Ype + Willem

Een tijd geleden schreef ik een recensie van ‘Heel herkenbaar’, de eerste bundel van de fotostrip die Ype + Willem wekelijks voor NRC.next maken. Leuk boekje, daar niet van. Maar wat ik vergat te zeggen in die boekrecensie: online is de strip veel leuker!

Fotostrips zijn altijd het stiefkindje van het beeldverhaal geweest. Ze getuigden doorgaans van een extreme lulligheid en stonden in Tina, Hitkrant en vakbondsblaadjes. De laatste jaren lijken fotostrips herontdekt als camp. Met de website Fotostrips.nl bewijst Ype Driessen (de stripmaker van het stel, Willem Stam is collagekunstenaar) zelfs dat je er ook gewoon leuke strips mee kunt maken die een trouw publiek bedienen.

Ype maakt korte grappen (standaard in vier plaatjes) over het knusse homohuishouden met zijn nuchtere vriend Willem. Dat levert melige grapjes op over samenwonen, studiestress, mooie mannen, schoonfamilie en kamperen.

De associatie met de autobio-strips van Floor de Goede is onvermijdelijk: ook een jong homostel, ook die lulligheid, ook vier plaatjes, ook groot geworden als webcomic. Daar wordt niet geheimzinnig over gedaan, want Flo krijgt zelfs een bijrol als zichzelf in een serie grappen. Ype is eenzelfde twijfelkont als Flo, maar dan wel eentje van het licht-neurotische soort. Erg komisch is de scene waarin hij Willem meetroont naar het Tilburgse museum De Pont, waar hij in moeilijke volzinnen eindeloos debiteert over de hedendaagse kunst aldaar terwijl Willem veel meer interesse heeft voor een mooie jongen verderop.

In het begin van dit boekje lijken de fotopersonages en hun dialogen soms nog wat stijfjes, maar gaandeweg de bundel wordt hun wereld steeds vanzelfsprekender. Dan pakt het je en ga je er helemaal in mee. Toch blijft het fenomeen fotostrip soms wat wringen: de bewuste lulligheid is soms wat al te flauw. Daar staat tegenover dat er om Ype + Willem vaak genoeg hard te lachen valt. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Tot zover de recensie dit ik eerder dit jaar in Stripschrift publiceerde. Kijkend op de website van Ype + Willem werd ik heel erg vrolijk. Niet alleen van de interactieve ‘klikstrips’, die een eigen dynamiek aan de vertelde grappen meegeven, maar ook van het simpele maar slimme gebruik van social media. Facebook, Twitter en een aangeboden dieplink maken het eenvoudig voor bezoekers om de grappen te delen met vrienden. Geen poeha, gewoon lekker simpel.

Ik ben benieuwd of Ype + Willem begin juni in de prijzen gaan vallen bij de Clickies, de ooit door mij bedachte maar inmiddels overgedragen awards voor de beste Nederlandse webcomics. Alweer een goede reden om naar de Stripdagen Haarlem te gaan.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Ype + Willem”

  1. Twitter Trackbacks Says:

    Tweets about this link: @ypewillem: Een heel vriendelijke bespreking van onze strips door journalist Jeroen Mirck: http://bit.ly/dAugMP […]

  2. JeroenMirck.nl » Stripdagen Haarlem 2010 Says:

    […] Vandaag werden de nominaties voor de Clickies 2010 bekendgemaakt. Eén kanshebber had ik eerder deze maand alvast goed voorspeld: de populaire fotostrip Ype + Willem. In de categorie gagstrips moeten Ype Driessen en Willem Stam het opgenemen tegen Cartoondiarree (Michiel van de Pol was hier ‘in mijn tijd’ ook al succesvol mee), Louis de Leguaan (Stephan Brusche) en Hogwashed van Frank Hollander. […]

Leave a Reply