat tweejaarlijkse evenement op en rond de Grote Markt net even wat extra cachet te geven. Zodoende ben ik komend weekend toch weer van de partij. Jij ook?

Hansje Joustra op Stripdagen Haarlem

Stripdagen Haarlem 2008: uitgever Hansje Joustra (Oog & Blik) toont trots de voorpagina van NRC Handelsblad, met daarop als opening de winnaar van de VPRO Grand Prix 2008, Chris Ware. Deze Amerikaan is dit jaar de gastcurator. (Foto: Jeroen Mirck)

Tags: , , , , , , , , ,

7 Responses to “Stripdagen Haarlem 2010”

 1. Twitter Trackbacks Says:

  Tweets about this link: @ypewillem: [Blog] Stripdagen Haarlem 2010
  http://bit.ly/amcGpW (via @JeroenMirck)

 2. Michael Minneboo Says:

  Eens Jeroen, de webcomic is niet meer wat hij geweest is. Een paar jaar geleden was dat wel anders, toen waren er veel meer. Al lees ik de cartoons van Hallie Lama ook iedere dag met plezier. Wat mij betreft mag hij met een Clickie naar huis gaan dit jaar.

 3. Dit weekend is Haarlem stripstad van Nederland Says:

  […] Wat er nog meer te doen is op de Stripdagen kun je natuurlijk lezen op hun site, maar ook Jeroen Mirck, oud(?)-stripjournalist schreef een aardig overzicht met een persoonlijke insteek. Ook is er veel te doen met de Zone 5300, de uitgave van een nieuw nummer met Peter de Wit als gastredacteur en de Summer Sale. […]

 4. Jeroen Mirck Says:

  Update: mijn interviewprogramma ziet er als volgt uit:

  Zaterdag 14:00 uur interviews met Brecht Evens en Martijn van Santen.
  Zondag om 16:00 uur interviews met Dominique Goblet en Charles Burns.

  Locatie: Philharominie (kleine zaal), Lange Begijnestraat 11, Haarlem

 5. p@ul Says:

  Beste webstrip van dit moment is Mannetje Pug.

 6. Jeroen Mirck Says:

  And the winners of a Clickie are… Hallie Lama, Curtain Call en Cartoondiarree!

  Zelf kon ik er helaas niet bij zijn omdat mijn interviews gelijktijdig stonden geprogrammeerd. Ik hoorde dat het nog spannend was tussen Cartoondiarree en Ype + Willem. Hallie Lama sprak ik gisteren al wel, hij had zijn Clickie-bokaaltje trots voor zich op de Xtra-stand staan, waar hij zijn boekjes signeerde. Winnaars, proficiat!

 7. JeroenMirck.nl » 4 x Graphic Novel Says:

  […] Ook de tiende Stripdagen Haarlem waren weer een feest. Mooi werk, mooi weer, mooie mensen. Van jonge talent tot ervaren succesauteurs als Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke, zie foto). Net als twee jaar geleden deed ik podiuminterviews in de kleine zaal van Philharmonie, een programma dat de organisatie ‘Strippraat’ had gedoopt. Ik sprak vier stripmakers, twee maal twee op beide dagen van afgelopen weekend. Zaterdag ging dat in het Nederlands, met Brecht Evens en Martijn van Santen, zondag sprak ik Engels met Dominique Goblet en Charles Burns. Vier zeer uiteenlopende artiesten, maar met als hoofdthema: de autobiografische strip. […]

Leave a Reply