Wat bloggen zo bijzonder maakt

Sinds vorige week is Nederland een blogboek rijker: Bloghelden, een boek dat de geschiedenis van de Nederlandse blogosfeer in kaart brengt. Tijdens de boekpresentatie won ik een exemplaar, vlak nadat ik er al eentje had gekocht. Spontaan besloot ik het gewonnen exemplaar op mijn eigen weblog te verloten, voorzien van handtekeningen van vele aanwezige bloggers. Wie het boek wilde winnen moest er wel wat voor doen: in een comment uitleggen wat het bloggen in Nederland zo bijzonder maakt. Vandaag zit de deadline erop en… is de winnaar bekend!

“Knowlegde wants to be free”, schreef een van de vele bloggers voorin het te verloten exemplaar van Bloghelden. Eigenlijk heel logisch dus om het boek ook echt weg te geven. Ik was niet de enige die een exemplaar weggaf, want ook Luna (van lifelog Maanisch) riep haar lezers op om iets leuks te schrijven in de comments. En tja, ik ben natuurlijk geen Luna. Ik heb geen borsten, ook geen rood haar en ik schrijf niet over seks.

Toch reageerden ze op mijn blog, de ware diehard-bloggers en andere zoekers naar de zin van het leven. Het zijn niet per se allemaal anekdotes, maar evengoed is het veelzeggend over wat er in de blogosfeer gebeurt. Laat ik hun reacties thematisch op een rij zetten. Wat leren we ervan?

1. Dat bloggers zelf nieuws worden doordat ze sneller zijn dan journalisten. Stefan Hilderink schreef: “Op mijn weblog schreef iks een snelle post over een game waar ik nogal enthousiast over was. Deze game bleek tegelijkertijd ook erg gewelddadig en hield de politiek erg bezig. In deze snelle post liet ik ook merken om de game te gaan halen. En voordat ik het wist belde het AD mij op met de vraag of ik mijn ervaringen met de game kon delen met de krant. Voordat ik het wist zat er een journalist en een fotograaf bij mij op de bank!”

2. Democratisering van verslaggeving: reacties als aanvulling op een blogpost. Leoni Janssen reageerde: “Als in de Volkskrant een rotstuk staat, dan moet je het daarmee doen. Als dat op een blog gebeurt, is er altijd de gelegenheid daar de andere kant van het verhaal aan toe te voegen. De blogger en de reacties samen maken het verhaal. Aan de lezer om zijn conclusie te trekken.”

3. Weblogs als wegbereider van de sociale mediarevolutie. Karin Ramaker verwoordde het als volgt: “Weblogs rule. Vooral nu. Ik denk dat weblogs staan aan de rand van een nieuwe revolutie.”

4. De schaamteloze onthullingen op bijvoorbeeld vrouwenblogs. Twitteraar @jpschadde linkte naar een hilarisch verhaal in Bright en zei erover: “Sommige mensen zijn zich duidelijk niet bewust dat een online dagboek openbaar is… voor iedereen.”

5. De tsunami aan Geenstijl-trollen die soms even langsraast. Dick de Vriesch is er zelf een, getuige zijn reactie: “Het leukste blogmoment was toch wel dat jij alle Geenstijl-meuk over je heen kreeg. Heb ik wat gewonnen?”

6. Het familiegevoel van blogcommunity’s. Webdesigner Soyrosa omschrijft hoe zij ooit als 16-jarige ging bloggen en allemaal ‘blogvrienden’ maakte. “Toen, in die begindagen van mijn blogleven, zat ik bij een kleine blogcommunity. Veel van die mensen waren ‘familie’ geworden. (…) Afijn, dat echte ‘familiegevoel’ is wel een beetje weg, bloggers haken af, reageerders haken af, maar toch is dat nog steeds voor mij een beetje een ’symbool’ van de Nederlandse blogosfeer. Want waar ik ook tijdens doorklikken terecht kom, meestal kom ik dezelfde namen weer tegen in de reactievelden. En oh ja, een paar van die bloggers van dat eerste uur lees ik nog steeds, en komen ook nog steeds bij mij langs.”

7. Het adaptieve karakter van blogs. “Als niet-zo-actieve blogger ben ik nog steeds verwonderd over dat blogs er nog steeds zijn en met elke nieuwe sociale media-uitvinding enkel sterker lijken te worden”, schrijft reageerder Peter. “Toen Twitter net opkwam werd het beschouwd als een soort ‘next step’ van het bloggen, terwijl het inmiddels meer een aanvulling lijkt op het bloggen. Het verrijkt het bloggen zelfs, door middel van de mogelijkheid om Twitter in blogs te integreren en mensen te wijzen op interessante blogs. Blogs blijven, transformeren mee en staan niet stil, wat bloggen toch een soort rots in de digitale branding maakt.”

Dank voor alle reacties, ook op Twitter, LinkedIn en Facebook. Volgens de vooraf geformuleerde wedstrijdregel dat bijdragen echt hier gepubliceerd dienden te worden, ga ik uit de bovenstaande inzendingen kiezen. De winnaar krijgt het rijkelijk gesigneerde exemplaar van Bloghelden. Laat ik jullie niet langer in spanning houden. The winner is… Soyrosa, vanwege haar mooie persoonlijke verhaal. Proficiat!

Tags: , , , , , , , , ,

7 Responses to “Wat bloggen zo bijzonder maakt”

 1. Twitter Trackbacks Says:

  @metkcom: http://tinyurl.com/33jlmos via @JeroenMirck 6 minutes ago

 2. karin r. Says:

  ik deed niet eens mee met je wedstrijd! maar leuk dat je me erin meegenomen hebt. ;-)

 3. Rose Says:

  En dat je dan om half elf je DM’s checkt, een linkje aanklikt en ziet dat je gewonnen hebt :-) Leuk! Het boek had ik sowieso willen kopen, maar om hem op deze manier gesigneerd en al te kunnen winnen is uiteindelijk veel leuker :-)

 4. jpschadde Says:

  En ik maar denken dat je 7 gesigneerde boeken zou verloten! Rose, Soyrosa, gefeliciteerd!

 5. madbello Says:

  Gefeliciteerd @Soyrosa, het is echt een mooie, zware en gekleurde prijs.

 6. Rose Says:

  Dank voor de felicitaties :-) Ik ben al plek aan het vrijmaken in mijn boekenkast.

 7. JeroenMirck.nl » Mijn jaar 2010 (volgens Facebook) Says:

  […] Deze laatste maand van het jaar ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om elke dag een blogpost te schrijven. De actie #ElkeDagBloggen is een experiment om te kijken hoe het ook alweer is om ‘klassiek’ elke dag iets te bloggen. Niemand verplicht bloggers om dat koste wat kost elke dag te doen, dus is het juist daarom interessant om jezelf eens een maand zo’n verplichting op te leggen. wat gebeurt er dan, ga je anders bloggen? Verplichting is trouwens een relatief begrip, want ik vind bloggen juist heel erg leuk om te doen. […]

Leave a Reply