Emigratie uit Nieuw-West

Stadsdelen

Goed en slecht nieuws over mijn stadsdeel: je kunt er nu een dekbedovertrek van bestellen (I kid you not!) en blogger van het eerste uur Arnoud de Jong, beter bekend als Verbal Jam, heeft Nieuw-West, ja zelfs de stad verlaten. Bepaal zelf maar wat je het goede en slechte nieuws vindt, maar ik betreur het natuurlijk dat de mede-oprichter van weblog Amsterdam Centraal niet meer in Amsterdam woont, en al helemaal niet meer bij mij om de hoek.

Zoals het een blogger betaamt heeft Arnoud inmiddels de ervaringen van zijn overstap aan het internet toevertrouwd. Hij noemt het emigratie in plaats van verhuizing, ‘want het is meer dan dat’. “Het is een cultuurshock, ik moet inburgeren. Amstelveen is het tegendeel van Nieuw-West.” Wat volgt is een interessante maatschappelijke schets van mijn stadsdeel:

“Het is vooral te danken aan mijn eigen aanpassingsvermogen dat ik me in Nieuw-West vele jaren lang thuis heb kunnen voelen. Geen grappen maken dus waarmee je bepaalde religieuze groepen op de lange tenen trapt. Geen straattafereeltjes fotograferen waarop per ongeluk hoofddoekmeisjes in de weg lopen. Laat staan hangjongeren die in de weg hangen. Ook niet je vrijheid van meningsuiting oprekken tot openlijke steun aan de staat Israël, ik verzin maar iets extreems. Verder is het er heerlijk wonen, met veel groen en zo.

Maar toch was ik Nieuw-West na vele decennia wel een beetje zat. Heel veel maatschappelijke en culturele initiatieven zijn er voortdurend maar op gericht de jeugd niet te laten ontsporen of hun ouders ‘bij de samenleving te betrekken’. Wat dan vervolgens weer niet lukt, want vooral bij de laagst opgeleiden is de motivatie dikwijls nihil. Krampachtig gesjor.”

Als D66-raadslid in Nieuw-West herken ik het dilemma dat Arnoud schetst. Zelf woon ik hier al twaalf jaar met veel plezier. De stad én het groen binnen handbereik, op een plek waar ik persoonlijk nog nooit tegen problemen ben aangelopen. Waarmee natuurlijk niet gezegd is dat die problemen er niet zijn. Nieuw-West is een stadsdeel met veel mensen die een achterstand hebben tot werk of onderwijs. Daar wordt door allerlei instanties hard aan gewerkt, maar daarmee zijn de problemen niet ineens als sneeuw voor de zon verdwenen.

Op pad met de politie in Nieuw-West
Afgelopen week maakte ik een rondje door Slotervaart met een wijkagent, die me uitnodigde naar aanleiding van kritische vragen die ik in de deelraad had gesteld over een autobrand op het August Allebéplein. We bekeken de wijk door de ogen van de politie, een blik die haarfijn scherpstelt op zaken die niet goed gaan. Hoe goed we het als lokale politiek ook voor hebben met het stadsdeel, het blijft een gebied dat een serieuze achterstand heeft ten opzichte van meer welvarende delen van Amsterdam. De problemen worden nog versterkt door de genadeloze bezuinigingsoperatie die PvdA-wethouder Pieter Hilhorst grotendeels op de stadsdelen afwentelt. Collega’s politici, vergeet dat verhaal niet te vertellen als u straks weer enthousiast staat te flyeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar!

Krampachtig gesjor, zo noemt Arnoud de Jong het. Dat gevoel herkende ik ook bij een recente debatavond over de verharding van Amsterdamse jongeren. Er wordt door hulpverleners enorm hard gewerkt (‘gesjord’), maar veel jeugd raakt te snel weer op het verkeerde pad. Het is dweilen met de kraan open. En als de politiek dan ook nog een stroperig en formalistisch verloopt, is het niet gek als de moed je in de schoenen zakt. Toch is deze situatie juist een extra reden om je vol overgave in te zetten voor de goede zaak. Daarom ben ik raadslid in Nieuw-West en blijf ik me ook na 2014 politieke inzetten voor Amsterdam.

Nog even terugkomend op het goede nieuws: Iwan Daniëls van designbureau Baba Anousch is de ontwerper van de dekbedovertrekken van Nieuw-West en alle andere stadsdelen van Amsterdam. Ongeacht dat het stadsdeelstelsel op de schop gaat. Typisch Iwan, een echte rasoptimist. Niet voor niks is hij oprichter van website Nice Nieuw-West. Hij gaat dus niet snel emigreren.

Tags: , , , ,

2 Responses to “Emigratie uit Nieuw-West”

  1. Arnoud Says:

    Erg leuk stuk, Jeroen! En ik voel me natuurlijk zeer vereerd. En ‘vertrokken’ is uiteraard iets anders dan ‘betrokken’, dat laatste blijf ik gewoon: bij stad en stadsdeel.

  2. Jeroen Mirck Says:

    Goed om te horen, Arnoud. Ik had niet anders van je verwacht. Of zoals dat belegen spreekwoord luidt: uit het oog, niet uit het hart.

Leave a Reply