Negen looptips voor de Dam Tot Damloop

Dit weekend doe ik weer mee aan het grootste loopevenement van Nederland: de Dam Tot Damloop. Het kan verkeren: in 2011 moesten de lopers een langdurige hoosbui trotseren, dit jaar zijn de weersvoorspellingen gunstiger. Al weet je dat in Nederland nooit zeker. Dit soort tegenslagen horen bij een hardloopwedstrijd, maar je kunt je er tegen wapenen. Als redelijk ervaren hardloper (drie marathons en talloze kortere wegraces) heb ik een paar looptips op een rij gezet.

 1. Relax, het is maar een wedstrijd! Zowel fysiek als mentaal zie je lopers voorafgaand aan en tijdens een wedstrijd vaak ontzettend gestresst rondlopen. Ontspan je spieren, maar ook je geest. Focus je tijdens de race niet tezeer op hoe lang je nog moet, maar probeer ook van het lopen en de wedstrijd te genieten.
 2. Vergeet je warming-up niet. Overweldigd door de drukte en alle indrukken vergeten lopers dat nog wel eens. Wachtend in het startvak koel je bovendien snel af. Blijf in beweging, stretch nog even bij de hekken.
 3. Nog iets wat je in alle hectiek kunt vergeten: het aanzetten van je eigen tijdsregistratie. RunKeeper, Nike+ of Endomondo geven je een persoonlijke einduitslag. Wel zo leuk natuurlijk. Wat je ook kunt doen is MyLaps toestemming geven om je officiële eindtijd te versturen naar Twitter en Facebook.
 4. Start niet te snel. Voor veel onervaren lopers zijn de 16 kilometers van de Damloop een afstand die ze nog nooit echt hebben getraind. Doseer dus je krachten. Zeker de IJ-tunnel vlak na de start kan je aanzetten tot een snelle start, maar blijf je realiseren dat het vanaf daar nog heel ver is. Alles wat je aan het begin te snel loopt, lever je aan het eind dubbel in.
 5. Persoonlijk train ik graag met oortjes in (en mijn favoriete muziek), maar bij wedstrijden is dat echt een absolute afrader. Een hardloopwedstrijd is een sociaal gebeuren, maar bovenal mis je aanwijzigingen van de speaker, mensen die je willen passeren en… het startschot! Niet handig dus.
 6. Vergeet niet te drinken! Vind je het vervelend om tijdens de race bekertjes water aan te nemen en al lopende te drinken? Neem dan eigen bidons mee of stop even om rustig te drinken. Je hebt dat vocht echt nodig bij zo’n zware inspanning. Denk niet dat je zonder kunt!
 7. Voor debutanten: ken het parcours. Dan weet je wat je ongeveer te wachten staat en wanneer de finish eraan zit te komen. Zeker een aanrader als je de wachtenden wil imponeren met je indrukwekkende eindsprint.
 8. Dan nog even over de ambiance van de Damloop: er staan duizenden mensen langs de route om jou en al die andere lopers aan te moedigen. Kijk om je heen en geniet ervan. Laat dat ook merken: dat is voor jezelf leuk én voor al die supporters. Ook zij maken de sfeer van de race.
 9. En mocht het allemaal slechter gaan dat gepland? Pas dan je ambities aan en ga niet forceren. Dan loop je jezelf de vernieling in. Bedenk daarbij dat je tempo verlagen vaak beter werkt dan een tijdelijke noodstop. Tenzij je natuurlijk echt even niet meer kunt. Hoe dan ook: praat jezelf niet de put in en probeer aan te haken bij een groepje dat een rustiger tempo loopt. Dan kom je toch nog gezond en wel in Zaandam.

Tot zover mijn hardlooptips. En baas boven baas: Harm Klifman heeft liefst 42 tips voor de marathon. Doe ermee wat je wil. Maar bedenk: hardlopen doe je voor je lol. Veel succes én plezier dus bij de Dam Tot Damloop!

Foto’s: PjotrP (Flickr/CC) en Jeroen Mirck

Finish-Damloop-2014

Tags: , , , ,

6 Responses to “Negen looptips voor de Dam Tot Damloop”

 1. Suzanne Says:

  Bedankt voor je tips! Ik loop de Dam tot Damloop morgen voor het eerst, heb er onwijs veel zin in!

 2. Jeroen Mirck Says:

  Graag gedaan, Suzanne. De Damloop was vandaag weer een prachtig spektakel, bovendien zonder de regenbuien van vorig jaar. Zo’n 45.000 lopers kwamen in actie. Hier de beelden van Studio Sport:
  http://nos.nl/video/421975-komon-zegeviert-in-dam-tot-damloop.html

 3. Harm Klifman Says:

  Jeroen,

  Mijn collega’s waren blij met je tips. Precies de goede boodschap om vol animo aan de start te verschijnen. En ze hebben allemaal prima gelopen.
  Dus nogmaals dank!

  Harm

 4. Terugblik op Dam Tot Damloop 2012 Says:

  […] Toch nog even terugkomen op mijn tweede Dam Tot Damloop: beter weer, nog betere sfeer en zelfs een betere eindtijd. Ik had even in mijn hoofd zitten dat de 1 uur 13 van vorig jaar mijn bruto tijd was (zelfgeklokt, dus niet de wedstrijdtijd), maar dat was wishful thinking. Oftewel: mijn 1:11:22 uur van dit jaar overtreft mijn oude toptijd van 1:13:38 uur uit 2011. En dan te bedenken dat er (ondanks mijn 9 looptips) ditmaal toch een paar dingen niet optimaal waren […]

 5. Jeroen Mirck Says:

  Leuk om te horen, Harm!

 6. Desirée Says:

  Hi, Wat een goede tips Jeroen! Het klopt! Ik heb ook jaren bij een atletiekvereniging getraind. Je ene PR was nog niet geklopt, of je moest al weer focussen op de volgende PR. Gevolg: slecht slapen, overstressed aan de start! Doe ik niet meer aan mee. Dit jaar ook weer eens de dam tot dam gelopen. Ooit in 2005 liep ik ‘m in 1.20 uur. Nu in 1.27 uur. Maar…. veel lekkerder gelopen, geen verzuring en echt genoten onderweg. Ik kan het iedereen aanraden. Het is inderdaad maar een wedstrijd. De prestatie wordt je vaak opgelegd door je omgeving. Blijf er lekker relaxed onder, dan geniet je veel meer. Echt ik spreek uit ervaring. Heb heel wat wedstrijden weggekauwd!

Leave a Reply