De wereld staat even stil

Instagram (October 2017)

Op reis door Iran stond mijn wereld even stil. Een reis vol hevige indrukken, maar zonder de dagelijkse nieuwsstroom. Terug thuis barstte de hectiek weer los, op vele fronten. De maandag na terugkeer maakte mijn burgemeester Eberhard van der Laan bekend zijn werk neer te leggen. Longkanker had hem te zeer verzwakt. Vandaag kwam de onvermijdelijke onheilstijding: Van der Laan is overleden. Daarmee verliest Amsterdam een sterke en betrokken burgervader. Rust in vrede, ‘Damsko Strijder’.

Vandaag op mijn Instagram (hierboven een screenshot) het mooie beeld waarmee Kamp Seedorf begin dit jaar de zieke Van der Laan een hart onder de riem stak. Schoonmakers van de gemeente hadden deze zeer gewaardeerde street art in de Wibautstraat enkele dagen later per ongeluk alweer verwijderd, maar ik had het geluk er een foto van te kunnen maken toen ik op bezoek was bij Bureau Wibaut.

Vanmiddag ben ik daar opnieuw, voor het resultaat van mijn besprekingen met dit journalistencollectief: de uitreiking van de Gouden Freelancer Award, die wij als Auteursbond sponsoren. Dat voelt raar, want nu Amsterdam in rouw is, zal dit toch een andere bijeenkomst zijn dan vooraf verwacht. Het is een symposium over betrokken journalistiek. Ook aan ons de taak om er (in de woorden van Van der Laan) voor te zorgen dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is.

Jeroen Mirck, voorzitter van de sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond… én natuurlijk Amsterdammer.

Tags: , , ,

Leave a Reply