Sunday View: Groene Marathon 2014

Groene-Marathon-start

Het was beestenweer, maar daarmee maakte De Groene van Amsterdam juist een onuitwisbare entree op de Nederlandse hardloopagenda. Ongeacht de regen en harde windstoten was het heerlijk om hard te lopen door mijn eigen achtertuin. Er was een kidsrun, het merendeel van de lopers ging van start op de 10 kilometer en honderd fanatiekelingen (waaronder ik) liepen een volledige marathon langs het vele mooie groen van stadsdeel Nieuw-West. 

Het parcours van de marathon was prachtig. Na een rondje om de Sloterplas ijlden de lopers noordwaarts, naar Geuzenveld. Via de Ookmeerweg werd de Lutkemeer aangedaan, waarna een ruime lus via sportpark De Eendracht en Halfweg de renners op de winderige dijk bracht die Amsterdam scheidt van Lijnden en Badhoevedorp. Via Osdorp bereikten we natuurpark De Nieuwe Meer, om vervolgens via het Christoffel Plantijnpad de eindsprint in te zetten, terug naar de Sloterplas.

Veertien jaar geleden liep ik kort na elkaar drie marathons: twee keer Amsterdam en eenmaal Rotterdam. Daarna raakte rennen bij mij in het slop. De laatste jaren bouwde ik mijn looproutine weer op door mee te doen aan de Dam Tot Damloop (10 mijl) en diverse wedstrijden over 10 kilometers, zoals de Brettenloop en de Sloterplasloop. Ooit zou ik weer een marathon lopen, maar die kwam eerder dan verwacht. Immers, ik ken de organisatoren van ‘De Groene’ en vond ze te aardig om nee te zeggen.

Na veertien jaar marathonloosheid maakte ik de klassieke fout om te snel te beginnen. Nou ja, ik ken mezelf: ook als ik langzamer zou zijn gestart, was ik mezelf net zo hard tegen gekomen. Uiteindelijk viel het mee. Mijn tempo ging omlaag, maar ik bleef soepel bewegen, ondanks de regen, de kou en de zere voeten. Op het eerste meetpunt kwam ik als negende door, aan de finish was ik ondanks mijn terugval nog altijd de nummer 31. En mijn tijd? Die bedroeg 3:44:17 uur, een nieuw persoonlijk record. Wow, dat had ik niet verwacht!

Vanavond lig ik met mijn stramme benen omhoog. het was koud, het was zwaar, maar de eerste editie van de Groene Marathon was een onvergetelijke ervaring! Dank aan Abdelkader Benali, Iwan Daniëls, crowdfunder Ronald Kleverlaan, AAC Atletiek en alle vrijwilligers. En dank aan Kinga die er natuurlijk na de finish was om haar overbelaste man op te vangen. Volgend jaar ga ik voor een nieuwe toptijd in Nieuw-West!

Lees ook mijn meer algemene verslag op Amsterdam Centraal

Groene-Marathon-tussentijd

Foto’s: Willem van Ham

Tags: , , ,

Leave a Reply