Beste Albums van rampjaar 2016

Music-Bowie-PJ-Yorke

Muzikaal gezien was 2016 een prachtig jaar en tegelijk een rampjaar. David Bowie stierf, maar schonk de wereld ook een imposante zwanenzang: ‘Blackstar’. Ook andere grootheden overleden: Prince, George Michael en Leonard Cohen, waarvan de laatste eveneens een indringend album naliet. ‘You Want It Darker’ is een toepasselijke titel, want de somberheid domineert mijn muziekjaar. Nick Cave zingt over zijn overleden zoon, Polly Jean Harvey doet verslag van de tragiek in Kabul en Kosovo. Haar zag ik live met een indrukwekkende show in de Heineken Music Hall. Na veel wikken en wegen kwam ik tot een jaarlijst van beste albums, waar PJ Harvey bovenaan is geëindigd.

  1. PJ Harvey: The Hope Six Demolition Project
  2. Radiohead: A Moon Shaped Pool
  3. David Bowie: Blackstar
  4. Ryley Walker: Golden Sings That Have Been Sung
  5. Nick Cave & The Bad Seeds: Skeleton Tree
  6. Parquet Courts: Human Performance
  7. The Veils: Total Depravity
  8. Andrew Bird: Are You Serious
  9. The Tragically Hip: Man Machine Poem
  10. Eefje de Visser: Nachtlicht

Het opvallende aan mijn top-3 van dit jaar (zowel qua waardering als gemeten via mijn luistercijfers op Last.fm) is dat het dezelfde drie artiesten zijn die ook bovenaan staan in de allertijdenlijst van mijn muzikale statistieken die ik al meet sinds tien jaar: David Bowie, PJ Harvey en Radiohead. Kwaliteit verloochent zich niet.

Er zijn natuurlijk ook individuele liedjes die er afgelopen jaar uitsprongen. Behalve de Grote Drie waren dat ook artiesten die mijn albumlijst niet haalden. A Tribe Called Quest verwoordde de Trumpiaanse tijdgeest met het protestlied ‘We The People’. Bleeding Heart Pigeons verraste me in Paradiso als voorprogramma van Andrew Bird en maakte indruk met het epische nummer ‘A Hallucination’.

Tot slot zou ik Andy Shauf willen noemen, die met zijn album ‘The Party’ weliswaar niet mijn jaarlijst haalde (vorig jaar lukte hem dat wel), maar met ‘The Magician’ en ‘Quite Like You’ twee geweldige melodieuze pareltjes schreef. Ook hem zag ik dit jaar live in Paradiso.

Hopelijk heb ik jullie met deze muziektips kunnen inspireren. Het was een bijzonder muziekjaar, met als kers op de taart de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan Bob Dylan. Ik wens al mijn lezers een gelukkig en muzikaal 2017 toe!

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply