De prins is dood, lang leve de prins!

Purple Rain

De prins is dood, lang leve de prins! Na David Bowie overleed donderdag mijn tweede muzikaal idool uit de jaren tachtig: Prince Rogers Nelson, kortweg Prince. Twee onvergelijkbare genieën. Prince overrompelde me direct, terwijl Bowie in de loop der jaren onder mijn huid kroop. Prince pronkte met zijn talent, leek daarin onverzadigbaar exhibitionistisch. 

Die gretigheid werkte bij mij uiteindelijk toch wat averechts. Na de briljante jaren tachtig (met onmiskenbare meesterwerken als 1999, Purple Rain en Sign ‘O’ the Times), begon Prince midden jaren negentig een beetje te zwalken. Hij overvoerde zijn fans met overvolle albums vol wisselvallig materiaal en grappig bedoelde stemmetjes tussendoor, zoals ‘The Gold Experience’ en de grotendeels overbodige driedubbelaar ‘Emancipation’.

Maar goed, over de doden niets dan goeds. Ik hield van de muziek van Prince en zal dat altijd blijven doen. Toch valt zijn dood me minder zwaar dan die van Bowie. Prince ruziede de laatste decennia met de muziekindustrie, veranderde meermalen zijn naam en werd Jehova’s getuige. Hij schreef nog steeds met enige regelmaat perfecte funk- of rocksongs en gaf geweldige concerten (ik zag er drie of vier), maar de urgentie was een beetje weg. In dat opzicht verschilt hij enorm van Bowie, die rond diezelfde tijd zichzelf bleef vernieuwen (met uitstapjes naar dance en grunge) en aan het einde van zijn leven doodleuk een nieuw meesterwerk vervaardigde.

Prince blijft Prince. Een onhebbelijke weirdo soms, maar bovenal een onnavolgbaar goede artiest. “I’m not a human, I am a dove. I’m your conscious, I am love. All I really need is 2 know that U believe. Yeah, I would die 4 u.”

Bij overleden muzieklegendes kun je eindeloos hun werk citeren. Bij Prince denk ik dan aan zijn meest verdrietige liedje: ‘Sometimes it snows in April’, van het muzikaal vernuftig aaneen gemixte conceptalbum ‘Parade’ uit 1986. Het album van het blije ‘Kiss’ sluit af met deze melodramatische woorden:

“Sometimes I wish that life was never ending
But all good things, they say, never last
And love, it isn’t love until it’s past.”

Tags: , , , ,

Leave a Reply